Γράφει η Τιτίκα Ανουσάκη
 
Στη σκιά των τουρκικών προκλήσεων πραγματοποιείται η επίσκεψη Αχμέτ Νταβούτογλου στην Αθήνα για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας. 
 
Τους τελευταίους μήνες οι ελληνοτουρκικές σχέσεις κινούνταν πάνω σε τεντωμένο σκοινί. Οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, με το πλοίο Barbaros να μπαινοβγαίνει στην ΑΟΖ της Κύπρου, συνοδευόμενο από εμπρηστικές δηλώσεις του τούρκου πρωθυπουργού ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα στην κυπριακή ΑΟΖ, δεν έχουν τέλος. 
 
Η διεξαγωγή του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας στην Αθήνα αποφασίστηκε να διεξαχθεί αρχές Δεκεμβρίου προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση και να αποκλιμακωθεί η ένταση μεταξύ των δύο χωρών. 
 
Ωστόσο λίγες μέρες πριν από την έλευση του τούρκου πρωθυπουργού με πολυμελή συνοδεία υπουργών και στελεχών της τουρικικής κυβέρνησης δημιουργήθηκε εκ νέου μίνι κρίση, όταν η τουρκική πλευρά ζήτησε μετά την ολοκλήρωση του συμβουλίου, η τουρκική αποστολή με επικεφαλής τον Νταβούτογλου να περιοδεύσει στη Θράκη. 
 
Η αντίδραση της ελληνικής πλευράς έφερε την αναδίπλωση, χωρίς ωστόσο να μπορεί να αποκλείσει κανείς μια ιδιωτική επίσκεψη.  Ταυτόχρονα λίγες ώρες πριν από την άφιξη του τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα το κλίμα επιβαρυνόταν εκ νέου από τις δηλώσεις του τούρκου υπουργού εξωτερικών  Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος σε συνέντευξή του στην Καθημερινή δηλώνει πως «το Barbaros δεν αποχωρεί». 
 
Ο κ. Νταβούτογλου με την τουρκική αποστολή αναμένεται να φτάσει στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στις 15:20 το μεσημέρι. Στις 16:50 ο κ. Νταβούτογλου θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό κ. Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών. 
 
Στις 20.30 οι δύο Πρωθυπουργοί και οι υπουργοί Εξωτερικών θα απευθύνουν χαιρετισμό στο «Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδος - Τουρκίας», ενώ θα ακολουθήσει δείπνο των δύο αντιπροσωπειών. 
 
Το Σάββατο στις 10:00 οι δύο Πρωθυπουργοί θα προεδρεύσουν στο «3ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδος - Τουρκίας» που θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Hilton. Θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις.