Η Τουρκία να αξιοποιήσει από κοινού με την Ελλάδα τα μεγαλεπήβολα σχέδια όπως ο αγωγός ΤΑΡ, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.

Όπως σημείωσε μιλώντας στο επιχειρηματικό φόρουμ Ελλάδας – Τουρκίας, είναι πεδίο δόξης λαμπρό η συνεργασία των ελληνικών και τουρκικών κατασκευαστικών σε τρίτες χώρες και χαρακτήρισε τον τουρισμό «πηγή συνεχούς ανατροφοδότησης διμερών σχέσεων».

«Η Ελλάδα μετά από πέντε χρόνια θυσιών βγαίνει στο ξέφωτο» τόνισε και προσέθεσε:

«Βγαίνουμε από το μνημόνιο και την επιτήρηση της τρόικας βγαίνουμε ισότιμα στην Ευρώπη».

Το σημερινό επιχειρηματικό φόρουμ Ελλάδας – Τουρκίας σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο δείχνει την εξωστρέφεια της οικονομίας και έστειλε ένα πολύ ηχηρό μήνυμα. «Αυτό το μήνυμα πολλαπλασιάζει και εκπέμπει όχι μόνο στις δύο χώρες αλλά και στη διεθνή αγορά. Καμιά οικονομική πρωτοβουλία δεν μπορεί να υποκαταστήσει την εξωτερική πολιτική. Είναι κοινή υποχρέωσή μας με σεβασμό στη διεθνή έννομη τάξη να κάνουμε ότι μπορούμε για να επιβάλουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή» είπε χαρακτηριστικά.

«Πρέπει να επιβάλλουμε την ειρήνη, τη σταθερότητα, την ασφάλεια στην περιοχή. Το "κλειδί" για την πλήρη εξομάλυνση είναι το Κυπριακό και ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας» επισήμανε.

Ο κ. Βενιζέλος έκανε αναδρομή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις από την εποχή Βενιζέλου-Ινονού, σημειώνοντας ότι η Ιστορία δεν συγχωρεί την αδράνεια ούτε όμως τις επιπολαιότητες.