Γράφει η Μαίρη Πολλάλη

«Δεν υπάρχει προς το παρόν κάτι τέτοιο στο πρόγραμμα» απαντούν ανώτατες πηγές του υπουργείου Εξωτερικών στο ενδεχόμενο επίσκεψης του Αχμέτ Νταβούτογλου στη Θράκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost, το αίτημα από την τουρκική πλευρά υπήρξε και αφορούσε στη μετάβαση του Αχμέτ Νταβούτογλου στη Θράκη, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ελλάδα για τη συμμετοχή στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στις 5-6 Δεκεμβρίου. 

Αξιωματούχοι του Υπουργείου Εξωτερικών επιδιώκουν να παραμείνει χαμηλά στη δημόσια συζήτηση το θέμα και, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, προσπαθούν να διαμηνύσουν δια της διπλωματικής οδού στην Άγκυρα, ότι μια τέτοια επίσκεψη σε αυτή την κρίσιμη χρονική στιγμή - ενώ δηλαδή είναι τεταμένη η κατάσταση εξαιτίας των τουρκικών παραβιάσεων στην ΑΟΖ της Κύπρου- θα δυναμίτιζε τις σχέσεις των δύο χωρών. 

Πάντως, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν μπορεί να αποκλείσει σε Τούρκο αξιωματούχο να πραγματοποιήσει μια ιδιωτική επίσκεψη στη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, ωστόσο σε περίπτωση που γίνει κάτι τέτοιο είναι προφανές ότι η Τουρκία θέλει να προκαλέσει.

Το υπουργείο Εξωτερικών, ωστόσο, τονίζει ότι επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι να αποκλιμακώσει την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις εξαντλώντας κάθε διπλωματικό μέσο