Συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών τη Γερμανίας Τόμας Ντε Μεζιέρ είχε στο Βερολίνο ο Επίτροπος Μετανάστευσης της Κομισιόν Δημήτρης Αβραμόπουλος

Επί τάπητος τέθηκαν οι απειλές που δέχεται η Ευρώπη από τους τζιχαντιστές, αλλά και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ από την μετανάστευση

«Σε ότι αφορά τους ξένους μαχητές, συμφωνήσαμε ότι οι πληροφορίες που συλλέγονται από τις αεροπορικές εταιρείες είναι πολύ σημαντικές για τις διωκτικές αρχές» τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος και προσέθεσε: 

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον στην Ευρώπη χρειαζόμαστε ένα σύστημα υποστήριξης για την τήρηση αρχείων με ονόματα επιβατών. Το σύστημα αυτό θα βοηθήσει στον εντοπισμό ξένων μαχητών καθώς και εγκληματιών. Θα εργαστούμε από κοινού με τους υπουργούς όλων των χωρών μελών της ΕΕ καθώς και τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου, προκειμένου να συμφωνήσουμε σε μια κοινή ευρωπαϊκή νομοθεσία».

Ο κ. Αβραμόπουλος διαμήνυσε πως η Κομισιόν θα συνεχίσει τη συνεργασία της με τα κράτη – μέλη για τη βελτίωση των ελέγχων των ταξιδιωτικών εγγράφων και των επιβατών. «Θα διασφαλίσουμε την κατάλληλη εφαρμογή του συστήματος πληροφοριών Σένγκεν, ώστε να καταστεί δυνατή η ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τους ξένους μαχητές, χωρίς να αμφισβητηθεί η ελεύθερη διακίνηση των Ευρωπαίων πολιτών» είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα σημείωσε πως το «δίκτυο επαγρύπνησης για τον εξτρεμισμό έχει αποδειχθεί ένα πολύτιμο εργαλείο για την ανταλλαγή πληροφοριών προκειμένου να αποτραπεί Ευρωπαίοι, συχνά νέοι άνδρες και γυναίκες, να ασπάζονται το φανατισμό και να συνδέονται με τρομοκρατικές ομάδες».

«Σε αυτό το πλαίσιο και λόγω του γεγονότος ότι τρομοκρατικές ομάδες χρησιμοποιούν το διαδίκτυο προκειμένου να προσελκύσουν Ευρωπαίους, θα συνεργαστώ στενά με κορυφαίες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο προκειμένου να καταπολεμηθεί το φαινόμενο» συνέχισε ο Επίτροπος Μετανάστευσης.

Σχετικά με την μετανάστευση, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε πως είναι θέμα «υψηλής προτεραιότητας για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Επιτροπή έχει δεσμευθεί στην βελτίωση των τρόπων αντιμετώπισης της αύξησης των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο, καθώς και στην αποτροπή των θανάτων στη Μεσόγειο. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη μετανάστευση από κοινού με τις χώρες προέλευσης και διακίνησης».

«Σε ότι αφορά την προστασία των συνόρων, η συμμετοχή 21 χωρών μελών, συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας στο πλαίσιο της FRONTEX στην Κεντρική Μεσόγειο είναι μια πολύ θετική εξέλιξη», είπε και προσέθεσε:

«Η πλήρης και αποτελεσματική εφαρμογή της κοινής ευρωπαϊκής διαδικασίας παροχής ασύλου είναι επίσης υψηλής προτεραιότητας για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Για την επιτυχία του συστήματος αυτού είναι κρίσιμης σημασίας όλα τα κράτη μέλη να εκπληρώσουν τις νομικές τους υποχρεώσεις, καθώς υπευθυνότητα και αλληλεγγύη είναι στενά συνδεδεμένες».

Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο κ. Αβραμόπουλος, «η επανεγκατάσταση είναι επίσης μεγάλης σημασίας», ενώ εξήρε το ρόλο της Γερμανίας «σε ότι αφορά την επανεγκατάσταση ανθρώπων σε κατάσταση ανάγκης, ιδιαιτέρως Σύριους».

«Ο καταμερισμός της ευθύνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα θέμα που πρέπει να συζητηθεί πολύ σοβαρά. Η παρούσα κατάσταση, με τις χώρες που συγκεντρώνουν τις περισσότερες αιτήσεις παροχής ασύλου να είναι και εκείνες που επανεγκαθιστούν και τους περισσότερους πρόσφυγες, απλώς δεν είναι βιώσιμη» είπε και προσέθεσε: 

«Υπάρχει επίσης σαφής ανάγκη για την προώθηση μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για τη νόμιμη μετανάστευση. Η Ευρώπη πρέπει να προσελκύσει τους ανθρώπους με τις σωστές δεξιότητες και ταλέντα. Η “μπλε κάρτα” που θεωρείται επιτυχημένη εδώ στη Γερμανία πρέπει  να επεκταθεί πανευρωπαϊκό επίπεδο. Η Γερμανία εξέδωσε κατά το 2013, 11 χιλιάδες “μπλε κάρτες” οι οποίες αντιστοιχούν στο 90% όλων των καρτών που εκδόθηκαν στο σύνολο της ΕΕ. Είναι προφανές ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα σε πανευρωπαϊκή κλίμακα».