Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου  

Την γραμμή της επιθετικής στάσης απέναντι στους δανειστές με όπλο την συνέπεια στην τήρηση των υποχρεώσεων της χώρας, προκρίνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος διαπιστώνοντας το τέλμα των διαπραγματεύσεων. 

Στο ΠΑΣΟΚ συζητούν πλέον ανοιχτά για την πιθανότητα να έρθουν πιο κοντά οι διαδικασίες για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας, εκτιμώντας ότι αυτές μπορούν να ξεκινήσουν αμέσως μετά τα Φώτα. 

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπονόησε χθες ότι μπροστά στο αδιέξοδο η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να καταφύγει και στην οδό των εκλογών- μέσω της προεδρικής εκλογής- ωστόσο αργότερα το ΠΑΣΟΚ προσπάθησε να μαζέψει τις εντυπώσεις από τον θόρυβο που δημιουργήθηκε διευκρινίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα είναι συνέπεια μίας αποτυχημένης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου. 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τα έχει μαζεμένα στην τρόικα. Θεωρεί ότι η σκλήρυνση της στάσης της οφείλεται στο γεγονός πως αξιοποιεί την ρευστή πολιτική κατάσταση που υπάρχει στην χώρα και την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκειμένου να ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση για λήψη μέτρων. Και θεωρεί ότι αυτή η πίεση πρέπει να σταματήσει άμεσα καθώς ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει κάνει υποχωρήσει και έχει διασαφηνίσει στους δανειστές ότι δεν προτίθεται να αποδεχτεί κι άλλα μέτρα πέραν εκείνων που προβλέπονται στην πρότασή του προς τους τροϊκανούς. Με την κυβέρνηση να διαμηνύει από την πλευρά της στους δανειστές ότι μπορεί και να επισπεύσει τις εκλογές μεταθέτοντας όλες τις εκκρεμότητες στην επόμενη κυβέρνηση που θα εκλεγεί μετά τις κάλπες, εφόσον δεν εκλεγεί Πρόεδρος. 

Παράλληλα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος εκτιμά ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του βάζοντας τέλος στην ανέξοδη πολιτική του συμπεριφορά. 

Οι πρωτοβουλίες Βενιζέλου από την Βασιλεία της Ελβετίας αρχικώς προκάλεσαν αιφνιδιασμό στο Μέγαρο Μαξίμου. Τα τηλεφωνήματα έπεσαν βροχή και η Χαριλάου Τρικούπη προχώρησε σε διευκρινίσεις που ωστόσο ως προς τον πυρήνα της ουσίας τους δεν απέχουν από την αρχική εικόνα. Δηλαδή επίσπευση της προεδρικής εκλογής και πιθανή επίσπευση των εκλογών, άρα πιθανή πρόωρη έλευση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, επομένως διαπραγμάτευση από την αρχή με μία νέα κυβέρνηση που δηλώνει  προκαταβολικά ότι θα ακυρώσει όλους τους εφαρμοστικούς νόμους των μνημονίων.