Για μία πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος στην ομιλία του στη Συντονιστική Γραμματεία για το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι κανέις δεν μπορεί να επιβάλλει στην χώρα μας μέτρα που σκοτώνουν την ανάπτυξη, ενώ εκτίμησε ότι σύντομα η διαπραγμάτευση θα ολοκληρωθεί με επιτυχία. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως αμφισβητεί συνεχώς τη συνέχεια του κράτους, ενώ άφησε αιχμές και για τον Γιώργο Παπανδρέου λέγοντας πως προχωράμε με όσους είναι αποφασισμένοι. 

«Κανείς δεν μπορεί να επιβάλλει μέτρα»

«Είναι αλήθεια ότι η διαπραγμάτευση είναι πολύ δύσκολη και έχει ήδη παραταθεί. Θα έπρεπε οι εταίροι μας να έχουν αντιληφθεί ότι το τέλος του 2014 δεν είναι το τέλος του 2009. Μεσολάβησαν πέντε σκληρά δύσκολα χρονια με θυσιες, προσπάθειες, λάθη, αδικίες αλλα η Ελλαδα τώρα εμφανίζει τρία πολύ σημαντικά επιτεύγματα.»

Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος υπάρχει θετικός ρυθμός σε ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον στασιμότητας. 

«Τα πράσινα βλαστάρια της ανάπτυξης που εμφανίζονται καθαρά στην ελληνική οικονομία κανείς δεν μπορεί να τα αμφισβητήσει, κανείς δεν μπορεί να εισηγηθεί και να επιβάλλει μέτρα που αντι να ευνοούν σκοτώνουν την ανάπτυξη» είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ η οικονομία μας εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα. Όπως εξήγησε, οι εταίροι μας μάς έχουν βοηθήσει με το κούρεμα και την αναδιάρθρωση ώστα να έχουμε ένα δημοσιονομικό έλλειμμα κοντά στο 1% όμως το πρωτογενές πλεόνασμα είναι το νοικοκύρεμα των οικονομικών, η αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας του κράτους και στις σχέσεις κράτους και κοινωνίας.

«Η Ελλάδα έχει αλλάξει κατάσταση και δημοσιονομικά κα ιαπό πλευράς ανταγωνιστικότητας. Έχουμε ένα ισχυρό τραπεζικό σύστημα που πέρασε με ασφάλεια τα stress tests, προστατεύουμε τις καταθέσεις, διατηρούμε την δυνατότητα χορήγησης ρυστότητας, προστατεύουμε τον κύκλο της οικονομίας, την δυνατότητα να γίνουν επενδύσεις και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας», είπε.

Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η διαπραγμάτευση είναι διπλή: για την ολοκλήρωση του υφιστάμενου προγράμματος αλλά και για το νέο πλαίσιο. Διεξάγεται και ένα τρίτο επίπεδο διαπραγμάτευσης, που θα ολοκληρωθεί μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκλογής ΠΤΔ που είναι η διαπραγμάτευση για το χρέος.

«Είναι τραγικό λάθος να απευθύνεται κανείς στις αγορές που ξέρουν τα δεδομένα και να προσπαθεί να τις πείσει, όταν ξέρουν ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, διαχειρίσιμο και δεν συνιστά κίνδυνο, είναι επικίνδυνο να το λέει αυτό κανείς στο ΔΝΤ που το θέλουμε ως προληπτικό θώρακα προστασίας σε σχέση με τις αγορές, γιατί οι κανονισμοί του ΔΝΤ προυποθέτουν ότι έχεις μια χώρα με βιώσιμο χρέος». 

Εξηγώντας τα όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα ο κ. Βενιζέλος είπε πως το 2012 αυτο που έχουμε πετύχει δεν είναι μόνο το κούρεμα αλλά και η ένταξη μέσα στη συμφωνία που έχουμε και ισχύει, ενός μηχανισμού που προβλέπει περαιτέρω μείωση του χρέους στην ουσία, σε πραγματικά λεφτά και όχι σε ονομαστικές ψευδαισθήσεις και αυτό θα το πετύχουμε με συναίνεση, σοβαρότητα.

