Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου 

Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις αναφορικά με την διάθεση υποχώρησης της κυβέρνησης απέναντι στην τρόικα επιχείρησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης από τις Βρυξέλλες.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος με έκπληξη ενημερώθηκε από τους συνεργάτες του για το περιεχόμενο της ομιλίας του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

Η μεταφορά των όσων λέχθηκαν από τα πρωθυπουργικά χείλη έγινε και με λίγο δραματικό τρόπο κυρίως στο σημείο που ο κ. Σαμαράς εξηγούσε πως είναι αδιανόητο η κυβέρνηση να τυγχάνει τέτοιας συμπεριφοράς από την τρόικα όπως πριν από περίπου 2,5 χρόνια!

Ο αντιπρόεδρος διαισθάνθηκε ότι κάποιος έπρεπε να σώσει τα προσχήματα κρίνοντας ότι τα μηνύματα του πρωθυπουργού έδειχναν ηττοπάθεια και απόφαση παράδοσης στις αξιώσεις της τρόικας.

Νωρίς το πρωί αποφάσισε να κάνει δηλώσεις απευθυνόμενος και στους Έλληνες πολίτες και στους Ευρωπαίους εταίρους μας και κυρίως στο Μαξίμου:

«Χρειάζεται ψυχραιμία και αποφασιστικότητα» είπε, διαπιστώνοντας  συγχρόνως ότι μόνο εάν το εσωτερικό μέτωπο είναι αρραγές και υπάρξει σταθερότητα στις θέσεις θα έρθει η λύση. Επί της ουσίας ο Ευάγγελος Βενιζέλος προσπάθησε να διαλύσει την εικόνα που δημοσίως εξέπεμψε ο πρωθυπουργός λέγοντας ότι  δεν ωφελεί το τελικό στάδιο της αξιολόγησης γιατί προδίδει διάθεση παράδοσης στους δανειστές. 

Πάντως, ούτε όταν δήλωνε πως δεν χωρά καμία μικροκομματική προσέγγιση σ' αυτά τα θέματα αναφερόταν μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό που είχε στο μυαλό του ήταν να αναστρέψει τις εντυπώσεις που σχηματίστηκαν στην τρόικα πως -κατά την εκτίμησή του- ήμασταν έτοιμοι να τα δώσουμε όλα.

Σύμφωνα λοιπόν με το ΠΑΣΟΚ ακόμη και μετά το email της τρόικας η κυβέρνηση δεν προτίθεται να υποχωρήσει περαιτέρω. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εξακολουθεί να πιστεύει ότι υπάρχουν περιθώρια συνεννόησης κυρίως με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και οι οδηγίες που έχει δώσει στους συνεργάτες του κινούνται προς την κατεύθυνση τού να πεισθούν οι δανειστές για την κυβερνητική πρόταση της Κυριακής. «Δεν πάμε να συζητήσουμε άλλα θέματα, είναι ξεκάθαρο αυτό» λένε συνομιλητές του κ. Βενιζέλου βλέποντας πλέον ότι η τρόικα είχε εξαρχής πρόθεση να εμφανιστεί σκληρή.

Σε ό,τι δε αφορά τον ΦΠΑ σημειώνουν ότι μπήκε στην κυβερνητική πρόταση για να φανεί ότι η συγκυβέρνηση δεν υπεκφεύγει αλλά προτίθενται να εξαντλήσει τα περιθώρια προκειμένου να βρεθεί λύση.