Υπερήφανος για το ένστολο προσωπικό που διαθέτει η Ελλάδα δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, την ώρα που υποδέχονταν όσους ενεπλάκησαν στην επιχείρηση για τη διάσωση των 584 μετανάστες οι οποίοι επέβαιναν στο δουλεμπορικό «BARIS» και το οποίο εντοπίστηκε να πλέει ακυβέρνητο νότια της Κρήτης ενώ έπνεαν ισχυροί άνεμοι και τα κύματα είχαν ύψος τρία μέτρα.

Συγκεκριμένα ο κ. Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον κυβερνήτη, τον ύπαρχο και τον Α΄ μηχανικό της φρεγάτας «Ύδρα» του Πολεμικού Ναυτικού που ρυμούλκησαν το «BARIS» κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες . Μαζί ήταν και όλο το πλήρωμα του ελικοπτέρου «Super Puma» που έδωσε σκληρή μάχη για τη διάσωση της εγκύου από τη Συρία που ενώ ρυμουλκούνταν το «BARIS» ένιωσε έντονους πόνους. Το πλήρωμα του ελικοπτέρου που το αποτελείται από προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας και του Λιμενικού Σώματος κατάφερε και πήρε από το κατάστρωμα την έγκυο γυναίκα ενώ έπνεαν ισχυροί άνεμοι.

Παρόντες στην υποδοχή ήταν επίσης ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης και ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Ευάγγελος Τουρνάς. Μιλώντας ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε προς τους συγκεκριμένους ένστολους :

«Θα ήθελα, κύριοι, περιστοιχιζόμενος από τη φυσική ηγεσία και του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας να σας διατυπώσω τα πιο θερμά μου συγχαρητήρια για τον άθλο τον οποίο επιτελέσατε κάτω από πάρα πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Εκτός από το Πολεμικό μας Ναυτικό και την Πολεμική μας Αεροπορία, θα ήθελα να διατυπώσω τα θερμά μου συγχαρητήρια και στο Λιμενικό Σώμα. Και σας παρακαλώ θερμά να τα μεταφέρετε στον υπουργό Ναυτιλίας κ. Μιλιτιάδη Βαρβιτσιώτη και στην ηγεσία του Λιμενικού Σώματος. Αυτό το οποίο κάνατε, καταρχήν ήταν σημαντικό σε ανθρωπιστικό επίπεδο. Σώσατε πάνω από 584 ζωές και καταφέρατε να μεταφέρετε μία έγκυο γυναίκα κάτω από αυτές τις καιρικές συνθήκες με ασφάλεια. Ήταν κάτι το οποίο η ελληνική κοινωνία θα το θυμάται για χρόνια, σαν παράδειγμα δικής σας αυτοθυσίας αλλά και επαγγελματικής επάρκειας και ανθρωπισμού. Διότι εδώ αποδείξατε ότι δεν έχουμε μόνο την πρόθεση, αλλά έχουμε τη δυνατότητα, τη γνώση, την εμπειρία και τον επαγγελματισμό».

Ο Νίκος Δένδιας με αφορμή τα όσα βιώνει σήμερα η χώρα μας υπογράμμισε ότι:

«Η ελληνική κοινωνία χρειάζεται παραδείγματα. Χρειάζεται ήρωες της καθημερινότητας. Ανθρώπους που κάνουν τη δουλειά τους σωστά, επιτελούν το καθήκον τους και αποδεικνύουν ότι σε αυτή τη χώρα έχουμε τη δυνατότητα να πετυχαίνουμε στόχους. Εσείς λοιπόν, μας κάνατε όλους περήφανους. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ από την καρδιά μου. Είμαι σίγουρος ότι τα ίδια ακριβώς αισθήματα έχει και η ελληνική κοινωνία στο σύνολό της για εσάς».

Στη συνέχεια ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε το αντίκτυπο διεθνώς που είχε η επιτυχημένη επιχείρηση τους στο «BARIS»:

«Πρέπει δε να σας πω ότι αυτό παρατηρήθηκε και από τη διεθνή κοινότητα. Καταλαβαίνετε τι θα είχε συμβεί αν στην ώρα της δικής μας ευθύνης, στο δικό μας γεωγραφικό χώρο, χάναμε 600 ανθρώπινες ζωές επειδή δεν θα είχαμε καταφέρει να τους διασώσουμε. Αντίθετα, αυτή τη στιγμή αποδείξαμε στους εταίρους μας ότι έχουμε απόλυτη επάρκεια, ότι έχουμε τη δυνατότητα να επιχειρούμε και να πετυχαίνουμε το αποτέλεσμα. Έχω ασχοληθεί πολύ με το μεταναστευτικό λόγω της προηγούμενης θητείας μου, ξέρω πόσο ευαίσθητες είναι οι κοινωνίες και της Ευρώπης αλλά και όλου του κόσμου. Σας λέω ειλικρινά ότι προσφέρατε στη χώρα μας και στην εικόνα που υπάρχει για τη χώρα μας στο εξωτερικό, πολύ μεγάλη υπηρεσία. Τα θερμά μου συγχαρητήρια και πάλι κύριοι. Θα μου επιτρέψετε τέλος να σας δώσω τον θυρεό του υπουργείου για να θυμίζει στο πλήρωμά σας σήμερα αλλά και διαχρονικά στο πλήρωμα που υπηρετεί στη φρεγάτα και στο ελικόπτερο την πατρίδα, το τι καταφέρατε εσείς».

Γ. Κοκ.