Σε υψηλούς τόνους και αντιπαραθέσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης συνεχίστηκε η τρίτη ημέρα της συζήτησης στη Βουλή για τον προϋπολογισμό.

Η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής, οπότε και η Βουλή θα κληθεί να αποφασίσει με ονομαστική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί ταυτοχρόνως και με χωριστούς καταλόγους και ψηφολέκτες για τα έσοδα και τις δαπάνες κάθε υπουργείου.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έγινε εμμέσως το ευαίσθητο θέμα της μαύρης επετείου από τη δολοφονία Γρηγορόπουλου. 

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για παρωχημένη ιδεολογία, τυχοδιωκτική πολιτική και ατεκμηρίωτη επιχειρηματολογία.

Μιλώντας στη Βουλή ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Γιάννης Πανούσης τάχθηκε υπέρ μιας εθνικής συνεννόησης. Προδιέγραψε ότι εθνική συνεννόηση, χωρίς αποδοχή λαθών και αποχώρηση παλαιών κομμάτων και στελεχών, δεν μπορεί να υπάρξει. 

Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΝΔ κ. Βολουδάκης έστειλε μήνυμα ότι δεν μπορούν να γίνουν άλλες υποχωρήσεις.  «Η ακαμψία των εταίρων είναι εξαιρετικά επικίνδυνη» είπε, και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να υπάρξουν περαιτέρω υποχωρήσεις απέναντι σε αυτές καθώς ήδη η τρόικα διαψεύστηκε στις εκτιμήσεις της. 

«Ευθύνη απ' όλους και εθνικό μέτωπο για την προστασία της ομαλότητας ενόψει της επώδυνης μετάβασης στη μεταμνημονιακή εποχή» ζήτησε η Ντόρα Μπακογιάννη, συμπληρώνοντας πως, ακόμα και αν η αντιπολίτευση απορρίψει τη συνεννόηση για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, «αυτή η Βουλή έχει την πλειοψηφία των βουλευτών εκείνων, που αντιλαμβάνονται την ευθύνη τους προς τις νέες γενιές».

Για μια νέα αρχή με κυβέρνηση προοδευτικών αριστερών δυνάμεων έκανε λόγο στην ομιλία του στη Βουλή ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών Θεόδωρος Παραστατίδης. 

Ως «κούφια» και «κάλπικη» ανέφερε την αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής, στη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή.

«Κοινωνική ειρήνη» και «διαφωνίες που δεν αποβαίνουν σε βάρος αυτής της πόλης και αυτής της χώρας» ζήτησε, στην ομιλία του, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού 2015 στη Βουλή, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Βασίλης Κικίλιας.

Αδιέξοδη χαρακτήρισε τη μνημονιακή πολιτική ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευάγγελος Αποστόλου.

Κυβέρνηση εθνικής ενότητας χωρίς όμως τους Σαμαρά και Βενιζελος πρότεινε από το βήμα της Βουλής ο Παύλος Χαϊκάλης.

Η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, τόνισε πως πια ως ελληνική κυβέρνηση «όχι μόνο δεν εκλιπαρούμε, αλλά και δεν υποχωρούμε».

Από την πλευρά της, η Χρυσούλα Γιαταγάνα από την ΚΟ των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών τάχθηκε υπέρ της άμεσης διεξαγωγής εκλογών.

Ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Θωμάς Ψύρρας, τόνισε ότι «πρόκειται για ένα πακέτο ενεργειών συναίνεσης. Για μια πρόταση- έκκληση που ελπίζω να εισακουστεί».

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης κατήγγειλε αυταρχισμό και αθρόες προσαγωγές. 

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Καρασμάνης, σημείωσε ότι «ο αγροτικός μας τομέας ξεκινά την καινούργια χρονιά με μεγαλύτερη αισιοδοξία, σαφώς καλύτερη προετοιμασία, από καλύτερες θέσεις και ελπιδοφόρες προοπτικές στο να καταστεί φορέας μιας δημιουργικής αντίληψης στη χώρα».

«Η Ελλάδα δεν πρέπει να χάσει όσα πέτυχε τα τελευταία 2,5 χρόνια, εξαιτίας της ακραίας εκβιαστικής τακτικής της τρόικας και τον εκβιασμό του ΣΥΡΙΖΑ για πρόωρες εκλογές, με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας», υπογράμμισε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Για μεθοδευμένη απαξίωση του εθνικού, κοινωνικού και οικονομικού ιστού της χώρας έκανε λόγο η αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής των ΑΝΕΛ Μαρία Κόλλια -Τσαρουχά.

Τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για πλήρη και καθολική κάλυψη των ανασφάλιστων, επανέλαβε ο βουλευτής του κόμματος Ανδρέας Ξανθός, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή.

Για λεονταρισμούς κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης. Μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, ο κ. Καραγκούνης δήλωσε: «Αδιέξοδα λόγια και λεονταρισμοί δεν περνάνε, ειδικά όταν είσαι οφειλέτης. Όρια πρέπει να βάλουμε- και τα βάζουμε- "κόκκινες γραμμές" οπωσδήποτε πρέπει να θέσουμε, αλλά αυτό που δεν πρέπει να κάνει η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση είναι να παίρνει τα μεγάλα ρίσκα, όπως μας αναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση. Γιατί τα μεγάλα ρίσκα έχουν και μεγάλες φουρτούνες και μπορεί να οδηγήσουν τη χώρα στην απόλυτη καταστροφή».

Τη δέσμευση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει σε μια «ισχυρή διαπραγμάτευση με στόχο τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους που είναι μη εξυπηρετήσιμο και μη βιώσιμο, παρά τα όσα λένε οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος» επανέλαβε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος.

Για την ανάγκη συναινετικών λύσεων για την εκλογή ενός προέδρου της Δημοκρατίας που θα εκπροσωπεί εντός και εκτός τη χώρα με κύρος και επάξια έκανε λόγο ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δήλωσε πως «ως πολιτικοί αυθεντίες» και χαρακτηρίζουν «αποστάτες όσους εκφράζουν άλλη άποψη».

«Τώρα είναι η ώρα για εθνική συναίνεση», τόνισε η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Νίκη Φούντα, κάνοντας λόγο για σημείο μηδέν που βρίσκεται η χώρα.

Συνέχεια στα σενάρια για πρόωρες εκλογές που προκάλεσαν οι δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου, έδωσε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Κατά την ομιλία του στη Βουλή, ο υφυπουργός Ανάπτυξης είπε: «Η Ελλάδα έχει όλα τα δεδομένα που της επιτρέπουν να κάνει το μεγάλο βήμα σε μια νεά εποχή σοβαρότητας, υπευθυνότητας και ισοτιμίας με όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ». Συμπληρώνοντας: «Ως κυβέρνηση ως βουλευτές έχουμε ένα και μόνο στήριγμα για να πάρουμε τις αναγκαίες αποφάσεις να οδηγήσουμε τη χώρα σε αυτή την εποχή: Τη βούληση των πολιτών. Αυτό είναι το σημείο εκκίνησης και αναφοράς».

«Η πρόταση που κάναμε δεν είναι ούτε για να στηρίξουμε την κυβέρνηση, ούτε τη μελλοντική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι ούτε κατά του Σαμαρά, ούτε κατά του Τσίπρα. Είναι η συζήτηση του αυτονόητου που γίνεται εδώ και πολλές δεκαετίες σε πολλές πολιτισμένες χώρες», δήλωσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός, σχετικά με την επιστολή που απέστειλε ομάδα βουλευτών, για να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Πάνω από 30 βουλευτές είπαν ότι συμφωνούν με το κείμενο των «8», «αλλά δεν υπέγραψαν, γιατί θα τους τραβήξει το μανίκι το κόμμα τους», πρόσθεσε.

«Η κυβέρνηση δεν θα κλείσει πάση θυσία την συμφωνία. Πρόθεσή μας είναι να διατηρήσουμε την χώρα ασφαλή, όχι όμως έναντι παντός τιμήματος» ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Ρήγας.

Τον Νίκο Κωνσταντόπουλο, πρώην πρόεδρο του Συνασπισμού, πρότεινε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σηφουνάκης.Τεκμηριώνοντας την επιλογή του, τόνισε πως ο κ. Κωνσταντόπουλος είναι πρόσωπο ευρύτερης αποδοχής. Ωστόσο όπως είπε «τον πρώτο λόγο για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας έχουν τα κόμματα της συγκυβέρνησης, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ».