Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης

Πλήρως θα απουσιάζει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας από τις υψηλόβαθμες συναντήσεις του Αχμέτ Νταβούτογλου  που θα έχει σήμερα στην Αθήνα. Ο Νίκος Δένδιας, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, γυρνώντας την πλάτη του στον  Τούρκο πρωθυπουργό θέλει να δείξει με τον ξεκάθαρο αυτό τρόπο τη δυσαρέσκειά του για την άκρως προσβλητική συμπεριφορά της Άγκυρας προς την Ελλάδα. Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δεν αιφνιδίαζει τον Αντώνη Σαμαρά , λίγες ώρες πριν πατήσει το πόδι του στην Αθήνα  κ. Νταβούτογλου καθώς εδώ και καιρό είχε ενημερώσει τον έλληνα πρωθυπουργό για τις συγκεκριμένες  προθέσεις του, με ότι μπορεί να συνεπάγεται αυτό. 

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας  κατόπιν συνεννοήσεως του υπουργού Εθνικής Άμυνας με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Δένδιας δεν θα συμμετέχει στο 3ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας, καθώς θέματα που αφορούν στην άμυνα και ασφάλεια της χώρας δεν είναι προς συζήτηση.

Σύμφωνα όμως με πρόσωπα που γνωρίζουν τον υπουργό Εθνικής Άμυνας μας μεταφέρθηκε ότι ο Νίκος Δένδιας , δεν μπορεί να διανοηθεί  ότι το χέρι με το οποίο δίνει συγχαρητήρια στους έλληνες πιλότους που καθημερινά με κίνδυνο τη ζωή τους, υπερασπίζονται το Αιγαίο από τις τουρκικές παραβιάσεις , με το ίδιο χέρι θα χαιρετήσει τον Τούρκο πρωθυπουργό. Επίσης αξιωματούχοι του Πενταγώνου μας μετέφεραν ότι ο Νίκος Δένδιας από τότε που του δώρισαν τη σημαία από τη Στρογγύλη και αντιλήφθηκε με πόση ευλάβεια την κρατούσαν στα χέρια τους οι αξιωματικοί ,βλέπει με περισσότερη ευαισθησία τα εθνικά θέματα από ότι πιο πριν, που δεν είχε ανάλογες εμπειρίες.

Να σημειωθεί ότι έχει προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια στο ελληνικό Πεντάγωνο ότι παραμονή χτες ,της επισκέψεως του Νταβούτογλου στην Αθήνα με το 10μελές υπουργικό του συμβούλιο , ο Τούρκος πρωθυπουργός έστειλε στο Αιγαίο τρεις σχηματισμούς μαχητικών αεροσκαφών από τα οποία τα τέσσερα ήταν οπλισμένα και 8 ελικόπτερα να προβούν σε μπαράζ παραβιάσεων του Εθνικού Εναέριου Χώρου μας... Να θυμίσουμε ότι όπως έχουν δηλώσει οι αρχηγοί των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων ότι τίποτα δεν γίνεται στο Αιγαίο αν δεν δώσει εντολή ο πρωθυπουργός τους ή οι υπουργοί τους.

Συγκεκριμένα χτες παραβίασαν τον εναέριο χώρο μας σε 29 περιπτώσεις. Μόνο καμία τουρκική κορβέτα δεν έστειλαν έως το Σούνιο να προσβάλει τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιωματα, έλεγαν ειρωνικά χτες έλληνες αξιωματικοί του Πενταγώνου. Αυτή τη στιγμή οι κατάφωρες προσβολές που δέχεται η Ελλάδα από την Τουρκία ενώ η Αθήνα ετοιμάζει να σερβίρει ζεστό καφέ στον Αχμέτ Νταβούτογλου είναι:

  • Μεγάλη τουρκική αεροναυτική άσκηση νότια του Καστελόριζου που θα μπορούσε τουλάχιστον χρονικά να μετατεθεί.
  • Η αρμάδα των πλοίων που συμμετέχουν στην άσκηση αυτή εν λιμενίζεται λίγες εκατοντάδες μέτρα απέναντι από το ακριτικό Καστελόριζο και συγκεκριμένα στο Κας.
  • Ταυτόχρονα μεγάλη αεροναυτική άσκηση πραγματοποιούν έως και αύριο και στο κόλπο Ξηρού που βρίσκεται λίγα μίλια  πιο πέρα από τα εθνικά μας χωρικά ύδατα στην Αλεξανδρούπολη.
  • Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός βρίσκεται εντός της κυπριακής ΑΟΖ και συνεχίσει τις έρευνες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων υπό την προστασία τουρκικών πολεμικών πλοίων.

Το όλο αυτό σκηνικό προκαλεί έντονη δυσαρέσκεια στο Πεντάγωνο που φτάνει και στο υπουργικό γραφείο του Νίκου Δένδια.