«Τα μέτρα που προτείνονται στα email  με την τρόικα συνιστούν δεσμεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές στο πλαίσιο του μνημονιακού προγράμματος» δήλωσε ο Πάνος Σκουλέτης, απευθύνοντας το ερώτημα στην κυβέρνηση αν προτίθενται να περάσει τη νέα συμφνωία με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προκειμένου, όπως είπε, να εκβιάσει τους βουλευτές στην ψηφοφορία για την προεδρική εκλογή. 

«Ο κ. Σαμαράς είχε βεβαίως την ψευδαίσθηση ότι με ικεσίες θα μπορούσε να πετύχει την επιείκεια της τρόικας. Οδηγείται τελικά για άλλη μια φορά σε μια νέα πολιτική ταπείνωση ο ίδιος. Και διαπιστώνει –φαντάζομαι να το έχει καταλάβει- τα αδιέξοδα αυτής της στρατηγικής και της τακτικής που ακολούθησε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Ο κ. Σαμαράς υπήρξε δίγλωσσος, άλλα έλεγε έξω και άλλα μέσα» τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ απαντώντας στο ερώτημα αν θα κλείσει η διαπραγμάτευση είπε ότι όποια κι αν είναι η εξέλιξη «δεν έχει καμία σχέση με έξοδο από το μνημόνιο. Εναι η συνέχιση της μνημονιακής πολιτικής. Κα προσέξτε, κατατίθεται ένας προϋπολογισμός ο οποίος κυριολεκτικά είναι στον αέρα, διότι δεν έχει ενσωματώσει όλα αυτά τα οποία συζητούνται αυτή τη στιγμή με την τρόικα τα οποία μεταφράζονται σε νέα μέτρα. Άρα τι θα κάνει ο κ. πρωθυπουργός; Θα τα πάει αυτά αργότερα για ψήφιση ή για μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου την οποία θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει για να εκβιάσει τους βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου στην ψηφοφορία για τους 180;»


Και συνέχισε: «Δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι θα πάμε σε μια συμφωνία η οποία μάλιστα δεν θα περάσει καν προς έγκριση στο ελληνικό Κοινοβούλιο και θα πάει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Εμείς προειδοποιούμε τώρα την κυβέρνηση και της θέτουμε το ερώτημα. Εάν προτίθεται να περάσει τη νέα συμφωνία με ΠΝΠ, δίνοντας άλλο ένα χαστούκι στη δημοκρατική λειτουργία του Κοινοβουλίου».

«Νομίζω ότι η τρόικα προφανώς γνωρίζει τα πολιτικά πράγματα στην Ελλάδα. Και έχει συμβιβαστεί με την ιδέα ότι πολύ σύντομα θα έχει απέναντί της μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι με βάση αυτή την εκτίμηση ακολουθεί τη δική της τακτική. Ξέρετε, θα είναι η πρώτη φορά που θα δούμε τι σημαίνει διαπραγμάτευση. Τι σημαίνει συσχετισμός δυνάμεων, τι σημαίνει συμμαχίες; Διότι ο κ. Σαμαράς  όλα αυτά τα στοιχεία δεν τα είχε κατά νου. Δεν μπορεί να υπάρξει διαπραγμάτευση ανάμεσα σε δυο ανθρώπους που βρίσκονται από την ίδια πλευρά» τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ απαντώντας στο ερώτημα γιατί η τρόικα δεν συμφωνεί με τον κ.Σαμαρά που- όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ- είναι «ιδεολογικός σύμμαχός» τους, είπε ότι «αν εκτιμάς ότι θα έρθει κάποιος που θα ενεργοποιήσει έστω για πρώτη φορά μια πραγματική διαπραγμάτευση, για λόγους τακτικής θέλεις να αρχίσεις να παραχωρείς σε αυτόν που θα σου ζητήσει και όχι σε αυτόν που θεωρείς δεδομένο» υπογράμμισε ο κ.Σκουρλέτης.

Στην ερώτηση αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα τα τίναχε όλα στον αέρα σε περίπτωση που οι δανειστές ζητούσαν τα μέτρα που ζητούν σήμερα σημείωσε: «Το ερώτημα αυτό θα είχε αξία αν προηγουμένως είχαμε αρχίσει να βάζουμε στο τραπέζι αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, πράγμα που δεν λέει ο κ. Σαμαράς. Ότι θα πρέπει να ξεκινήσουμε από το θέμα του χρέους», τονίζοντας ότι υπάρχει μια παταγώδης αποτυχία του ελληνικού  προγράμματος και θα πρέπει επιτέλους να ξεκινήσει αυτή η συζήτηση.


Σχετικά με τις δηλώσεις του  Παναγιώτη Κουρουμπλή για μονομερή διαγραφή του χρέους σε ποσοστό 70% είπε: «Και εγώ άκουσα με έκπληξη αυτή την άποψη, διότι δεν την έχω ακούσει ποτέ από τον κ. Κουρουμπλή σε κανένα από τα όργανα που έχουμε βρεθεί. Προφανώς πρόκειται για μια απολύτως προσωπική άποψη. Η άποψη του ΣΥΡΙΖΑ γύρω από το θέμα της διαπραγμάτευσης είναι γνωστή. Εμείς, έχουμε πει ότι σε ότι αφορά τις μνημονιακές δεσμεύσεις και τους μνημονιακούς νόμους, ότι θα τους ακυρώσουμε μέσα από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Όσον αφορά τα θέματα του χρέους και των δανειακών συμβάσεων όλα αυτά θα μπούνε κάτω από την βάσανο μια σκληρής διαπραγμάτευσης». 


Τέλος αναφερόμενος στο πολιτικό φλερτ με τους ΑΝΕΛ υπογράμμισε ότι «έχουμε πει πάμπολλες φορές ότι δεν υπάρχει μια συνολική προγραμματική συνεννόηση και σύγκλιση με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια συνολική κυβερνητική συνεργασία. Αυτό το έχουμε πει σε όλους τους τόνους. Αν αυτό  τώρα είναι φλερτ ή όχι, εσείς πώς το ακούτε; Είναι μια πραγματική πολιτική προσέγγιση. Δεν είπαμε ποτέ ότι υπήρχαν προγραμματικές συγκλίσεις, ώστε να μιλάμε για μια τέτοιου είδους συνεργασία. 
Ως προς το ποιες πολιτικές δυνάμεις θα είναι μέσα στο επόμενο Κοινοβούλιο, είναι τέτοια η ρευστότητα που υπάρχει, τέτοια η 
δυναμική των πραγμάτων, ώστε κανείς δεν μπορεί να διακινδυνεύσει μια εκτίμηση». 

Σχετικά με το ζήτημα του Νίκου Ρωμανού κάλεσε σε «αναζήτηση προσφορότερων τρόπων, όσο το δυνατόν συντομότερα, έτσι ώστε να ικανοποιηθεί το αίτημα συμμετοχής του στις εξετάσεις και για να παρακολουθήσει τις σπουδές του».