Όπως είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «ένα τέτοιο θέμα θέλει ψυχραιμία, αποφασιστικότητα, εχεμύθεια, τεχνική επεξεργασία και όχι να γίνεται πεδίο αντιπαράθεσης» και πρόσθεσε ότι: «η διαπραγμάτευση είναι δύσκολη και μακρά γιατί ειναι αφενος τεχνική, αφετέρου πολιτική, είναι μια διαπραγμάτευση με την ΕΕ αλλά και με το ΔΝΤ και μια διαπραγμάτευση ανάμεσα στην ΕΕ και το ΔΝΤ».

Είναι μια σκληρή διαπραγμάτευση, ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, γιατί όπως είπε το ΔΝΤ θέλει να παραμείνει στο εσωτερικό της ευρωζώνης και αυτό δεν αφορά την Ελλάδα, που τα μεγέθη της είναι πολύ μικρά, αφορά το σύνολο της ευρωζώνης.

«Αδιανόητη η αμφισβήτηση της συνέχειας του κράτους από τον ΣΥΡΙΖΑ»

Ωστόσο το μεγάλο θέμα σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο είναι η πολιτική αβεβαιότητα. «Αυτή μας δυσκολεύει, δίνει επιχειρήματα στους συνομιλητές μας εννοώ την επίσημη, εκ μέρους της αντιπολίτευσης, αμφισβήτηση της συνέχειας του κράτους» είπε ο κ. Βενιζέλος εξαπολύοντας επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ. 

Αυτό όπως είπε είναι κάτι αδιανόητο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα και τη διεθνή κοινότητα. Η αμφισβήτηση της συνέχειας του κράτους είναι που προκαλεί τριγμούς στη διαπραγμάτευση και αυτό ενισχύεται και από μια εντυπωσιακή αντίφαση της αντιπολίτευσης, που δεν θέλει μνημόνιο και τρόικα, όμως ενοχλείται ότι δήθεν βιαστήκαμε ότι θέλουμε να βγούμε από το μνημόνιο. 

«Δεν το θέλουν, αλλά δεν θέλουν κι εμείς να βγούμε. Δεν το πιάνεις από πουθενά. Είναι η αποθέωση της δημαγωγίας, της αντιφατικότητας. Η αντιπολίτευση υπόσχεται σκληρή διαπραγμάτευση, αλλά δεν συμμετέχει σε μια εθνική διαπραγμάτευση. Μας λένε ενδοτικούς γιατί υποχωρούμε και ριψοκίνδυνους γιατί δεν υποχωρούμε. Αυτό  είναι ένα καινούργιο ελληνικό θαύμα.»

«Δεν φοβόμαστε τις εκλογές»

«Ο λαός κρίνει κι εξ ονόματός του πορευόμαστε. Έχουμε την πλειοψηφία της βουλής επειδή το 47% του ελληνικού λαού ψήφισε το 2012 υπερ της υπεύθυνης εθνικής διακυβέρνησης. Ο λαός αν θέλει μπορεί να οδηγήσει τα πράγματα σε εκλογές, έχουμε ένα χρονοδιάγραμμα διαπραγμάτευσης με τους εταίρους κι ένα συνταγματικό χρονοδιάγραμμα για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
ο λαός μπορεί να επιβάλλει συναίνεση, πρέπει να εκφραστεί και έχει πολλούς τρόπους να το κάνει χωρίς εκλογές
αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι φοβόμαστε τις εκλογές αλλά πρέπει να ολοκληρώσουμε την διαπραγμάτευση και πιστεύω πως θα την ολοκληρώσουμε» είπε ο κ. Βενιζέλος.

«Κανένα πρόγραμμα χωρίς δάνειο»

Σχετικά με το πρόγραμμα ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «δεν υπάρχει πρόγραμμα χωρίς δάνειο. Πρόγραμμα σημαίνει δάνειο. Έχουμε περίσσευμα από το προηγούμενο δάνειο 11 δισ. που αρκούν ως θώρακας προστασίας. Άρα δεν μιλάμε για νέο πρόγραμμα, αλλά για τεχνική επέκταση των διαδικασιών εκταμίευσης. Αφού δεν υπάρχει νέο δάνειο, δεν θα υπάρχει νέο μνημόνιο. Πιστεύω πως η τρόικα θα επιστρέψει, αυτό είναι και το μήνυμα του χθεσινού Euroworking Group». 

