current views are: 2

5 Δεκεμβρίου 2014
Δημοσίευση19:20

Νταβούτογλου: Να εκμεταλλευτούμε από κοινού τον ενεργειακό μας πλούτο

«Στόχος μας είναι η σταθερότητα και η εμπιστοσύνη που φέρνουν ανάπτυξη» τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στο «Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας – Τουρκίας» ενώπιον του τούρκου ομολόγου του, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Δημοσίευση 19:20’
αρθρο-newpost

«Στόχος μας είναι η σταθερότητα και η εμπιστοσύνη που φέρνουν ανάπτυξη» τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στο «Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας – Τουρκίας» ενώπιον του τούρκου ομολόγου του, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

«Στόχος μας είναι η σταθερότητα και η εμπιστοσύνη που φέρνουν ανάπτυξη» τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στο «Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας – Τουρκίας» ενώπιον του τούρκου ομολόγου του, Αχμέτ Νταβούτογλου, λίγο μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξιμου.

«Η αξία της εμπιστοσύνης και της συνεργασίας υπερβαίνει τις όποιες δυσμενείς συγκυρίες. Αυτή η δυναμική που έχει αναπτυχθεί θα συνεχιστεί» σημείωσε.

Παράλληλα γνωστοποίησε την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στέλνοντας τους χαιρετισμούς του τούρκου πρωθυπουργού.

Απευθυνόμενος στον τούρκο ομόλογό του τον αποκάλεσε «φίλο» και υπογράμμισε πως η επιχειρηματική συνεργασία είναι ένα πυλώνας αναγκαίος για τις διακρατικές σχέσεις.

Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι είναι «πολυσήμαντη η σημερινή ημέρα για τις σχέσεις των δυο χωρών» τονίζοντας ότι «η επιχειρηματική και οικονομική συνεργασία είναι πυλώνας για τις διμερείς σχεσεις και ισχύει σημερα, που οι αποστάσεις έχουν εκμηδενιστεί και το διεθνές περιβάλλον μεταβάλλεται διαρκώς».

«Η ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο επιχειρηματικών κοινοτήτων έχει προχωρήσει αρκετά, με πύκνωση συνεργασιών. Τα δεδομένα είναι ενθαρρυντικά, αλλά πιστεύω μόνο ενδεικτικά των πολύ μεγαλύτερων περιθωρίων που υπάρχουν στο μέλλον» τόνισε. 

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η χώρα διήλθε το έκτο και τελευταίο έτος συνεχούς ύφεσης. Οι θυσίες του ελληνικού λαού έφτασαν σε απίστευτο επίπεδο. Έχουμε χάσει πάνω από το 25% εγχώριου πλούτου. Παρά την ύφεση καταφέραμε να έχουμε διπλό πλεόνασμα, τόσο σε ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών όσο και στον προϋπολογισμό.

Παράλληλα, έκανε λόγο για σημαντική ενίσχυση των διμερών σχέσεων. «Από 1,062 δισ. ευρώ το 2000 φτάσαμε στα 2,3 δισ. ευρώ το 2013. Οι ελληνικές επενδύσεις στην Τουρκία ανέρχονται σε 6,6 δισ. δολάρια και εκτείνονται σε ευρύτατο φάσμα όπως στη μεταποίηση, στις υπηρεσίες, την πληροφορική, τον τουρισμό, τις υπηρεσίες υγείας, τα τρόφιμα κλπ» πρόσθεσε.

Ο κ. Σαμαράς μίλησε για άνοδο του τουριστικού ρεύματος μεταξύ μας, με αυξανόμενη δυναμική. Συνεχίζοντας ανέφερε ότι «υπάρχουν αναξιοποίητα περιθώρια για περαιτέρω αύξηση των οικονομικών σχέσεων σε τομείς όπως η υψηλή τεχνολογία, οι κατασκευές, οι μεταφορές, ο τουρισμός. Πέρα από αυτά όμως έχουμε αναπτύξει ένα σημαντικό πλαίσιο διμερούς συνεργασίας και υπάρχει μία συμπληρωματικότητα μεταξύ των οικονομιών των δύο χωρών. 

Νταβούτογλου: Κάλεσμα στην Κύπρο για κοινή εκμετάλλευση των φυσικών πόρων

Από την πλευρά του ο Αχμέτ Νταβούτογλου χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ενώ αναφερόμενος στους επτά υπουργούς που τον συνοδέυουν στην Αθήνα, είπε αστειευόμενος ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότεροι υπουργοί του στην Ελλάδ απ’ό,τι στην Τουρκία. σημείωσε μάλιστα ότι κάλλιστα θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί και υπουργικό συμβούλιο.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε προ εβδομάδων με τον Αντώνη Σαμαρά, κατά την οποία συμφώνησαν ότι χρειάζεται να πραγματοποιηθεί το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας. Θέλαμε να έχουμε μια συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο, να συνομιλήσουμε για τα διμερή θέματα και όλα τα θέματα των σχέσεών μας. Νιώθαμε την ανάγκη γι’αυτή τη συνάντηση». 

Όπως είπε: «Η Τουρκία προσδίδει τεράστια σημασία στη σταθερότητα στην Ελλάδα, η οποία είναι πλήρες μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ» υπογράμμισε ο κ.Νταβούτογλου, ενώ χαρακτήρισε την Ελλάδα «από τους ισχυρότερους και σημαντικότερους συνεργάτες και φίλους της Τουρκίας», σημειώνοντας ότι οι καλές σχέσεις μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη και των δύο οικονομιών. 

Έκκληση για επίλυση του κυπριακού απηύθυνε ο Τούρκος Πρωθυπουργός, καλώντας ωστόσο στην από κοινού εκμετάλλευση των φυσικών πόρων.

«Ελάτε να επιλύσουμε αυτό το θέμα, να εκμεταλλευθούμε από κοινού τον ενεργειακό πλούτο και να συνδέσουμε τους αγωγούς φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στον Κύπριο Πρόεδρο σημειώνοντας ότι «θέλουμε όταν υπάρχουν διαφορές να μπορούμε να συνομιλούμε με τον Νίκο Αναστασιάδη, ώστε να συνεργαστούμε από κοινού για την υγεία της Κύπρου. Δεν υπάρχει θέμα το οποίο θα προκαλέσει ένταση μεταξύ μας».

 

 

 


σχετικα αρθρα