Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου 

Οριακά περνούν από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ τα νέα μέτρα- εφόσον επέλθει συμφωνία με την τρόικα. Στην χθεσινή συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή κλήθηκαν οι βουλευτές του κόμματος για να ενημερωθούν για τις προτάσεις της κυβέρνησης προς τους τροϊκανούς και να γίνει και μία σχετική προεργασία. Την ενημέρωση ανέλαβε ο εκπρόσωπος του κόμματος στην διαπραγμάτευση με την τρόικα Χρήστος Πρωτόπαπας, ενώ ο Γιώργος Κουτρουμάνης έδωσε πληροφορίες για τις αλλαγές στα ασφαλιστικά συνταξιοδοτικά. 

Οι βουλευτές ήταν συγκρατημένοι, κατέθεσαν ενστάσεις, και άφησαν να εννοηθεί ότι ενδεχόμενη απόφασή τους να ψηφίσουν τα νέα μέτρα αγγίζει τα όρια των κοινοβουλευτικών και προσωπικών τους αντοχών. Υπάρχουν και κάποια όρια είπαν οι περισσότεροι εξ αυτών διαμαρτυρόμενοι κυρίως για τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό καθεστώς.

Έχει ενδιαφέρον πως ενστάσεις δεν διατύπωσαν μόνο απλοί βουλευτές, ανάμεσά τους οι Χρήστος Γκόγκας, Γιάννης Δριβελέγκας, Πύρρος Δήμας, Μιχάλης Κασσής αλλά και αρκετοί παροντες υφυπουργοί όπως οι Εύη Χριστοφιλοπούλου, Βασίλης Κεγκέρογλου, Άντζελα Γκερέκου, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Γιώργος Ντόλιος. Στους πιο συγκρατημένους ήταν οι θεσμικοί Τάκης Ρήγας (γραμματέας κοινοβουλευτικής ομάδας) και Γιάννης Κουτσούκος (κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος).  

Η είδηση ωστόσο της συνεδρίασης με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κρύβεται στις απουσίες. Οι άλλοτε τακτικοί βουλευτές Θάνος Μωραΐτης, Συμεών Κεδίκογλου, Φίλιππος Σαχινίδης, Νίκος Σηφουνάκης δεν πήγαν στην συνεδρίαση στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα προς την ηγεσία ότι έχουν αρχίσει να αποστασιοποιούνται και από τις κομματικές διαδικασίες. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη κανείς δεν μπορεί να το πει αν και οι ίδιοι διαβεβαιώνουν ότι θα είναι απολύτως συνεπείς ως προς τις κοινοβουλευτικές τους υποχρεώσεις και δεν θα προκαλέσουν κανένα πρόβλημα στην κυβέρνηση. 

Για την ιστορία οι τρεις πρώτοι από τους απόντες με δημόσιες παρεμβάσεις τους την προηγούμενη εβδομάδα τάχθηκαν υπέρ της πρότασης του Γιώργου Παπανδρέου για έκτακτο συνέδριο ΠΑΣΟΚ και αλλαγή ηγεσίας και μάλιστα συναντήθηκαν και κατ' ιδίαν μαζί του.