Στεφάνι στο Μνημείο Πεσόντων Αγνώστου Πυροβολητού κατέθεσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας στo πλαίσιo του εορτασμού του Όπλου της προστάτιδας του Πυροβολικού Αγίας Βαρβάρας, που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Πέραμο Αττικής.

Εκεί όπου βρίσκεται και η Σχολή Πυροβολικού ο υπουργός και η  στρατιωτική ηγεσία του Πενταγώνου, παρακολούθησαν σύντομη επίδειξη οπλικών συστημάτων που χρησιμοποιεί το Πυροβολικό.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας προέβη και στα αποκαλυπτήρια  της προτομής του ταγματάρχη (Πυροβολικού) Δημητρίου Κωστάκη, ο οποίος διακρίθηκε στα πεδία των μαχών κατά τις επιχειρήσεις των Βαλκανικών Πολέμων, της Μικρασιατικής Εκστρατείας και της εποποιΐας 1940 – 1941.

Στον εορτασμό της Προστάτιδας του Πυροβολικού παρέστησαν επίσης εκπρόσωπος της Βουλής, βουλευτές, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Διπλωμάτες και Ακόλουθοι Άμυνας ξένων κρατών.

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε στο προσωπικό της Σχολής, ο κ. Δένδιας, μεταξύ άλλων, τόνισε:

«Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα στη Σχολή Πυροβολικού, για να εορτάσω μαζί σας τη μνήμη της Προστάτιδος του Όπλου του Πυροβολικού Αγίας Βαρβάρας. Η ιστορία μας έχει καταδείξει περίτρανα , πως το πυροβολικό διέπρεψε στους αγώνες του έθνους,  όχι χάρη στην τελειότητα των όπλων, αλλά χάρη σε αξιωματικούς και οπλίτες που ξεχώριζαν για την άριστη στρατιωτική και επιστημονική γνώση του αντικειμένου τους». Εκπροσωπώντας την κυβέρνηση ο Νίκος Δένδιας διαμήνυσε προς κάθε κατεύθυνση  ότι «η χώρα και ο λαός της έχει τη δυνατότητα να προασπίσει τα εθνικά δίκαια και παράλληλα  να διασφαλίσει τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου». Αναγνώρισε πως «Κρατάτε εσείς οι φρουροί της χώρας ψηλά τη σημαία. Το σύνολο του προσωπικού, σε όλες τις ιεραρχικές βαθμίδες και σε κάθε εσχατιά της ελληνικής γης, από τον Έβρο μέχρι το Καστελλόριζο, το οποίο είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ την προηγούμενη εβδομάδα, δίνει τον καλύτερο εαυτό του για την Πατρίδα, μια προσφορά που σεβόμαστε και αναγνωρίζουμε όλοι».

Μιλώντας για τις περικοπές που υπέστησαν και οι ένστολοι είπε:

«Γνωρίζω δε, πολύ καλά ότι αδιαμαρτύρητα συνεισφέρατε στην προσπάθεια για την εθνική ανασυγκρότηση και με αξιοπρέπεια υπομένετε τις μισθολογικές περικοπές που έχουν επιβληθεί. Αυτή η στάση σας τιμά και γι’ αυτό, τόσο εγώ προσωπικά, όσο και το σύνολο της Πολιτικής και Στρατιωτικής Ηγεσίας στεκόμαστε αρωγοί και επιδιώκουμε να επιτύχουμε το πρέπον και αναγκαίο επίπεδο ανταπόδοσης σε εσάς και κυρίως και στις οικογένειές σας».

Αναφερόμενος σε όσα διαδραματίζονται σε πολιτικό επίπεδο είπε ότι «η  χώρα χρειάζεται σταθερότητα και αποτελεσματικότητα, πέρα από κάθε κομματική λογική και σκοπιμότητα, πέρα από πολιτικούς και ιδεολογικούς διαχωρισμούς.

Σε αυτή την προσπάθεια και πάλι οι Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν παράδειγμα. Εκπροσωπούν την Ελλάδα της προσήλωσης και του χρέους. Οι Ένοπλες Δυνάμεις μπορούν και στην παρούσα συγκυρία να κινηθούν και πέρα τον παραδοσιακό τους ρόλο, διευρύνοντας τα όρια του παραδείγματος το οποίο παρέχουν. Μπορούν να αποτελέσουν εκμεταλλευόμενοι το εξαιρετικής ποιότητας και εκπαίδευσης ανθρώπινο δυναμικό, κύτταρο παραγωγής, τεχνολογίας και καινοτομίας.

Εφ’ όσον ο χρόνος υπάρξει, είναι πρόθεσή μου να δημιουργηθεί και να παρουσιαστεί σαφής οδικός χάρτης που θα μετατρέπει τις Ένοπλες Δυνάμεις από απλό καταναλωτή σε σημαντικό παραγωγό καινοτομίας και τεχνολογίας».

Τέλος υποστήριξε ότι «Δεν χρειάζεται, να επανεφεύρουμε τον τροχό. Αρκεί να εκμεταλλευθούμε το λαμπρό ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτουμε.

Η υπεράσπιση των πατρίων συνδυάζεται άριστα με την ευκαιρία ανάδειξης των Δημιουργικών Δυνάμεων των στελεχών μέσω της παραγωγής, καινοτομίας και τεχνολογίας. Αυτό εξυπηρετεί την κάλυψη κατ’ αρχήν των ιδίων αναγκών, τεράστιων λόγω της συγκυρίας της γεωπολιτικής θέσης της Ελλάδος, και του μεγέθους των πιθανών μας αντιπάλων.

Καλύπτει λοιπόν ανάγκη της Εθνικής Επιβίωσης, δίνει όμως και την ευκαιρία της παροχής στην Ελληνική εξωτερική πολιτική μηχανισμών προβολής ισχύος, όχι μόνο μέσω των υλικών μέσων, αλλά μέσω της εθνικής γνώσης και της τεχνογνωσίας».