Δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έγινε ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο οποίος λίγο μετά τις 2 μετά το μεσημέρι προσήλθε στο Προεδρικό Μέγαρο. 

«Ο Πρωθυπουργός διαπραγματεύεται σκληρά με την τρόικα που πολιτικά δεν εκφράζει την Ευρώπη που θέλουμε και αγωνιστήκαμε να μπούμε» είπε ο κ.Μεϊμαράκης συνομιλώντας με τον κ. Παπούλια μπροστά στις κάμερες και συμπλήρωσε ότι «η τρόικα έπεσε έξω στις εκτιμήσεις στα δύο προηγούμενα χρόνια και μας ζητούσε μέτρα που αν τα είχαμε πάρει δεν θα είχαμε μπει στην ανάπτυξη». 

Ο πρόεδρος της Βουλής τόνισε:

«Με σθένος αποκρούουμε τις εκτιμήσεις που κάνουν, διότι είναι εκτιμήσεις που δεν βοηθούν να βγούμε από την κρίση. Έχουμε ορίσει τις κόκκινες γραμμές. Μας ενδιαφέρει τώρα που τελειώνει το μνημόνιο πώς θα πάμε στην επόμενη ημέρα και όχι ποιος θα διαχειριστεί την επόμενη ημέρα μόνο».

Αναφερόμενος στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό ζήτησε υπευθυνότητα, προκειμένου να μην παρασυρθούμε σε ακραίες φωνές που θα μας οδηγήσουν σε μια επικίνδυνη εσωστρέφεια, ενώ σημείωσε ότι  «πρέπει να προχωρήσουμε συναινετικά στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας».

Από την πλευρά του ο Κάρολος Παπούλιας συμφώνησε ότι είναι περίοδος με ομίχλη και πολλά θέματα είναι ανοικτά και ευχήθηκε «να ξεδιαλύνει σύντομα ο καιρός».

Μετά την σαρανταπεντάλεπτη συζήτηση με τον Κάρολο Παπούλια, ο πρόεδρος της Βουλής, απαντώντας σε ερώτηση αν επισπεύδεται η προεδρική εκλογή και μπορούμε να πάμε σε εκλογές μετά, απάντησε:

«Είναι ένα θέμα προς συζήτηση. Αυτό το οποίο προέχει και είναι αναγκαίο, είναι να συζητηθεί το όνομα και να εκλεγεί ο νέος Πρόεδρος από την παρούσα Βουλή. Τα υπόλοιπα μπορούμε να τα συζητήσουμε και ξέρετε ότι είναι μια πρόταση την οποία είχα καταθέσει κι εγώ, ακριβώς για να βγούμε από αυτό το αδιέξοδο και την αβεβαιότητα. Η προεδρική εκλογή, όπως γνωρίζετε, προσδιορίζεται από το Σύνταγμα. Εάν υπάρξει όνομα και συμφωνία αύριο το πρωί, μπορεί να τεθεί ακόμα και αύριο. Όμως, ο πρόεδρος της Βουλής, ούτως ή άλλως, υποχρεούται να εκδώσει σχετική ημερήσια διάταξη μέχρι την τελευταία ημέρα που ορίζει το Σύνταγμα».

Ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε ότι η ψηφοφορία του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι η ώρα των βουλευτών και όχι η ώρα των κομμάτων και τόνισε ότι «αν πάμε σε εκλογές επειδή δεν εξέλεξε Πρόεδρο της Δημοκρατίας η Βουλή και δεν έχουμε συμφωνήσει ούτε στο όνομα, τότε μπορεί ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλεγεί με 120 ψήφους, για παράδειγμα, από την επόμενη Βουλή. Και ερωτώ, θα είναι θετικό στην κρίσιμη εκείνη ώρα, με εκείνη την αβεβαιότητα και την εξέλιξη που δεν εκλέξαμε Πρόεδρο και πάμε για εκλογές και να εκλέξουμε μετά τις εκλογές Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος δεν θα εκφράζει το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων;».

Πρόσθεσε δε ότι αποσυνδέει πλήρως τις εκλογές και τα ζητήματα αυτά από το πρόσωπο του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας: «Δηλαδή να συμφωνήσουμε κατά πρώτον στο όνομα και να εξελιχθεί βήμα - βήμα η διαδικασία».

Ακόμη ανέφερε ότι διαπιστώνει όλο και περισσότερο την αύξηση των απόψεων για την εκλογή Προέδρου από αυτή τη Βουλή, ώστε να αρθεί η αβεβαιότητα που υπάρχει. Δευκρίνισε δε ότι αυτό είναι το πρώτο βήμα.