Επίθεση στον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου εξαπολύει η βρετανική εφημερίδα Guardian. Αφορμή, η δήλωση του κ. Αθανασίου στο Mega ότι είναι κάθετα αντίθετος στον γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου. 

«Δεν το συζητώ, δεν το διανοούμαι. Εξάλλου και η σύμβαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων το απαγορεύει. Είμαστε μια χώρα η οποία σέβεται τις παραδόσεις, σέβεται την φύση του ανθρώπου και δεν είναι δυνατόν να επιτραπεί τουλάχιστον με αυτή την κυβέρνηση και με αυτή την υπουργία ο γάμος» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο κ. Αθανασίου. 

Όπως γράφει ο Guardian, η εν λόγω δήλωση έγινε θέμα συζήτησης και προκάλεσε τρόμο στους υπερασπιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των ακτιβιστών στην Ελλάδα. Η εφημερίδα προσθέτει πως δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν παρόμοιες αντιδράσεις κατά του γάμου μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου και υπενθύμισε σχετικές δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης Άνθιμου και του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Παναγιώταρου.

Όπως αναφέρει στην εφημερίδα ο Αντρέα Γκίλμπερτ ακτιβιστής της LGBT κοινότητας της Βρετανίας «η Ελλάδα πρέπει να παρουσιάσει τον εαυτό της στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο ως μια σύγχρονη χώρα που σέβεται τα δικαιώματα όλων των πολιτών της. Είναι σοκαριστικό ένας υπουργός Δικαιοσύνης να λέει τέτοια πράγματα. Υποτίθεται πως βρίσκεται στη συγκεκριμένη θέση για να προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών και όχι να εμφανίζεται σάν να ήταν μέλος της Χρυσής Αυγής. Τα λόγια για τις ''συνέπειες'' που θα είχε το σύμφωνο, αν εφαρμοζόταν, προκαλούν μια δυσωδία φόβου, του χειρίστου είδους».

Ο Guardian υπενθυμίζει επίσης ότι πέρυσι η Ελλάδα τιμωρήθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καθώς απέτυχε να συμμορφωθεί με τις διεθνείς απαιτήσεις για το θέμα του συμφώνου συμβίωσης των γκέι ζευγαριών. Αμέσως μετά την απόφαση ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, έκανε μια κίνηση, αλλά αμέσως «πάγωσε» όταν δέχθηκε τα «πυρά» της εκκλησίας και κάποιων μελών του κόμματός του.