Το θέμα των Σύρων προσφύγων στο Σύνταγμα απασχόλησε τη χθεσινή παρουσία του επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλου στη συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LΙΒΕ) του Ευρωκοινοβουλίου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή» έπειτα από ερωτήσεις από τον ευρωβουλευτή Μιλτιάδη Κύρκο και την Ιταλίδα συνάδελφό του Μπάρμπαρα Σπινέλι, ο κ. Αβραμόπουλος επισήμανε ότι στην περίπτωση των Σύρων προσφύγων υπάρχει νομοθετικό κενό, καθώς, παρά το σχετικό αίτημα των ελληνικών αρχών, αρνούνται να υποβάλουν αιτήσεις χορήγησης ασύλου και δεν μπορούν να υποχρεωθούν προς τούτο. 

Πρόσθεσε ότι οι ελληνικές αρχές παρέχουν βοήθεια ανθρωπιστικής φύσης (τρόφιμα, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη) και ότι δεν πραγματοποιείται καμιά επαναπροώθηση Σύρων προς τη χώρα τους, όποιο κι αν είναι το καθεστώς παραμονής τους στην Ελλάδα. Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε, επιπλέον, ότι αποτελεί υποχρέωση της χώρας η καταγραφή των προσώπων αυτών, μέσω και της λήψης δακτυλικών αποτυμάτων, κάτι που επίσης αρνούνται. 

Στην τοποθέτησή του συνολικά για τα θέματα μετανάστευσης, ο επίτροπος τόνισε ότι θα πρέπει να ενταθεί η δράση για την αντιμετώπιση των εγκληματικών δικτύων διακίνησης και να γίνει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση του ζητήματος με ενισχυμένη συνεργασία με τρίτες χώρες. Ως άμεση προτεραιότητα έθεσε τον σχεδιασμό και την υιοθέτηση μιας νέας ευρωπαϊκής πολιτικής για τη νόμιμη μετανάστευση, η οποία, όπως είπε, θα αποτελέσει σημαντική συμβολή στην οικονομίας ανάπτυξη και στην προστασία του κοινωνικού μοντέλου.