Μάλιστα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκτίμησε πως πριν από την προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη της 11ης Δεκεμβρίου θα έχουμε συμφωνία των επιτελείων. Θα απαιτηθεί ένας νόμος και η επιβεβαίωση από τα κοινοβούλια των εταίρων μας, πιστεύω ότι θα υπάρξει και εσωτερική έγκριση να αλλάξουμε καθεστώς και να πάμε σε μηχανισμό προληπτικής στήριξης. 

«Δεν πρόκειται να υπάρξουν νέα μέτρα λιτότητας»

Σε ότι αφορά την ενδεχόμενη λήψη νέων μέτρων ο κ. Βενιζέλος ανέφερε πως γνωρίζει την αγωνία γύρω από τα περιβόητα μέτρα και ότι οι θυσίες των πολιτών είναι υπέρμετρες.

«Αλλά τώρα έχουμε ξεκαθαρίσει τα πράγματα: Δεν πρόκειται να υπάρξουν νέα δημοσιονομικά μέτρα λιτότητας. Δεν θα υπάρξουν νέοι φόροι που αφορούν τον πολίτη. Δεν θα υπάρξουν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις». 

Σε ότι αφορά στα μέτρα περί αύξησης του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία ο κ. Βενιζέλος είπε πως εμείς στηρίξαμε τα ξενοδοχεια και τον τουρισμό, τώρα μπορούμε να ζητήσουμε ενα μικρό αντίδωρο. Πάντως ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξουν μέτρα για τα ασφαλιστικά Ταμεία. «Για το ασφαλιστικό υπάρχει μια ισχύουσα νομοθεσία. Μπορούμε με ανεργία 27% και τα έσοδα των ταμείων μειωμένα, χωρίς αναλογιστές μελέτες, να προχωρήσουμε σε τέτοιες αλλαγες; Υπάρχουν βελτιώσεις οργανωτικές, σημεία που δεν θίγουν κανέναν γιατί αφορούν πολύ μικρές ηλικίες. Όλοι τώρα θα τεθούν προ των ευθυνών τους. Αλήθεια θέλουν οι πολίτες να ακούν, την αλήθεια τους λέμε, η αλήθεια έχει και δυσάρεστες όψεις.

«Προχωράμε με όσους είναι αποφασισμένοι»

Αφήνοντας αιχμές για τον Γιώργο Παπανδρέου ο κ. Βενιζέλος είπε πως ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ, της δημοκρατικής παράταξης, των εταίρων του, είναι καθοριστικός ενώ όπως είπε θα εκλογικευθούν και οι δημοσκοπήσεις. 

«Προχωράμε με όσους είναι αποφασισμένοι αλλά ο διάλογος συνεχίζεται και θα συνεχίζεται, χωρίς κόπωση, χωρίς καμία εξαίρεση».

Ο κ. Βενιζέλος έκανε επίσης λόγο για ασύμμετρες καταστάσεις. Λίγοι άνθρωποι, ακόμη κι ένας άνθρωπος αρκεί για να αδικήσει την δουλειά πολλών άλλων, δυστυχώς με ευκολία κάποιοι ασεβούν εναντίον του κόσμου του ΠΑΣΟΚ και της δημοκρατικής παράταξης.

«Όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας και κάποια πράγματα είναι πολύ νωπά για να τα σχολιάσουμε. Δεν μιλώ για τα θέματα αυτά, γιατί έχω άλλες προτεραιότητες σε σχέση με τη χώρα και την οικονομία. Ο νους μου είναι πάντα στην παράταξη, στο ΠΑΣΟΚ και τον κόσμο του αλλά δεν μπορούμε εμείς να τροφοδοτούμε με εσφαλμένες εντυπώσεις τον δημόσιο διάλογο». 

Τέλος ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η στάση της αντιπολίτευσης για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας παράγει αβεβαιότητα που λειτουργεί αρνητικά για τη χώρα και τους πολίτες, όμως εκτίμησε πως θα περάσουμε το σκόπελο του Προέδρου της Δημοκρατίας. 

«Έχω την ελπίδα οτι οι βουλευτές θα φερθούν με υπευθυνότητα», κατέληξε.