current views are: 2

5 Δεκεμβρίου 2014
Δημοσίευση13:46

Παπούλιας σε Νταβούτογλου: Θα πρέπει να είμαστε καλοί γείτονες

Έφτασε στην Αθήνα ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου συνοδεία εννέα υπουργών για τις επαφές με την ελληνική πολιτική ηγεσία, στο πλαισιο του Ανώτατου Συμβούλιου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας. 

Δημοσίευση 13:46’
αρθρο-newpost

Έφτασε στην Αθήνα ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου συνοδεία εννέα υπουργών για τις επαφές με την ελληνική πολιτική ηγεσία, στο πλαισιο του Ανώτατου Συμβούλιου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας. 

Ρεπορτάζ: Πάνος Ρασσιάς

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά έχει ο τούρκος ομόλογός του Αχμέτ Νταβούτογλου ο οποίος έφτασε το μεσημέρι στην Αθήνα συνοδεία εννέα υπουργών, στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβούλιου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας.

Αμέσως την άφιξή του, μετά μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο όπου συναντά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

«Όλα αυτά συμβάλλουν στην ανάπτυξη των δύο χωρών, ενισχύουν τις αρχές καλής γειτονίας, τους κανόνες του διεθνούς δικαίου που πρέπει να διέπουν τις σχέσεις μας. Είμαστε γείτονες και θα παραμείνουμε γείτονες για αυτό πρέπει να είμαστε καλοί γείτονες» τόνισε ο κ. Παπούλιας, με τον τούρκο πρωθυπουργό να απαντά:

«Έχετε απόλυτο δικιο, αλλάζει κανείς τα πάντα εκτός από τη γεωγραφική τοποθεσία. Και ευτυχώς που είμαστε γείτονες γιατί ιστορικά υπάρχουν ελάχιστα παραδείγματα με τέτοιες σχέσεις με τόσα κοινά πολιτιστικά στοιχεία και καλές σχέσεις θα έλεγα. Σας είχα καλέσει ως υπουργός Εξωτερικών και τώρα σας καλώ ως πρωθυπουργός και ελπίζω αυτή τη φορά να έρθετε». 

«Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με τον κ. Νταβούτογλου να σχολιάζει σε δημοσιογράφους ότι πέρασαν 62 χρόνια από τη μέρα που Έλληνας αρχηγός κράτους επισκέφθηκε την Τουρκία.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

(Πηγή: Intime News Photo Agency)

Ο τούρκος πρωθυπουργός βγήκε από την πόρτα του τουρκικού αεροσκάφους περίπου 10 λεπτά πριν από τις 16.00, ενώ προγειώθηκε λιγό μετα τις 15:30. Τον υποδέχθηκε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλης Κικίλιας.

Στη συνέχεια ο κ. Νταβούτογλου θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό κ. Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών. 

Στις 20.30 οι δύο Πρωθυπουργοί και οι υπουργοί Εξωτερικών θα απευθύνουν χαιρετισμό στο «Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδος – Τουρκίας», ενώ θα ακολουθήσει δείπνο των δύο αντιπροσωπειών. 
 
Το Σάββατο στις 10:00 οι δύο Πρωθυπουργοί θα προεδρεύσουν στο «3ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδος – Τουρκίας» που θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Hilton. Θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις.

Οι επαφές θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες στον απόηχο των πρόσφατων τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.


σχετικα αρθρα