Γράφει η Ελένη Καλογεροπούλου  

Αμηχανία και αναμονή επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ από τα όσα συμβαίνουν ανάμεσα στην Κυβέρνηση και την τρόικα. Τα σενάρια που είχαν επεξεργαστεί γύρω από αυτό το θέμα φαίνεται ότι δεν ανταποκρίνονται πλέον στα γεγονότα και έτσι τα στελέχη της Κουμουνδούρου περιμένουν να δουν τις επόμενες κινήσεις τόσο των δανειστών όσο και της κυβέρνησης. 

Καλού κακού πάντως οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα επισημαίνουν  ότι εάν η κυβέρνηση  προσπαθήσει να περάσει την νέα συμφωνία με πράξη νομοθετικού περιεχομένου όπως έχει κάνει και στο παρελθόν τότε θα έχει δώσει άλλο ένα χαστούκι στην δημοκρατική λειτουργία του κοινοβουλίου. 

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης συνέδεσε μάλιστα την όλη διαδικασία με την ανεύρεση των 180 βουλευτών για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας. « Κατατίθεται ένας προϋπολογισμός ο οποίος κυριολεκτικά είναι στον αέρα,» είπε ο εκπρόσωπος τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης «διότι δεν έχει ενσωματώσει όλα αυτά τα οποία συζητούνται αυτή τη στιγμή με την τρόικα τα οποία μεταφράζονται σε νέα μέτρα. Άρα τι θα κάνει ο κ. πρωθυπουργός; Θα τα πάει αυτά αργότερα για ψήφιση ή για μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου την οποία θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει για να εκβιάσει τους βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου στην ψηφοφορία για τους 180;» 

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχονται ακόμα ότι το μήνυμα της τρόικας αφορά και αυτούς και γι’ αυτό όπως λένε οι δανειστές έχουν αποφασίσει να μην κάνουν όλα τα χατίρια του Αντ. Σαμαρά.

«Αν εκτιμάς ότι θα έρθει κάποιος που θα ενεργοποιήσει έστω για πρώτη φορά μια πραγματική διαπραγμάτευση, για λόγους τακτικής θέλεις να αρχίσεις να παραχωρείς σε αυτόν που θα σου ζητήσει και όχι σε αυτόν που θεωρείς δεδομένο» είπε χαρακτηριστικά ο Πάνος Σκουρλέτης.

«Νομίζω – πρόσθεσε - ότι η τρόικα προφανώς γνωρίζει τα πολιτικά πράγματα στην Ελλάδα και έχει συμβιβαστεί με την ιδέα ότι πολύ σύντομα θα έχει απέναντί της μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι με βάση αυτή την εκτίμηση ακολουθεί τη δική της τακτική. Άλλωστε  θα είναι η  πρώτη φορά που θα δούμε τι σημαίνει διαπραγμάτευση. Τι σημαίνει συσχετισμός δυνάμεων, τι σημαίνει συμμαχίες. Διότι ο κ. Σαμαράς  όλα αυτά τα στοιχεία δεν τα είχε κατά νου. Δεν μπορεί να υπάρξει διαπραγμάτευση ανάμεσα σε δυο ανθρώπους που βρίσκονται από την ίδια πλευρά.»