Άγνωστο παραμένει το τέλος στο θρίλερ της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, έπειτα από την επιβεβαίωση της πληροφορίας για αναβολή της σημερινής τηλεδιάσκεψης. Η είδηση ήρθε από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όμως και πηγές από την ελληνική κυβέρνηση σημείωναν νωρίς το απόγευμα ότι δεν είχε προγραμματιστεί κάτι τέτοιο με τους δανειστές.

Ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε στις 3 το μεσημέρι ο Γκίκας Χαρδούβελης με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, έπειτα και από το απαντητικό email της τρόικας, δεν διευκρίνισε πότε θα υπάρξει νέα τηλεδιάσκεψη της ελληνικής πλευράς με τους πιστωτές.

«Τα ξεκαθαρίζουμε σιγά-σιγά, είμαστε κοντά», υποστήριξε το ίδιο κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου για τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής πλευράς με τους δανειστές, ενώ δεν προσδιόρισε το χρόνο της παράτασης που αποκάλυψε ευρωπαίος αξιωματούχος, ότι θα ζητήσουν οι υπουργοί της ευρωζώνης στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.

Όμως όπως δήλωσε ο ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών η παράταση «θα είναι ανάλογη με το εύρος των μεταρρυθμίσεων που θα προκύψει από την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης». Έτσι κι αλλιώς Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη φέρονται να μη δέχονται εξάμηνη παράταση του υφιστάμενου προγράμματος αλλά μια άτυπη παράταση λίγων εβδομάδων για να ρυθμιστούν οι «τεχνικές λεπτομέρειες» για την επόμενη μέρα.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση απορρίπτει πλέον και τη λήψη πρόσθετων μέτρων, κάτι που έγινε ξεκάθαρο και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό κατά τη χθεσινή ομιλία του στο ελληνοαμερικανικό εμπορικό επιμελητήριο. Σήμερα ο κ. Σαμαράς επανήλθε με ομιλία του σε εκδήλωση του City Univercity of London, όπου τόνισε πως «η Ελλάδα δεν θα γίνει η «Αχίλλειος πτέρνα» της Ευρώπης, αλλά ένα οχυρό σταθερότητας».

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε παράλληλα πως πρόκειται για «μια δύσκολη διαπραγμάτευση για την τελική αξιολόγηση από την τρόικα, για να μπούμε σε νέα φάση», προσθέτοντας ότι «το κάνουμε υπεύθυνα, αποφασιστικά, αλλά δεν χάνουμε το στόχο».

Υπό τα δεδομένα αυτά το Μέγαρο Μαξίμου έχει ξεκινήσει νέο κύκλο τηλεφωνικών επαφών με ευρωπαίους ηγέτες και ξένους αξιωματούχους όπως η Άνγκελα Μέρκελ, ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, ο Πιερ Μοσκοβισί, ενώ ορισμένες πληροφορίες κάνουν λόγο για νέα επικοινωνία του κ. Σαμαρά με την Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος πάντως ερωτηθής για το αν υπήρξε επικοινωνία του έλληνα πρωθυπουργού με την καγκελάριο της Γερμανίας, δεν διέψευσε ούτε αποδέχθηκε κάτι τέτοιο, λέγοντας πως «όταν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο από τα τηλεφωνήματα της Καγκελαρίου, θα το ανακοινώσουμε».

«Ευχόμαστε ως γερμανική κυβέρνηση να υπάρξει σύντομα ένα θετικό αποτέλεσμα και σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να αποφασιστεί ποια θα είναι η πορεία από την επόμενη χρονιά», σημείωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, προσθέτοντας ότι «δεν ξεχνάμε το Eurogroup», όταν ρωτήθηκε για τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την επόμενη Δευτέρα.