current views are: 1

2 Δεκεμβρίου 2014
Δημοσίευση17:57

Στο Μαξίμου είναι αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης

Στάση αναμονής κρατά η ελληνική κυβέρνηση, περιμένοντας την απάντηση των πιστωτών, με όλες τις πληροφορίες από Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον να κάνουν λόγο για επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, την Τετάρτη.

Δημοσίευση 17:57’
αρθρο-newpost

Στάση αναμονής κρατά η ελληνική κυβέρνηση, περιμένοντας την απάντηση των πιστωτών, με όλες τις πληροφορίες από Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον να κάνουν λόγο για επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, την Τετάρτη.

Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Στάση αναμονής κρατά η ελληνική κυβέρνηση, περιμένοντας την απάντηση των πιστωτών, με όλες τις πληροφορίες από Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον να κάνουν λόγο για επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες και ενδεχομένως πριν από το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ΔΝΤ και ευρωπαίοι δανειστές έχουν εξετάσει μία-μία τις προτάσεις που έχει στείλει η ελληνική κυβέρνηση και πλέον έχει μείνει μόνο το πολιτικό σκέλος που θα υπάρχει στην απάντηση, καθώς η αξιολόγηση που θα εκδώσουν οι πιστωτές θα ξεκλειδώσει και τα επόμενα βήματα που αφορούν την «επόμενη μέρα».

Στο Μέγαρο Μαξίμου είναι αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης και εκτιμούν ότι θα κλείσει μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Μάλιστα ανώτατη κυβερνητική πηγή σημείωνε στο newpost, ότι «θα πάει καλά», ενώ στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού ανέφερε ότι τα μέτρα που θα συμφωνηθούν θα είναι πιο ήπια από αυτά που έχουν διαρρεύσει τα τελευταία 24ωρα.

Επισήμως, πάντως, η κυβέρνηση δεν έχει προσδιορίσει πότε ακριβώς θα επιστρέψουν οι δανειστές αν και τις πληροφορίες από τις Βρυξέλλες επιβεβαιώνουν και οι δηλώσεις Σόιμπλε που σημείωσε ότι το ελληνικό θέμα θα βρίσκεται στο τραπέζι του Eurogroup στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και αν κλείσει η αξιολόγηση θα ανοίξει και η συζήτηση για την πιστοληπτική γραμμή στήριξης μέσα στον Δεκέμβριο. 

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος δήλωσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι «μετά τις πρόσφατες συζητήσεις στο Παρίσι, υπήρξε προσέγγιση απόψεων. Οι συζητήσεις συνεχίζονται με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου»

Το ΔΝΤ ωστόσο εμμένει στη σκληρή γραμμή και ζητά νέα μέτρα για να δώσει το πράσινο φως στον Ρίσι Γκογιάλ να επιστρέψει για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Από την Ουάσιγκτον δεν επιβεβαιώνεται το κλίμα αισιοδοξίας για άρση των εμποδίων της διαπραγμάτευσης και προς το παρόν παραμένει άγνωστο αν το κλιμάκιο των δανειστών θα έρθει στην Αθήνα, αφού έχει αποδεχθεί τα μέτρα που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση για το δημοσιονομικό κενό.

Από την τρόικα, ωστόσο, κρατούν ακόμη σκληρή στάση, ενδεικτική είναι και η απουσία των Κλάους Μαζούχ και Ρίσι Γκογιάλ από το οικονομικό συνέδριο που διεξάγεται στην Αθήνα αυτό το διήμερο, με τίτλο «Η ώρα της ελληνικής οικονομίας», αν και η παρουσία τους δεν είχε επιβεβαιωθεί από την αρχή. Συμφωνα με πληροφορίες πάντως οι δανειστές δεν αποκλείουν πρόσθετες «παρεμβάσεις» στο πακέτο των ελληνικών προτάσεων, είτε τώρα είτε αν επιστρέψουν στην Αθήνα.

Ο πρωθυπουργός πάντως, που βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με ξένους ηγέτες και αξιωματούχους για να κλείσει η διαπραγμάτευση, έστειλε εκ νέου μήνυμα για τις προσπάθειες που έχει κάνει η χώρα με βιντεοσκοπημένο χαιρετισμό του σε ένα διεθνές κοινό, στο 16ο ετήσιο επενδυτικό φόρουμ για την Ελλάδα, που διοργάνωσε η Capital Link, στο Metropolitan Club της Νέας Υόρκης.

Όπως ανέφερε ο κ. Σαμαράς «κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών, η Ελλάδα έχει καταφέρει να εδραιώσει την οικονομία της με έναν άνευ προηγουμένου γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο. Είμαστε τώρα πρώτοι στη δημοσιονομική προσαρμογή, πρώτοι σε διαρθρωτικά πλεονάσματα στην ευρωζώνη, πρώτοι κατά το τρίτο τρίμηνο του 2014 στην ανάπτυξη σε όλη τη Ευρωζώνη και από τις πρώτες για τις προβλέψεις του 2015 όσον αφορά την ανάπτυξη στην Ευρώπη, ενώ σχεδιάζουμε φορολογικές μεταρρυθμίσεις ευνοϊκές για τους επενδυτές».

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα κυβερνητικά στελέχη θέλουν να προετοιμάσουν το πολιτικό κλίμα ώστε να μπορέσουν να περάσουν τα μέτρα που θα συμφωνηθούν από την ελληνική Βουλή και για το λόγο αυτό όλο το προηγούμενο διάστημα μιλούσαν για σκληρές διαπραγματεύσεις στις οποίες στόχος είναι οι λύσεις που θα βρεθούν να είναι οι λιγότερο επώδυνες για τους πολίτες.

 


σχετικα αρθρα