Δεκτός από τον Πατριάρχη των Σέρβων, Ειρηναίο έγινε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας που πραγματοποιεί επίσκεψη στη Σερβία.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε εγκάρδιο κλίμα και συζητήθηκαν θέματα που αφορούν το ρόλο της Εκκλησίας αλλά επίσης πολιτικά και οικονομικά θέματα.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι οι ιεράρχες πέρα από θρησκευτικοί ηγέτες είναι και διπλωμάτες που πρέπει να προωθούν το διάλογο, την θρησκευτική και εθνική ανεκτικότητα και την επίλυση όλων των διαφορών με ειρηνικά μέσα. Αναφέρθηκε δε στον κίνδυνο αναζωπύρωσης θρησκευτικών διαφορών που λαμβάνουν διαστάσεις ένοπλων συγκρούσεων, όπως συμβαίνει στη Μέση Ανατολή. Εξήρε το ρόλο του Οικουμενικού Πατριάρχη, Βαρθολομαίου για την προώθηση του διαλόγου μεταξύ των θρησκευτικών κοινοτήτων όπως επίσης και το ρόλο του Πάπα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, Φραγκίσκου.

Σε ερώτηση του Πατριάρχη των Σέρβων για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα ο κ. Τσίπρας ανέφερε:

«Βρισκόμαστε σε πολύ δύσκολη κατάσταση, έχουμε έναν άλλου είδους πόλεμο, όχι με βόμβες και κανόνια αλλά οικονομικό πόλεμο. Είμαστε μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υποχρεούμαστε να τηρούμε κάποιους κανόνες αλλά από την πλευρά τους, νομίζω ότι έχουν υπερβεί τα όρια στην πολιτική που επιβάλλουν και έχουν προκαλέσει μεγάλη καταστροφή στη χώρα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μετά την συνάντηση με τον Πατριάρχη των Σέρβων επισκέφτηκε τον κινηματογράφο Zvezda ο οποίος εδώ και δύο εβδομάδες έχει καταληφθεί από πολίτες που ζητούν να ξαναλειτουργήσει και να μην πωληθεί σε ιδιώτες για να γίνει σουπερ μάρκετ. Ο κ. Τσίπρας συνομίλησε με μέλη της επιτροπής των καταληψιών και τους εξέφρασε τη συμπαράστασή του.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνοδευόμενος από τον υπουργό Εργασίας Αλεξάνταρ Βούλιν κατευθύνθηκε προς την πόλη Ομπρένοβατς η οποία τον περασμένο Μάιο είχε «πνιγεί» από τις πλημμύρες.