Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος  

Το απαντητικό e-mail του υπουργείου οικονομικών προς την τρόικα δεν θα περιλαμβάνει καμία νέα υποχώρηση της κυβέρνησης και θα παρέχει μόνο διευκρινίσεις προς τους εκπροσώπους των δανειστών. 

Κορυφαία πηγή του υπουργείου οικονομικών ανέφερε ότι το e-mail της τρόικας εξετάζεται λέξη -λέξη και το e-mail που θα αποσταλεί στην τρόικα θα περιλαμβάνει μόνο αριθμούς. Τι θα είναι αυτοί οι αριθμοί; Θα είναι η επεξήγηση των μέτρων που δέχεται  να λάβει η ελληνική κυβέρνηση και ο τρόπος με τον οποίο θα συγκεντρωθούν τα έσοδα από τα μέτρα αυτά. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η Ελλάδα θα αναμένει την συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας και ολόκληρη την επόμενη εβδομάδα για την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα. Αν αυτό δεν συμβεί, τότε το σενάριο της εμπλοκής θα γίνει πραγματικότητα. Η ελληνική πλευρά θα επιμείνει στις θέσεις της και εάν δεν υπάρξει αλλαγή στάσης της τρόικας αλλά και του ΔΝΤ που εμφανίζεται αδιάλλακτο τότε οδηγούμαστε σε ρήξη που θα προκαλέσει και πολιτικές εξελίξεις. 

Αν επιβεβαιωθεί η εμπλοκή τότε πάμε σύμφωνα και με τη δήλωση του κ. Βενιζέλου σε ταχύτερη διαδικασία για τη εκλογή του Προέδρου του Δημοκρατίας και αν αυτή αποτύχει σε εθνικές κάλπες. 

Το μόνο δεδομένο που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι η παράταση του μνημονίου, χωρίς κανείς να γνωρίζει για πόσο ακόμη και με τα σενάρια να κάνουν λόγο για μια παράταση που μπορεί να ξεκινήσει από τις τέσσερις εβδομάδες και να φτάσει μέχρι και τους έξι μήνες. Οι Ευρωπαίοι εκτιμούν ότι μέσω της παράτασης η Αθήνα έχει χρόνο να εκταμιεύσει τις υπόλοιπες δόσεις και κυρίως να συνεχίσει να υλοποιεί τα προαπαιτούμενα. 

Πολιτικά όμως η παράταση του μνημονίου έχει αρνητικές επιπτώσεις στην εικόνα της κυβέρνησης. Και αυτό γιατί καταγράφει μια αποτυχία στο να επιτευχθεί η συμφωνία με την τρόικα ενώ παράλληλα διατηρείται η ανασφάλεια στις αγορές. 

Επιπλέον στο εσωτερικό μέτωπο αυξάνονται οι φωνές στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης που αντιδρούν και που επιμένουν στην επιτάχυνση των διαδικασιών για την εκλογή προέδρου της δημοκρατίας.