Αναλυτική ενημέρωση είχε ο επικεφαλής του κινήματος «Το Ποτάμι» Σταύρος Θεοδωράκης, από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Πενταγώνου. 

Σε όλα τα ζητήματα τα ζητήματα που τέθηκαν για την επιχειρησιακή δομή και τη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων δόθηκαν αναλυτικές απαντήσεις.

Συγκεκριμένα στην ενημέρωση παρευρέθηκαν η αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώφη Γεννηματά, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ιωάννης Λαμπρόπουλος, ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος  Ευάγγελος Τουρνάς και ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Χρίστος Μανωλάς. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ απουσιάζει στο εξωτερικό και δεν ήταν παρών στη συνάντηση αυτή.

Πριν από την ενημέρωση, ο κ. Θεοδωράκης  είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Δένδια.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας από την πλευρά ανέφερε ότι:

«Έγινε μία αναλυτική ενημέρωση για τη σημερινή πραγματικότητα όσον αφορά στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και το σημαντικό ρόλο τον οποίο εκτελούν για την ασφάλεια της χώρας και της ελληνικής κοινωνίας. Ο,τιδήποτε μας τέθηκε ως ερώτημα από τον κ. Θεοδωράκη και τους συνεργάτες του απαντήθηκε προ ολίγου, στην ειδική αίθουσα συσκέψεων.
Ακούσαμε, επίσης, τις θέσεις του κ. Θεοδωράκη για τα διάφορα σημαντικά θέματα τα οποία αφορούν στη χώρα και στην αμυντική της πολιτική».

Παίρνοντας το λόγο στη συνέχεια ο κ. Θεοδωράκης  εξέφρασε την πεποίθηση ότι:

«Η χώρα περνά μία πολύ μεγάλη κρίση και η αίσθηση ότι υπάρχει ασφάλεια, ότι υπάρχει ένας στρατός που αγρυπνεί, είναι η αναγκαία προϋπόθεση για να υπάρξει κάποια στιγμή η πολυπόθητη οικονομική ανάπτυξη. Είναι σημαντικό ότι παρά την κρίση και παρά τις περικοπές δεν έχει ελαττωθεί το αίσθημα ασφάλειας που έχει ο Έλληνας. Και το μυστικό, νομίζω, για αυτό είναι τα πρόσωπα, είναι τα στελέχη, είναι οι μόνιμοι, είναι οι κληρωτοί, είναι οι άνθρωποι που έχουν αναλάβει την ασφάλεια της χώρας και νιώθω την ανάγκη να πω ένα ευχαριστώ από την πλευρά μου για αυτή την αίσθηση της ασφάλειας που νιώθω στη χώρα».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου  αν θα πρέπει να υπάρξουν περαιτέρω περικοπές στις δαπάνες για την Εθνική Άμυνα  με δεδομένη την οικονομική δυσπραγία της χώρας ο κ. Θεοδωράκης απάντησε:

«Φοβάμαι ότι και στο θέμα της Άμυνας, όπως και σε πολλά άλλα θέματα, περάσαμε ξαφνικά από τη σπατάλη στην τσιγκουνιά. Δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια για περικοπές σε θέματα ασφάλειας.  Εξαιρείται, βέβαια, μία ορθολογικοποίηση των δαπανών, στην οποία προφανώς προχωρά ο υπουργός, είχαμε και μία συζήτηση περί αυτών, και τα διάφορα μαζέματα που πρέπει να κάνει κάποιος σε ένα υπουργείο για να έχει τις λιγότερες δυνατές δαπάνες και τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Ο κ. Δένδιας έκανε τέτοια, είναι ιδιαίτερα ικανός, το έχει κάνει και στα προηγούμενα Υπουργεία».