«Τη μεγάλη εικόνα διεθνώς και στην Ευρώπη, προφανώς δεν είμαστε σε θέση να την ελέγξουμε. Γι' αυτό πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτό που περνάει από το χέρι μας» τόνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νότης Μηταράκης.

Κατά την ομιλία του στη Βουλή  για τον προϋπολογισμό, ο υφυπουργός τόνισε πως η κυβέρνηση παρουσιάζει έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό για το 2015 «χωρίς δανεικά», αναγνωρίζοντας την ανάγκη «να στηριζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις και δυνατότητες».

«Η Ελλάδα μεταβαίνει ήδη σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, «που προτάσσει την εξωστρέφεια, τις επενδύσεις, την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία, και δεν χαρακτηρίζεται από την κατανάλωση, τις δημόσιες δαπάνες και τα δανεικά», σημείωσε και προσέθεσε:

«Και επειδή κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει ποιες θα είναι οι εξελίξεις στο ρευστό διεθνές περιβάλλον, εξήγησε ότι «πρέπει να επικεντρωθούμε σ' αυτό που περνά απ' το χέρι μας και πετύχαμε τα δύο τελευταία χρόνια: Τη ραγδαία αύξηση των ξένων επενδύσεων (37,6 δισ. στη διετία, σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, τη θεαματική άνοδο των εξαγωγών (27,5 δισ. ευρώ), την προώθηση των μεταρρυθμίσεων μέσω του αναπτυξιακού νόμου και τη σύσταση της Κεντρικής Αδειοδοτικής Αρχής και τη διαμόρφωση ενός νέου φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος που αναγνωρίζεται από όλους τους διεθνείς οργανισμούς».

«Σε αυτά πρέπει να αναλωθούμε. Και όχι στους φθηνούς λαϊκισμούς και τους κομματικούς υπολογισμούς που ευτελίζουν τους θεσμούς και τον κοινοβουλευτισμό» τόνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης.

Αναφερόμενος, τέλος, στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μηταράκης διαπίστωσε πως «παραδέχεται έστω και αναγκαστικά -αφού δεν μπορεί να κάνει αλλιώς - ότι το τραπεζικό σύστημα έχει σταθεροποιηθεί, ότι το οικονομικό περιβάλλον έχει αλλάξει σε σχέση με το 2012 και ότι έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα».