Γράφει η Μαίρη Πολλάλη

«Ο Αντώνης Σαμαράς έχει ξεκαθαρίσει στην τρόικα ότι δεν πρόκειται να πάρει νέα μέτρα» επισημαίνει στο newpost ανώτατη κυβερνητική πηγή, στέλνοντας μήνυμα στους δανειστές ότι δεν μπορούν να περάσουν οι παράλογες απαιτήσεις του. 

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε αναμονή της απάντησης επί του email που απέστειλε στο κλιμάκιο της τριμερούς, για το οποίο - πηγές του Μαξίμου- τονίζουν ότι είναι η τελευταία υποχώρηση της ελληνικής πλευράς.  

Το υπουργείο Οικονομικών, την ίδια ώρα, τονίζει ότι δεν θα υπάρξει το δημοσιονομικό κενό που εκτιμά η τρόικα και άρα δεν θα χρειαστούν μέτρα οριζόντιου και άμεσου χαρακτήρα.  

Όπως σημειώνουν πηγές του Μαξίμου, οι παρεμβάσεις που ζητά η τρόικα στις κύριες συντάξεις, στη ρύθμιση των 100 δόσεων και στη φορολογία, είναι εκτός πραγματικότητας και η διαπραγμάτευσης έγκειται στην προσπάθεια να περιοριστεί το κόστος για συνταξιούχους και φορολογούμενους.

Πάντως, στην πρόταση της ελληνικής πλευράς περιλαμβάνονται αυξήσεις του συντελεστή ΦΠΑ για τα ξενοδοχεία, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, «πάγωμα» των συντάξεων έως το 2018, σειρά ανατροπών στο ασφαλιστικό μέσω των ενοποιήσεων ασφαλιστικών ταμείων και έμμεσες φορολογικές επιβαρύνσεις.