Γράφει η Μαίρη Πολλάλη

Τη δυσφορία του Μαξίμου έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις θεσμικών παραγόντων της κυβέρνησης που άνοιξαν συζητήσεις για πρόωρες εκλογές

Η δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου, που άφηνε υπαινιγμούς για προσφυγή στη λαϊκή βούληση εξαιτίας των πιέσεων της τρόικας, έφερε τον Πρωθυπουργό μπροστά σε μια εξέλιξη που ζημιώνει την εικόνα της κυβέρνησης την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η πιο κρίσιμη διαπραγμάτευση. 

Συνομιλητές του Αντώνη Σαμαρά εξέφραζαν την ενόχλησή τους και για τις δηλώσεις του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και είπε ότι είναι ένα θέμα προς συζήτηση το εάν θα επισπευσθεί η προεδρική εκλογή. 

«Είναι ένα θέμα προς συζήτηση. Αυτό το οποίο προέχει και είναι αναγκαίο, είναι να συζητηθεί το όνομα και να εκλεγεί ο νέος Πρόεδρος από την παρούσα Βουλή. Τα υπόλοιπα μπορούμε να τα συζητήσουμε και ξέρετε ότι είναι μια πρόταση την οποία είχα καταθέσει κι εγώ, ακριβώς για να βγούμε από αυτό το αδιέξοδο και την αβεβαιότητα» απάντηση ο πρόεδρος της Βουλή σε ερώτηση εάν επισπεύδεται η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. 

Λίγα 24ωρα πριν, ο πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος, μίλησε ευθέως για εκλογές μετά από συμφωνία, τις οποίες τοποθέτησε χρονικά τον Νοέμβριο. «Θα πρέπει να επιδιώξουμε την εθνική συνεννόηση. Αυτό τι σημαίνει; Ένα πακέτο συμφωνίας, το οποίο δεν θα αναιρεί τις συγκρουσιακές μας σχέσεις μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και κυβέρνησης... Θα λέει ότι βγάζουμε Πρόεδρο Δημοκρατίας τώρα και από κει και πέρα ορίζουμε ως χρόνο εκλογών, πιθανώς μέσα στο 2015, εγώ θα πρότεινα τον Νοέμβριο του 2015, δηλαδή 12 μήνες από τώρα» δήλωσε χαρακτηριστικά στον Real fm και προκάλεσε αναταράξεις.  

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι το κλίμα που δημιούργησαν οι δηλώσεις αυτές κάνουν κακό στη διαπραγμάτευση και δεν βοηθούν την κυβέρνηση να δείξει ότι είναι «μπετόν αρμέ» απέναντι στην τρόικα. Αυτό που σημειώνουν είναι ότι δεν πρέπει να δοθεί το μήνυμα της κυβερνητικής αστάθειας, πολλώ δε μάλλον να δείξει η κυβέρνηση ότι έχει παραδώσει ήδη τα όπλα και ετοιμάζεται για εκλογές

Την ίδια ώρα, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, δίνονται εσφαλμένα μηνύματα τόσο στο ΔΝΤ όσο και στην αξιωματική αντιπολίτευση που πιστεύει ότι η τρόικα έχει ξεκινήσει ήδη διαπραγμάτευση με την επόμενη κυβέρνηση και ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι προ των πυλών.

Ο Πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει στην τρόικα ότι δεν πρόκειται να δεχθεί νέα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα και ξορκίζει το ενδεχόμενο εκλογών.

Ωστόσο, κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη επεσήμαναν, μετά τη δήλωση Βενιζέλου, ότι αν δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας μέχρι το τέλος του έτους, τότε ενδεχομένως να χρειαστεί να επισπευθεί η εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. 

Συνάντηση Σαμαρά- Βενιζέλου μετά την κρίση

Μέσα σε αυτό το κλίμα Σαμαράς και Βενιζέλος θα συναντηθούν αύριο στις 9 το πρωί για για την τελευταία πράξη του δράματος με την τρόικα. 

Οι κυβερνητικοί εταίροι θα πρέπει να εξετάσουν όλα τα ενδεχόμενα ώστε να ξεπεράσουν τις κόκκινες γραμμές που βάζουν ΔΝΤ και ΕΕ, να προχωρήσει η αξιολόγηση και να υπάρξει συμφωνία με την τρόικα. Την Παρασκευή θα πρέπει να βρουν το ένα και μοναδικό επιχείρημα που θα ξεπεράσει τις απαιτήσεις των τροϊκανών και θα ανοίξει το δρόμο στη διαπραγμάτευση.

Όπως λένε κυβερνητικές πηγές η τρόικα έχει πέσει έξω πολλές φορές στις εκτιμήσεις της τόσο για το δημοσιονομικό κενό κάθε αξιολόγησης όσο και στους στόχους των εφαρμοζόμενων μέτρων τα οποία δεν είχαν τα αναμενόμενα έσοδα.