Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις και η πορεία της διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους της τρόικας, ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, θα τεθεί επί τάπητος, στη σύσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ευάγγελου Βενιζέλου, το πρωί της Παρασκευής.

Η σύσκεψη, που είναι προγραμματισμένη να αρχίσει στις 9 το πρωί, θα ασχοληθεί με την στρατηγική της κυβέρνησης απέναντι στους δανειστές ενόψει του δεκαημέρου-«φωτιά» που έρχεται, σε μια ύστατη προσπάθεια για επίτευξη συμφωνίας. Το Euro Working Group διαπίστωσε σύγκλιση απόψεων Ελλάδας - τρόικας, καλώντας σε συμφωνία έως τις 14 Δεκεμβρίου. Παράλληλα, έκανε λόγο για «βραχυχρόνια» παράταση του προγράμματος, την ώρα που το πρακτορείο Reuters, έκανε λόγο για εξάμηνη παράταση, την οποία εξετάζουν οι Ευρωπαίοι.

Η κομβική αξιολόγηση της τρόικας, φυσικά, μπορεί να αποτελέσει καταλύτη των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα είτε είναι αυτό ηεπίσπευση της προεδρικής εκλογής είτε πρόωρες κάλπες. Ο Αντ. Σαμαράς, με κατηγορηματικό τρόπο έβαλε «φρένο» στο σενάριο των πρόωρων εκλογών, ενώ το Μέγαρο Μαξίμου εξέφρασε δυσφορία για δηλώσεις θεσμικών παραγόντων της κυβέρνησης που άνοιξαν σχετικές συζητήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Βενιζέλος, άφησε υπαινιγμούς από τις Βρυξέλλες για προσφυγή στη λαϊκή βούληση εξαιτίας των πιέσεων της τρόικας, ενώ ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και είπε ότι είναι ένα θέμα προς συζήτηση το εάν θα επισπευσθεί η προεδρική εκλογή. Στο παζλ των δηλώσεων προστίθενται και οι δηλώσεις του βουλευτή της ΝΔ, Πάνου Παναγιωτόπουλου, ο οποίος προ ημερών, μίλησε ευθέως για εκλογές μετά από συμφωνία, τις οποίες τοποθέτησε χρονικά τον Νοέμβριο.

Από την ατζέντα της συνάντησης δεν θα λείψει και το θέμα της έλευσης του τούρκου πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου, στην Αθήνα για το διήμερο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας.

Οι προκλήσεις της τουρκικής πλευράς στην κυπριακή ΑΟΖ είναι πρόσφατες, όπως και η φημολογία περί αιτήματος της Άγκυρας για επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού στη Θράκη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.