Γράφει ο Παναγιώτης Τζαννετάτος

Με τους ανεξάρτητους βουλευτές Οδυσσέα Βουδούρη και Θεόδωρο Παραστατίδη συναντήθηκε στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου ο Αλέξης Τσίπρας

Η συνάντηση διήρκησε περίπου δύο ώρες και υπήρξε μια αναλυτική συζήτηση, κατά την οποία εκφράστηκαν οι θέσεις, οι τάσεις και στρατηγική των δύο πλευρών. Κοινή διαπίστωση ήταν ότι υπήρξε ταύτιση απόψεων ανάμεσα στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τους κ.κ. Βουδούρη και Παραστατίδη.

Η σημερινή συνάντηση αντιμετωπίζεται ως προάγγελος σύμπλευσης για την επόμενη μέρα, καθώς οι ανεξάρτητοι βουλευτές σημειώνουν ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για μια ευρύτερη συνεργασία. 

Δεδομένο θεωρείται ότι Βουδούρης και Παραστατίδης δεν θα ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

Τα ραντεβού με τους δύο ανεξάρτητους βουλευτές ακολουθεί σειρά επαφών της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ με τους Οικολόγους, ενώ την Πέμπτη έχει οριστεί συνάντηση αντιπροσωπειών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της ΔΗΜΑΡ.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνάντηση:

Σήμερα το πρωί έγινε συνάντηση αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα και αντιπροσωπείας της κίνησης «Κοινωνία Πρώτα», παρουσία των βουλευτών Θόδωρου Παραστρατίδη και Οδυσσέα Βουδούρη.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η χώρα συνεχίζει στην ίδια καταστροφική πορεία του Μνημονίου και ότι έχει ανάγκη ενός προγράμματος που θα αντιμετωπίζει την ανθρωπιστική κρίση, θα συμβάλλει στην επανεκκίνηση της οικονομίας και της απασχόλησης και θα βάζει τέρμα στις πολιτικές της λιτότητας. Κοινή πεποίθηση των δύο αντιπροσωπειών ήταν ότι η παρούσα Βουλή δεν δύναται και δεν πρέπει να εκλέξει ΠτΔ και ότι ή χώρα πρέπει να οδηγηθεί σε εκλογές το συντομότερο δυνατό.

Τέλος, συμφώνησαν στο ότι πρέπει να εργαστούν για την οικοδόμηση μιας πλατιάς κοινωνικής και πολιτικής συμμαχίας που θα καταστήσει το λαό μας αυτοδύναμο.

Η ανακοίνωση της κίνησης «Κοινωνία Πρώτα»:

«Σε θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε συζήτηση εφ’ όλης της πολιτικής επικαιρότητας. Η συζήτηση αυτή συνοψίζεται στα εξής τέσσερα σημεία. 

1. Η χώρα μας έχει περιέλθει σε μια φάση πολιτικού και οικονομικού αδιεξόδου. Οι τελευταίες εξελίξεις ακύρωσαν κάθε ψευδαίσθηση για επιτυχή σενάρια, που κατά καιρούς είχε παρουσιάσει η Κυβέρνηση. Η αποδοχή των νέων μέτρων, που ζητούν οι δανειστές μας, είναι προ των πυλών. Η Τρόικα συνεχίζει να επιβάλλει το νεοφιλελεύθερο δόγμα και τις ιδεοληψίες της, με την υποστήριξη εγχώριων οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων. Η πολιτική αυτή βλάπτει την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών καθώς και την εθνική μας υπόσταση.

2. Υπό τις συνθήκες αυτές, η μόνη λύση είναι οι εθνικές εκλογές, οι οποίες μπορούν να δώσουν νωπή και ισχυρή εντολή σε μια νέα κυβέρνηση. Συνεπώς και οι δυο πλευρές επανέλαβαν την σθεναρή και οριστική τους θέση να εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας, μόνο μετά την διεξαγωγή των εθνικών εκλογών.

3. Οι δυο πλευρές ανέπτυξαν τις θέσεις τους σχετικά με τις προγραμματικές κυβερνητικές προτάσεις, αναγκαίες για την έξοδο από την κρίση και την ανασυγκρότηση μιας Ελλάδας οικονομικής ευημερίας, κοινωνικής δικαιοσύνης με ουσιαστικά δημοκρατικούς θεσμούς. Συμφώνησαν ότι το «πρόγραμμα της ΔΕΘ», που εξήγγειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί την απάντηση στην ανθρωπιστική κρίση που βιώνει η ελληνική κοινωνία και διαπίστωσαν μια ουσιαστική σύγκλιση για τα θέματα που αφορούν τον εκδημοκρατισμό του πολιτικού συστήματος, την αναβάθμιση του δημόσιου τομέα και την ανάγκη ενός νέου παραγωγικού μοντέλου.

4. Στη βάση αυτής της προγραμματικής σύγκλισης, και οι δυο πλευρές θα συνεργαστούν για την δημιουργία ενός ευρύ πολιτικού και κοινωνικού μετώπου, προοδευτικών, δημοκρατικών, αριστερών, οικολογικών δυνάμεων, προκειμένου να υπάρξει στην επόμενη Βουλή μια ισχυρή πλειοψηφία, για την ανατροπή της νεοφιλελεύθερης πολιτικής και για μια πολιτική με κοινωνικό και πατριωτικό πρόσημο».