Γράφει ο Τάκης Χατζής  

Στη συνεδρίαση του EuroWorking Group, μετά από συνεχείς διαφωνίες, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει σύγκλιση απόψεων μεταξύ της Ελλάδας και της τρόικας, για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την «τεχνική» παράταση του υφιστάμενου Μνημονίου. Οι πιέσεις φυσικά δεν έλειψαν, καθώς ζητήθηκε να υπάρξει συμφωνία για την αξιολόγηση ως τις 14 του μηνός. Έγγραφη πρόταση για τον χρόνο παράτασης του Μνημονίου δεν υπήρξε, αλλά πολλοί μίλησαν για ένα 6μηνο που- άντε, μπορεί να γίνει και 3μηνο. Ωστόσο η Ελλάδα επιμένει σε μικρή παράταση λίγων εβδομάδων. Με λίγα λόγια, το παζάρι με την τρόικα καλά κρατεί. 

Και ενώ κάποιος θα περίμενε αυτή η κατάσταση να απομειώσει την όποια δυναμική υπήρχε για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, έσκασε σαν βόμβα η επιστολή περίπου 20 βουλευτών οι οποίοι ζητούν εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ώστε να σταλεί ένα μήνυμα συναίνεσης του πολιτικού κόσμου στην ΕΕ και τις αγορές και κυρίως να μην χαθεί η ευκαιρία της Συνταγματικής Αναθεώρησης. 

Μεταξύ τους οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Ν. Τσούκαλης, Νίκη Φούντα και Θωμ. Ψύρας και οι ανεξάρτητοι Σπ. Λυκούδης,  Γρ. Ψαριανός, Β. Οικονόμου, Χρ. Αηδόνης, Π. Μουτσινάς, Τ. Κουράκος και Γ. Κασαπίδης. Μετά από λίγο ακολούθησε η Κατερίνα Μάρκου, δηλώνοντας ότι θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό. Θυμίζουμε ότι για Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα ψηφίσει ο Π. Μελάς ο οποίος λέει ότι υπάρχουν άλλοι τέσσερις βουλευτές των ΑΝΕΛ που συμφωνούν μαζί του αλλά… φοβούνται τον Καμένο, ενώ ανοικτό έχει αφήσει το ενδεχόμενο ο Β. Καπερνάρος. 

Με λίγα λόγια, εκεί που η εκλογή Προέδρου έδειχνε ότι θα γινόταν (από δύσκολη) πολύ δύσκολη, άρχισε να αλλάζει. Και να γίνεται πολύ πιθανή.  

Υπάρχει φυσικά μια παράμετρος που οφείλουμε να επισημάνουμε: Οι βουλευτές ζητούν να γίνουν εκλογές μέσα στο 2015, μετά την ολοκλήρωση της Συνταγματικής Αναθεώρησης.  

Μέσα στο 2015 όμως, άντε τον Ιούνιο αν ισχύσει η 6μηνη «τεχνική» παράταση που ζητούν οι δανειστές και αν (αυτή τη φορά) αποδειχθούν ειλικρινείς και συνεπείς έναντι της Ελλάδας, το Μνημόνιο θα έχει τελειώσει για τη χώρα. Και τότε, όλα θα ξαναρχίζουν από την αρχή. Σα να βρισκόμαστε πολιτικά στον Σεπτέμβριο του 2014…