current views are: 2

5 Δεκεμβρίου 2014
Δημοσίευση16:27

Σαμαράς: Κλειδί για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις το Κυπριακό

Τα ελληνοτουρκικά και η προώθηση των επιχειρηματικών συνεργασιών ειναι στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, που είναι σε εξέλιξη.

Δημοσίευση 16:27’
αρθρο-newpost

Τα ελληνοτουρκικά και η προώθηση των επιχειρηματικών συνεργασιών ειναι στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, που είναι σε εξέλιξη.

Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Τα ελληνοτουρκικά και η προώθηση των επιχειρηματικών συνεργασιών τέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η συνάντηση που άρχισε στις 17.15, αμέσως μετά την επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργoύ στο Προεδρικό Μέγαρο, ήταν διάρκειας 1,5 ώρας και σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές συζητήθηκε όλο το φασμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, με έμφαση στο Κυπριακό, όπου από την ελληνική πλευρά τονίστηκε με ένταση ότι αυτό είναι το «κλειδί» για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Στη συνάντηση επιβεβαιώθηκαν τα σημεία σύγκλισης που υπήρξαν στη συνάντηση ΒενιζέλουΤσαβούσογλου στην Άγκυρα. Εκτός από το Κυπριακό, συζητήθηκε και το θέμα οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Ως προς τα σημεια σύγκλισης που υπήρξαν μεταξύ των δύο υπουργών υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία, ενώ αύριο το πρωί θα υπάρξει κοινό ανακοινωθέν από την ελληνική και την τουρκική πλευρά.

Παρόντες στη συνάντηση Σαμαρά-Νταβούτογλου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές «η σημερινή επίσκεψη Νταβούτογλου αποτελεί επιστέγασμα των επαφών που ξεκίνησαν το προηγούμενο διάστημα».

 

Το πρωί του Σαββάτου θα υπάρξει μια νέα συνάντηση μεταξύ των γενικών γραμματέων των δυο υπουργείων Εξωτερικών, Μητσιάλη και Σινιρλίογλου, προκειμένου να γίνει επεξεργασία των σημείων σύγκλισης και ακολούθως να ανακοινωθούν. Οι διεργασίες μεταξύ των δυο πλευρών έχουν στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης.

Σημειώνεται ότι αύριο στις 10:00 οι δύο πρωθυπουργοί θα προεδρεύσουν στο «3ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδος – Τουρκίας» που θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Hilton. Θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις.

Παπούλιας: Θα πρέπει να είμαστε καλοί γείτονες

«Όλα αυτά συμβάλλουν στην ανάπτυξη των δύο χωρών, ενισχύουν τις αρχές καλής γειτονίας, τους κανόνες του διεθνούς δικαίου που πρέπει να διέπουν τις σχέσεις μας. Είμαστε γείτονες και θα παραμείνουμε γείτονες για αυτό πρέπει να είμαστε καλοί γείτονες» τόνισε ο Κάρολος Παπούλιας νωρίτερα στη συνάντηση με τον τούρκο πρωθυπουργό.

«Έχετε απόλυτο δικιο, αλλάζει κανείς τα πάντα εκτός από τη γεωγραφική τοποθεσία. Και ευτυχώς που είμαστε γείτονες γιατί ιστορικά υπάρχουν ελάχιστα παραδείγματα με τέτοιες σχέσεις με τόσα κοινά πολιτιστικά στοιχεία και καλές σχέσεις θα έλεγα. Σας είχα καλέσει ως υπουργός Εξωτερικών και τώρα σας καλώ ως πρωθυπουργός και ελπίζω αυτή τη φορά να έρθετε» είπε ο κ. Νταβούτογλου 

«Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με τον κ. Νταβούτογλου να σχολιάζει σε δημοσιογράφους ότι πέρασαν 62 χρόνια από τη μέρα που Έλληνας αρχηγός κράτους επισκέφθηκε την Τουρκία.


σχετικα αρθρα