current views are: 1

3 Δεκεμβρίου 2014
Δημοσίευση10:44

Εάν οι δανειστές επιμείνουν στην σκληρή στάση ανοίγουν την πόρτα στις πολιτικές εξελίξεις

Επιτάχυνση των πολιτικών εξελίξεων φέρνει η στάση των δανειστών απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση. Οι νέες απαιτήσεις της τρόικας για τήρηση των δεσμεύσεων αλλά και η σιγή ιχθύος που τηρεί σχετικά με τον χρόνο επιστροφής στην Αθήνα, ερμηνεύονται από το κυβερνητικό επιτελείο ως προσπάθεια να κερδίσει χρόνο.

Δημοσίευση 10:44’
αρθρο-newpost

Επιτάχυνση των πολιτικών εξελίξεων φέρνει η στάση των δανειστών απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση. Οι νέες απαιτήσεις της τρόικας για τήρηση των δεσμεύσεων αλλά και η σιγή ιχθύος που τηρεί σχετικά με τον χρόνο επιστροφής στην Αθήνα, ερμηνεύονται από το κυβερνητικό επιτελείο ως προσπάθεια να κερδίσει χρόνο.

Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Επιτάχυνση των πολιτικών εξελίξεων αναμένεται να φέρει, εάν συνεχιστεί, η σκληρή στάση των δανειστών απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση. Οι νέες απαιτήσεις της τρόικας για τήρηση των δεσμεύσεων αλλά και η σιγή ιχθύος που τηρεί σχετικά με τον χρόνο επιστροφής στην Αθήνα, ερμηνεύονται από το κυβερνητικό επιτελείο ως μια προσπάθεια να κερδίσει χρόνο. 

Ωστόσο στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν πως υπάρχει μια χαραμάδα συνεννόησης με τους δανειστές παρά το γεγονός πως συνεχίζουν να επιμένουν στο δημοσιονομικό κενό. Μάλιστα εντός της ημέρας αναμένεται να υπάρξει τηλεδιάσκεψη μεταξύ των δύο πλευρών προκειμένου να εξεταστούν τα όσα αναφέρονται στα απαντητικά email που έφτασαν τα ξημερώματα στην οδό Νίκης.

Όπως έγραψε νωρίτερα το newpost στην κυβέρνηση υπάρχει η εντύπωση ότι οι ελληνικές θέσεις έχουν βρεί ανταπόκριση από τους δανειστές αλλά και ότι τα μηνύματα του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης ότι αυτές είναι οι μόνες υποχωρήσεις που  μπορεί να κάνει η ελληνική κυβέρνηση «έπιασαν τόπο». 

Χθες ο κ. Σαμαράς από το βήμα του Συνεδρίου του ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, έστειλε ένα σαφές μήνυμα στους δανειστές: είτε μίας συμφωνίας με την τρόικα, είτε επιτάχυνσης των πολιτικών εξελίξεων. 

Επί της ουσίας, ο Πρωθυπουργός υπερασπίστηκε το πλαίσιο μέτρων που απέστειλε η ελληνική κυβέρνηση προς την τρόικα και ταυτόχρονα διεμήνυσε ότι δεν υπάρχουν περαιτέρω περιθώρια υποχωρήσεων. «Παράλογες πιέσεις δεν μπορώ να δεχτώ… ουδείς έχει το δικαίωμα να μας φέρεται όπως φερόταν 2,5 ή 4 χρόνια πριν, όταν τα πάντα κατέρρεαν…» είμαι μερικά απ’ όσα είπε ο, εμφανώς σε ένταση, Αντώνης Σαμαράς πριν ζητήσει από τους εταίρους να σεβαστούν εμπράκτως και με ειλικρίνεια την αξιοπρέπεια των Ελλήνων. 

Μπροστά στις συνεχείς αναβολές εκ μέρους των ελεγκτών και τις απαιτήσεις τους για νέα μέτρα αλλά, κυρίως, στα σενάρια που επανέκαμψαν με ένταση, τις τελευταίες ώρες, ότι το ΔΝΤ, και όχι μόνον, σύρουν ουσιαστικά τη διαδικασία σε… καθυστέρηση προκειμένου να οδηγήσουν, de facto, σε παράταση του υφιστάμενου μνημονίου, ο Πρωθυπουργός έστειλε, ουσιαστικά, δύο μηνύματα: πρώτον ότι η Αθήνα θέλει τη συμφωνία και, δεύτερον, ότι αυτή μπορεί να επιτευχθεί μόνον στο πλαίσιο της ελληνικής απάντησης, από την περασμένη Κυριακή. 

