Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη η ημέρα συζήτησης του προϋπολογισμού του 2015 στην Ολομέλεια της Βουλής. 

Παρά τις περικοπές στον προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων δεν έχει πληγεί δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας.

Κατά την ομιλία του, ο κ. Δένδιας σημείωσε πως «αιτία της κρίσης δεν είναι τα Μνημόνια, αλλά το μοντέλο του κρατισμού, της δαιμονοποίησης της επιχειρηματικότητας και της ήσσονος προσπάθειας που κυριάρχησε τα τελευταία χρόνια».

Στην τοποθέτησή του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε πως η τρόικα διαψεύστηκε στις προβλέψεις της ότι η κυβέρνηση δεν θα κατάφερνε να υλοποιήσει τον προϋπολογισμό του 2014, «τα αποτελέσματα του οποίου αναγνωρίζει». 

Το ίδιο συνέβη, όπως σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας, και με τον ΣΥΡΙΖΑ, «ο οποίος στο Λονδίνο δήλωσε πως συμφωνεί με τον στόχο των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών». 

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Θεόφιλος Λεονταρίδης, σημείωσε πως «δεν μπορούμε να αφήσουμε το μέλλον της Ελλάδας στα χέρια ανθρώπων που πιστεύουν σε φαντασιοκοπήματα».

Ο κ. Λεονταρίδης υποστήριξε πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πάντα έβαζε το μικροκομματικό συμφέρον πάνω απ' το συμφέρον της χώρας. «Πώς είναι δυνατόν να πιστεύουν κάποιοι πως οι λεονταρισμοί του ΣΥΡΙΖΑ θα είχαν αποτέλεσμα, όταν με όλες της τις προσπάθειες η κυβέρνηση αγωνίζεται ακόμα σε δύσκολο περιβάλλον, και όταν οι εταίροι ακούν απίθανα πράγματα από την αντιπολίτευση;» αναρωτήθηκε ο κ. Λεονταρίδης.

«Η πολιτική αβεβαιότητα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η χώρα» υποστήριξε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Αντώνης Μπέζας, χρεώνοντας στον ΣΥΡΙΖΑ «την πλέον δημαγωγική αντιπολίτευση της μεταπολίτευσης».

«Η Ιστορία έχει ράμματα για τη γούνα του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν πρόκειται να ανατρέψετε την κυβέρνηση και τη στάση σας θα τη βρείτε μπροστά σας» προειδοποίησε την αξιωματική αντιπολίτευση ο κ. Μπέζας.

Αναφερόμενος στο Ασφαλιστικό, ο κ. Μπέζας κατηγόρησε και πάλι τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως οι βουλευτές του στις ομιλίες τους περιορίζονται να περιγράφουν το πρόβλημα, αλλά δεν το αγγίζουν γιατί δεν θέλουν να είναι δυσάρεστοι. 

 

«Τη μεγάλη εικόνα διεθνώς και στην Ευρώπη, προφανώς δεν είμαστε σε θέση να την ελέγξουμε. Γι' αυτό πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτό που περνάει από το χέρι μας» τόνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νότης Μηταράκης.

Κατά την ομιλία του ο υφυπουργός τόνισε πως η κυβέρνηση παρουσιάζει έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό για το 2015 «χωρίς δανεικά», αναγνωρίζοντας την ανάγκη «να στηριζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις και δυνατότητες».

Οι εισηγήσεις των κομμάτων

Για «έναν προϋπολογισμό φούσκα, έτοιμο να εκραγεί» έκανε λόγο ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Σαμοϊλης, υποστηρίζοντας ότι «δομείται πάνω στη δημιουργία άκαμπτων μορφών ανεργίας, στην οριακή συμπίεση των κοινωνικών δαπανών και στη μονιμοποίηση της ανθρωπιστικής κρίσης».

Όπως επεσήμανε ο κ. Σαμοϊλης, στον τομέα των δημοσίων δαπανών οι χαρακτηριστικότερες περικοπές εντοπίζονται στους τομείς της εργασίας, της υγείας, της παιδείας και του πολιτισμού.

«Αγωνιζόμαστε για να ολοκληρωθεί με επιτυχία η προσπάθεια ανασυγκρότησης της χώρας. Για να βγούμε από την κρίση και να διαμορφώσουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες και προϋποθέσεις για την εθνική μας οικονομία στην μεταμνημόνιο εποχή. Το πολιτικό σύστημα πρέπει να σταθεί υπεύθυνα απέναντι στις περιστάσεις», δήλωσε από την πλευρά του ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Γκόκας.

Επίθεση τόσο στην κυβέρνηση όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου.

«Οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που δεσμεύει με τους ευρωκανονισμούς της η ΕΕ ανεξάρτητα από τα μνημόνια, τα αποδέχονται και η συγκυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση και όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου» υποστήριξε η κ. Μανωλάκου και πρόσθεσε:

«Αυτές οι πολιτικές χαρακτηρίζουν και τον προϋπολογισμό του 2015, άσχετα αν τα κόμματα της αντιπολίτευσης των καταψηφίσουν. Η αντιλαϊκή επίθεση θα συνεχιστεί πιο άγρια με νέα πρόσθετα μέτρα-λαιμητόμο».

Για εικονικό προϋπολογισμό, ο πέμπτος κατά σειρά όπως είπε, που είναι δραματικά μετέωρος γιατί συμπίπτει με το πρόγραμμα της τρόικα, έκανε λόγο ο ανεξάρτητος βουλευτής Βύρων Πολύδωρας.

«Μην με βάζετε να ακολουθήσω τις οδηγίες της τρόικα που μοιάζουν με οδηγίες του Καλιγούλα. Όχι δεν προσκυνάμε», τόνισε ο κ. Πολύδωρας.

Επικριτικός τόσο προς τη ΝΔ όσο και προς το ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Φίλιππος Σαχινίδης.

Ο κ. Σαχινίδης μίλησε για πολλά λάθη που έγιναν, τόνισε ότι η χώρα δεν μπορεί να αντέξει άλλα μνημόνια τα οποία, όπως είπε, «δεν διώχνονται με μεθόδους ΣΥΡΙΖΑ αλλά μεθοδικά, με συγκεκριμένο πρόγραμμα και μέσα από συνεννόηση».

Υπενθυμίζεται ότι κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης, χθες, σημειώθηκε σφοδρή κόντρα μεταξύ του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδη Τσακαλώτου, και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνι Γεωργιάδη.

Η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής, οπότε και η Βουλή θα κληθεί να αποφασίσει με ονομαστική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί ταυτοχρόνως και με χωριστούς καταλόγους και ψηφολέκτες για τα έσοδα και τις δαπάνες κάθε υπουργείου.