Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Ανοιχτά παραμένουν όλα τα σενάρια ως προς τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα δεδομένου ότι, παρά τις χθεσινές κατευθύνσεις του EuroWorking Group, Βερολίνο, ΔΝΤ αλλά και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες μοιάζουν να θέλουν να «δέσουν» την Ελλάδα με εξάμηνη παράταση του μνημονίου. Η στάση των πιστωτών απορρέει όχι μόνον από τις εκκρεμότητες στην υλοποίηση του μνημονίου αλλά και από τον πολιτικό κίνδυνο που διαβλέπουν οι πιστωτές λόγω της επικείμενης προεδρικής εκλογής και της πιθανότητας πρόωρων εκλογών στη χώρα. 

Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, αν και τελεί υπό την ασφυκτική πίεση των δανειστών και την άρνηση συνεννόησης από την αντιπολίτευση στην Ελλάδα, δεν έχει, επί του παρόντος, εγκαταλείψει την επιδίωξη ολοκλήρωσης της συμφωνίας. Η στρατηγική του Μαξίμου παραμένει σταθερή στον άξονα ολοκλήρωση της αξιολόγησης – τέλος του μνημονίου - συμφωνία για την προληπτική γραμμή στήριξης – εκλογή Προέδρου. Αρκεί, βέβαια, η στρατηγική αυτή να έχει πιθανότητες υλοποίησης. Διότι εάν αποδειχθεί ότι οι εταίροι επιδιώκουν, επί της ουσίας, να «φορτώσουν» στην Ελλάδα μία εξάμηνη παράταση του μνημονίου, μόνον και μόνον για να διαφυλάξουν εαυτούς έναντι του πολιτικού κινδύνου της Ελλάδας, τότε είναι σαφές ότι ο σχεδιασμός θα αλλάξει. Άρδην! 

Σαμαράς και Βενιζέλος συναντώνται σήμερα στις 9:00, στον απόηχο των δηλώσεων του τελευταίου που προκάλεσαν εκνευρισμό στο Μαξίμου. Οι υπαινιγμού Βενιζέλου για επιτάχυνση της Προεδρικής εκλογής και, εν τέλει, για πρόωρες εκλογές προκάλεσαν συναγερμό στο Μαξίμου και πολύ στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού μετέβη στη Βουλή, όπου βρισκόταν ο κ. Σαμαράς για τη συνταγματική αναθεώρηση, προκειμένου να τον ενημερώσει για τα καθέκαστα. Εξ ου και ο Αντ. Σαμαρά, φεύγοντας, επεδίωξε να «κάψει» το σενάριο, δηλώνοντας ότι ο ίδιος δεν έχει στο πρόγραμμά του εκλογές. 

Είναι σαφές ότι μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων καταγράφονται, αν όχι αποκλίνουσες στρατηγικές, τουλάχιστον διαφορετικές εκτιμήσεις. Ο Βενιζέλος μοιάζει να θεωρεί πλέον δύσκολη μία συμφωνία με την τρόικα. Ο Σαμαράς, πάλι, θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο για την επίτευξή της. 

Η΄ μήπως όχι; 

Στο εσωτερικό της Ν.Δ. υπάρχει ισχυρή η άποψη ότι ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να αποσυνδέσει τη συμφωνία από την εκλογή προέδρου. Κατά τους εισηγητές, η εκκρεμότητα με την τρόικα και, συνεπώς, ο κίνδυνος να βρεθεί η Ελλάδα ξεκρέμαστη συνιστούν μεγαλύτερο διακύβευμα ενόψει Προεδρικής εκλογής από την... επιβράβευση μίας συμφωνίας που θα πετύχει η κυβέρνηση. 

Σε αυτό το κλίμα και ενώ οι παρασκηνιακές κινήσεις εντείνονται, όλα τα σενάρια παραμένουν ανοικτά. Από το «κανονικό», της ολοκλήρωσης της συμφωνίας, έστω και εντός Ιανουαρίου, και της αναζήτησης των 180 για την Προεδρική εκλογή στη συνέχεια, μέχρι το ενδεχόμενο να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογή Προέδρου χωρίς συμφωνία. Μεταξύ αυτών των άκρων, ενισχύεται και το σενάριο της εκλογής Προέδρου με παράλληλη συμφωνία για το χρόνο των εκλογών. Το είπε χθες ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, προ ημερών η Ντόρα Μπακογιάννη, το πρότεινε ο Στ. Θεοδωράκη, επιχειρηματολόγησε, έστω κι αν το «διόρθωσε» στη συνέχεια, ο Γιώργος Σταθάκης. Το προτείνουν, από χθες, με κοινή δήλωσή τους περί τους 20 ανεξάρτητοι βουλευτές. Μπορεί αυτή η πρόταση να αποτελέσει το τελικό διακύβευμα που θα αναδείξει ο κ. Σαμαράς, ανεξαρτήτως του χρόνου που θα ξεκινήσει η προεδρική εκλογή. Κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσαν, ήδη από χθες, να το προεξοφλήσουν...