«Η Ελλάδα θα επιστρέψει πιθανότατα στο κέντρο της ευρωπαϊκής κρίσης το επόμενο έτος, όταν το ελληνικό Κοινοβούλιο θα προσπαθήσει να εκλέξει νέο Πρόεδρο», αναφέρει η «δεξαμενή σκέψης» (think tank) Stratfor.

Σε έκθεσή του με τίτλο «Ευρώπη: Όταν το αδιανόητο γίνεται δυνατό», καταγράφονται οι σημερινές καταστάσεις και οι προβλέψεις, σύμφωνα με τους συντάκτες, σε Ελλάδα, Σουηδία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, η έκθεση σημειώνει:

«Η Ελλάδα αποτελεί παράδειγμα ανάλογο με το πώς η ισπανική πολιτική θα μπορούσε να μοιάζει στο μέλλον. Όπως η Ισπανία, η Ελλάδα είχε ένα σχετικά σταθερό δικομματικό σύστημα, με την κεντροδεξιά και την κεντροαριστερά να εναλλάσσονται κατά περιόδους στην εξουσία. Αλλά, η οικονομική κρίση οδήγησε στη γρήγορη άνοδο του αριστερού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο αντιτίθεται στα μέτρα λιτότητας της ΕΕ που υποστηρίζονται από τα μεγάλα κόμματα. Το 2012, χρειάστηκαν δύο εκλογές και τα παραδοσιακά κόμματα να σχηματίσουν μια συμμαχία για να αποτραπεί η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Στην Ελλάδα, όπου οι πολιτικές αντιπαλότητες είναι παλιές και βαθιές, μια τέτοια συμμαχία θα φαινόταν αδύνατη πριν από την κρίση».

Στη συνέχεια, αναφέρεται στην έκθεση:

«Η Ελλάδα θα επιστρέψει πιθανότατα στο κέντρο της ευρωπαϊκής κρίσης το επόμενο έτος, όταν το ελληνικό Κοινοβούλιο θα προσπαθήσει να εκλέξει νέο Πρόεδρο. Αν το Κοινοβούλιο αποτύχει, θα αναγκαστεί να διεξάγει πρόωρες εκλογές. Με τον ΣΥΡΙΖΑ ακόμα στην κορυφή των δημοσκοπήσεων, θα ήταν πιο δύσκολο το κόμμα να κρατηθεί μακριά από την εξουσία αυτήν τη φορά. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποσχεθεί να αναδιαρθρώσει το χρέος της Ελλάδας, μια κίνηση που θα μπορούσε πιθανότατα να αναστατώσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές ( financial market ) και να δημιουργήσει αβεβαιότητα σε όλη την ευρωζώνη, σε μια εποχή που η Ευρώπη θεωρούσε ότι είχε βρεθεί κάποια σταθερότητα».

Τέλος, διατυπώνεται η άποψη ότι «όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υποσχέθηκε να παρέμβει στις χρηματοπιστωτικές αγορές σχεδόν πριν από δύο χρόνια, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχασε την αίσθηση του επείγοντος που είχε στα πρώτα στάδια της κρίσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδίως η Γερμανία, επέλεξε την προσοχή αντί της δράσης. Αν η Ελλάδα δημιουργήσει αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές στην Ευρώπη και πάλι, οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να πάνε πίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συζητήσουν όλα τα θέματα που μέχρι στιγμής έχουν αποφευχθεί».

Στη γενική αναφορά για την Ευρώπη καταγράφονται οι «νέες πραγματικότητες» με τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, η άνοδος «κομμάτων διαμαρτυρίας», η «καθίζηση παραδοσιακών πολιτικών δυνάμεων εξουσίας» και παρουσιάζονται εκτιμήσεις-προβλέψεις για επερχόμενες εκλογές.

Όπως σημειώνεται, «η οικονομική κρίση στην Ευρώπη αργά, αλλά σταθερά, διαβρώνει το πολιτικό συστήματα πολλών χωρών στην ηπειρωτική Ευρώπη. Νέοι αναδυόμενοι φορείς απειλούν την κυριαρχία των παραδοσιακών φορέων- κομμάτων. Συμμαχίες και γεγονότα που φαίνονταν αδύνατα μόλις λίγα χρόνια πριν, τώρα συζητούνται ανοιχτά σε όλη την Ευρώπη».