Για πρόκληση του ελληνικού λαού από την απόφαση του Βρετανικού Μουσείου να «δανείσει» ένα από τα γλυπτά του Παρθενώνα σε έκθεση στην Αγία Πετρούπολη έκανε λόγο ο Αντώνης Σαμαράς.

«Το τελευταίο μέχρι σήμερα Βρετανικό δόγμα περί «αμετακίνητων» γλυπτών του Παρθενώνα  παύει να ισχύει. Όπως καταρρίφθηκε με τη λειτουργία του Μουσείου της Ακρόπολης και το άλλο «επιχείρημά» τους, αυτό της έλλειψης ανάλογου χώρου που θα μπορούσε να τα φιλοξενήσει. 

Ο Παρθενώνας και τα γλυπτά του υπήρξαν αντικείμενο λεηλασίας. Η αξία των γλυπτών είναι ανεκτίμητη. Οι Έλληνες είμαστε ταυτισμένοι με την Ιστορία και τον πολιτισμό μας! Τα οποία δεν τεμαχίζονται, δεν δανείζονται και δεν παραχωρούνται!» τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Σε ανακοίνωσή του, ο υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τασούλας, τόνισε πως «η απόφαση του Βρετανικού Μουσείου είναι προκλητική διότι αντιμετωπίζει τα λεηλατημέναΓλυπτά του Παρθενώνα ως αντικείμενα μεμονωμένου δανεισμού». 

Από την πλευρά του Βρετανικού Μουσείου ο Neil MacGregor τόνισε πως η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να ενθουσιασμένη για αυτή την κίνηση!

Μιλώντας στο BBC ο κ. Neil MacGregor τόνισε οτι «η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να είναι σήμερα ενθουσιασμένη που ένα από Ελγίνεια Γλυπτά θα εκτεθεί στο Ερμιτάζ» και πρόσθεσε:

«Ελπίζω ότι οι Ελληνες θα χαρούν που ένα πολύ μεγάλο κοινό θα μπορέσει να δει τα μεγάλα δημιουργήματα της Αρχαίας Ελλάδας. Ανθρωποι που δεν θα μπορέσουν ποτέ να ταξιδέψουν στην Αθήνα ή το Λονδίνο θα μπορούν τώρα στη Ρωσία να καταλάβουν και να δουν το μεγαλείο αυτών των αγαλμάτων».

Σε ερώτηση του ραδιοφώνου του BBC για το αν θα δάνειζε το συγκεκριμένο άγαλμα σε ελληνικό μουσείο απάντησε: «Εχουμε ξεκαθαρίσει ότι είμαστε διατεθειμένοι να δανείσουμε τα Ελγίνεια, φτάνει να είναι εφικτή η μεταφορά τους, να υπάρχει σοβαρός λόγος για να εκτεθούν κάπου αλλού και εκεί που θα πάνε να είναι ασφαλή και να υπάρχουν εγγυήσεις για την επιστροφή τους στο Βρετανικό Μουσείο» λέγοντας πως η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει να δανειστεί τα Γλυπτά του Παρθενώνα.