Την ίδια στιγμή, πληροφορίες από το μέτωπο των δανειστών έκαναν λόγο για… χρόνο και νέες διαβουλεύσεις που απαιτούνται πριν οριστικοποιηθεί η συμφωνία επιστροφής αλλά και για ανοικτές διαφωνίες στο εσωτερικό της τρόικας. 

Πλέον, τα σενάρια που ανοίγονται μπροστά στην κυβέρνηση και τη χώρα είναι λίγο ως πολύ δεδομένα: 

  • στην πρώτη εκδοχή, η τρόικα επιστρέφει εγκαίρως και η συμφωνία οριοθετείται, χωρίς να προλαβαίνει να ολοκληρωθεί, μέχρι το Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας. Η αξιολόγηση θεωρείται (σχεδόν) ολοκληρωμένη και συνεπώς ανοίγει η συζήτηση για την επόμενη ημέρα και τις προληπτικές γραμμές πίστωσης προς την Αθήνα. Μέχρι αργά χθες βράδυ ήταν το σενάριο που συγκέντρωνε τις λιγότερες πιθανότητες υλοποίησης! 
  • Στη δεύτερη εκδοχή, ο Γκίκας Χαρδούβελης μεταβαίνει στο Eurogroup χωρίς συμφωνία με την τρόικα και έτοιμος για πολιτική μάχη καθώς θα πρέπει όχι μόνον να αποκρούσει τις αιτιάσεις των δανειστών αλλά και να αντεπιτεθεί. Θα έχει προηγηθεί, τα μεσάνυχτα της Κυριακής, η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, που θα δίνει τον τόνο. Μοιάζει πλέον η πιθανότερη εκδοχή. Μέσω της οποίας, ανοίγονται δύο εναλλακτικές: 

-Η τρόικα επιστρέφει, μετά το Eurogroup, στην Αθήνα και η διαδικασία αξιολόγησης και διαμόρφωσης των νέων πιστοληπτικών γραμμών ολοκληρώνεται, ακόμη κι αν απαιτηθούν 2 – 3 εβδομάδες εντός του Ιανουαρίου

– το αδιέξοδο είναι πλήρες ή οι εταίροι επικαλούμενοι το χρόνο που εξαντλείται πιέζουν για παράταση του υφιστάμενου μνημονίου. 

Ήδη από χθες διακινήθηκε ως εκτίμηση – απαίτηση από την πλευρά της τρόικας ότι η Αθήνα θα πρέπει, μέσα στις επόμενες ημέρες, να υποβάλλει το σχετικό αίτημα προς την Ευρωζώνη. Η παράταση είναι μονόδρομος και, φυσικά, οι πολιτικές εξελίξεις ταχύτατες. Κι αυτό διότι οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος ελάχιστα θα έχουν πλέον να κερδίσουν από μία καθυστέρηση στη διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Με σκληρή γλώσσα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, η στάση του οποίου θα επιχειρηθεί να στιγματιστεί ως η αιτία της πολιτικής αστάθειας και των συνθηκών που «δικαιολογούν» τη συμπεριφορά των πιστωτών, ο κ. Σαμαράς δεν αποκλείεται να επιδιώξει το ξεκαθάρισμα των πολιτικών λογαριασμών με την αξιωματική αντιπολίτευση.  

«Η παρούσα Βουλή θα εκλέξει Πρόεδρο, βάζοντας τέλος στα σενάρια πολιτικής ανωμαλίας» εκτίμησε χθες ο Πρωθυπουργός, την ίδια ώρα που συνεργάτες του διαμήνυαν ότι δεν θα οδηγήσουν οι ίδιοι την Ελλάδα σε πρόωρες εκλογές. Με άλλα λόγια, η στρατηγική επιλογή να δοθεί η μεγάλη πολιτική μάχη για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας παραμένει ισχυρή στο πρωθυπουργικό γραφείο. Ο κ. Σαμαράς είναι αποφασισμένος να δώσει την μάχη μέσα στη Βουλή. Η οποία, ανάλογα και με τις εξελίξεις, ενδεχομένως να μην απέχει και πάρα πολύ.  


σχετικα αρθρα