«Αν καταφέρουμε να εκλέξουμε Πρόεδρο Δημοκρατίας θα συνεχιστεί ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων» τόνισε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου τονίζοντας την αναγκαιότητα της πολιτικής σταθερότητας, εξαπολύοντας ολομέτωπη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Η ελληνική οικονομία εδώ και πέντε χρόνια είναι σε δοκιμασία, ολόκληρη η κοινωνία. Δοκιμάστηκαν οι θεσμοί, κλονίστηκαν όλες σταθερές, η ευημερία, οι προοπτικές το οικονομικό μας μοντέλο, κυριολεκτικά τα πάντα. Δεν φτάσαμε τυχαία, μάθαμε να ζούμε με δανεικά. Κάποιοι ακόμα νομίζουν οτι μπορούμε να γυρίσουμε εκεί, κανουν λάθος» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Όλοι μιλάνε για μεγάλες για τις μεγάλες αλλαγές, αλλά όλοι αναρωτιούνται αν θα συνεχίσει αν θα συνεχίσει με σταθερότητα η Ελλάδα. Αν καταφέρουμε να εκλέξουμε Πρόεδρο Δημοκρατίας θα συνεχιστεί ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων. Αν όχι, θα αυξηθούν οι πιθανότητες εκτροχιασμού. Μόλις εκλέξουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας οι προοπτικές της Ελλάδας θα βελτιωθούν» τόνισε.

«Να ολοκληρώσουμε γρήγορα το πρόγραμμα και να περάσουμε στην επόμενη μέρα» σημείωσε λέγοντας ότι είναι στο χέρι μας να ξεπεράσουμε την πολιτική αβεβαιότητα. «Η πολιτική αβεβαιότητα είναι το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας» υπογράμμισε.

«Κανείς δεν δικαιούται να υπονομεύσει σε εξωτερικό και εξωτερικό την πολιτική σταθερότητα» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Πολιτικά δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς μνημόνιο» είπε εμμέσως για τον ΣΥΡΙΖΑ. Κάποιοι στην αντιπολίτευση είπε πως «δείχνουν μεγάλο άγχος» και πως θέλουν να ανακόψουν την επόμενη μέρα. «Εκβιάζουν τους βουλευτές να μην ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας». Παράλληλα, είπε ότι δεν έχει πρόβλημα με τις «ασυνάρτητες θέσεις τους» αλλά «με την ανευθυνότητά τους» και τόνισε:

«Σε ώρες κρίσης υπέρτατη αρχή δεν είναι το κόμμα είναι η υπευθυνότητα απέναντι στο λαό. Είναι δυστύχημα για μια χώρα αυτή η αντιπολίτευση. Είναι πολιτικά αήθες και συνταγματικά άτοπο να μπλοκάρει την εκλογή ΠτΔ. Θέλουν να κάνουν τους βουλευτές νεροκουβαλητές σε έναν μύλο πολιτικής ανωμαλίας. Οι βουλευτές δεν θα γίνουν νεροκουβαλητές τους και η παρούσα Βουλή θα εκλεξει νεο πρόεδρο και θα υπάρξει πολιτική σταθερότητα».

«Ναι είναι βιώσιμο το χρέος και ασφαλώς επιδέχεται βελτίωση, αλλα όταν κάποιοι επιμένουν οτι δεν ειναι βιώσιμο στέλνουν μήνυμα προς τις αγορές "μη δανείζετε προς την Ελλάδα"» σημείωσε.

Παράλληλα, έθεσε ως μεγάλη προτεραιότητα τη σταδιακή μείωση των φόρων. «Η νέα συμφωνία με την τρόικα θα μας επιτρέψει να προγραμματίσουμε τη μείωση των φορολογικών συντελεστών» δήλωσε. «Εάν είχαμε πάρει περισσότερα μέτρα στο παρελθόν, σήμερα δεν θα βρισκόμασταν στο στάδιο της ανάκαμψης» τόνισε.

«Ο Προϋπολογισμός θα φέρει αποτελέσματα» σημείωσε λέγοντας πως η «πίεση είναι μεγαλύτερη αφού είναι η τελευταία αξιολόγηση» ότι «εάν εμείς κάνουμε λάθος θα πάρουμε διορθωτικά μέτρα μέσα στη χρονιά».

«Δεν μπορώ να δεχτώ παράλογες απαιτήσεις» τόνισε για τη διαπραγμάτευση για την τρόικα. «Δεν έχει κανείς το δικαίωμα να μας φέρεται όπως τέσσερα χρόνια πριν» είπε ακόμα προσθέτοντας ότι δεν θα αναθεωρήσουμε το πρόγραμμα των 100 δόσεων, δεν θα αυξήσουμε τον ΦΠΑ στα φάρμακα, δεν θα μειώσουμε τις συντάξεις, αφού «θα ήταν μήνυμα καταστροφής».

«Η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας έχει εκτοξευτεί σε ελάχιστο χρόνο, βελτιώνεται συνεχώς. Χάρη στις μεταρρυθμίσεις, καταφέρνουμε να βγούμε από την κρίση και να χαράξουμε την επόμενη ημέρα» υπογράμμισε.

«Η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα. Βρίσκει τον δρόμο της» ανέφερε.

Π.Ρ.