«Η διαπραγμάτευση με την τρόικα είναι σε εξέλιξη» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Μιλώντας στη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως η τρόικα διαψεύστηκε στις προβλέψεις της ότι η κυβέρνηση δεν θα κατάφερνε να υλοποιήσει τον προϋπολογισμό του 2014, «τα αποτελέσματα του οποίου αναγνωρίζει».

Το ίδιο συνέβη, όπως σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας, και με τον ΣΥΡΙΖΑ, «ο οποίος στο Λονδίνο δήλωσε πως συμφωνεί με τον στόχο των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών».

Εκείνο ωστόσο που αποκρύπτει η αξιωματική αντιπολίτευση, κατά τον κ. Σταϊκούρα, είναι ο τρόπος επίτευξης του στόχου αυτού. «Ο ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει σταθεροποίηση των πρωτογενών δαπανών στο 44%, κάτι που σημαίνει πως δεν θα αυξήσει τους μισθούς και τις συντάξεις όπως έχει υποσχεθεί. Για να είναι δε, ισοσκελισμένος ο Προϋπολογισμός του 2015, θα πρέπει οι φόροι να αυξηθούν κατά 2,5% του ΑΕΠ, δηλαδή κατά 4,5 δισ. ευρώ. Το μόνο αλλά κύριο που παραλείπει να μας πει η αξιωματική αντιπολίτευση, είναι το ποιους φόρους θα αυξήσει...» παρατήρησε ο αναπληρωτής υπουργός.

Αναφερόμενος στο απερχόμενο οικονομικό έτος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών διέκρινε «ενδείξεις σταθεροποίησης της ιδιωτικής κατανάλωσης, ανάκαμψης των επενδύσεων και ενίσχυσης των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών», που καθιστούν, όπως τόνισε, βάσιμη την πρόβλεψη για επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, οριακή υποχώρηση της ανεργίας και επιτυχία στους δημοσιονομικούς στόχους για τρίτη συνεχή χρονιά.

«Ο Προϋπολογισμός του 2015 καταγράφει, για 3η συνεχόμενη χρονιά, επίτευξη σημαντικού πρωτογενούς πλεονάσματος, και είναι, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, δημοσιονομικά ισοσκελισμένος» συνέχισε ο κ. Σταϊκούρας και επισήμανε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα φθάσει το 2,9%, με βάση την ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης και την ενίσχυση των επενδύσεων και των εξαγωγών.