Έμμεσο μήνυμα το ζήτημα του χρέους και της απευθείας χρηματοδότησης κρατών σε ΣΥΡΙΖΑ και Podemos έστειλε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Σε ερώτημα για τις προτάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του «αδελφού» ισπανικού κόμματος σχετικά με τον το ρόλο της ΕΚΤ ο κ. Ντράγκι σχολίασε πως δεν έχει καταλάβει με βεβαιότητα «τι ζητούν απο εμάς».

Ο ιταλός κεντρικός τραπεζίτης ξεκαθάρισε οτι η Τράπεζα δεν θα παραβιάσει το καταστατικό της, που απαγορεύει την απευθείας χρηματοδότηση κρατών.

«Σήμερα εξετάσαμε όλα τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης που μπορεί να λάβει η ΕΚΤ. Μεταξύ αυτών είναι και η αγορά κρατικών ομολόγων από την ελεύθερη αγορά. Εάν όμως αυτό που θέλουν είναι η εφαρμογή νομισματικής χρηματοδότησης τότε αυτό δεν μπορεί να γίνει. Για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή των συνθηκών, κάτι που δεν θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο» τόνισε χαρακτηριστικά.

Με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Ντράγκι η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη εξαπέλυσε επίθεση προς τον ΣΥΡΙΖΑ:

«Από την Φρανκφούρτη ο κ. Ντράγκι έστειλε το μήνυμα στον ίδιο και στους ακραίους Ισπανούς συμμάχους του από το Podemos: Αποκλείεται να χρηματοδοτηθούν κράτη από την ΕΚΤ, διότι κάτι τέτοιο θα απαιτούσε αλλαγή συνθηκών. Στη Γενεύη, ο κ. Τσίπρας απέδειξε πως το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να τορπιλίσει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για να μην φύγουμε ποτέ από το μνημόνιο. Στη ΦραΝκφούρτη αποδείχθηκε πως όλα όσα ο ίδιος και τα στελέχη του εμφανίζουν ως "λύσεις" (ότι τάχα η ΕΚΤ μπορεί να αναλάβει τα χρέη μας), είναι άθλια ψέματα, με μοναδικό σκοπό την παραπλάνηση του ελληνικού λαού. Σήμερα, όλοι κατάλαβαν πως στη Λίμνη του Κόμο, ο κ. Τσίπρας δεν έπεισε κανέναν. Και τελικά, αυτά που ο κ. Τσίπρας λέει βοηθάνε τη χώρα στις συζητήσεις με την τρόικα και την έξοδο από το μνημόνιο;».