current views are: 1

6 Δεκεμβρίου 2014
Δημοσίευση07:02

Στο γήπεδο της τρόικας βρίσκεται πλέον η μπάλα των διαπραγματεύσεων

Στο γήπεδο της τρόικας βρίσκεται πλέον η μπάλα των διαπραγματεύσεων αφού ολοκληρώθηκαν τα 90 λεπτά του αγώνα και η ημίωρη παράταση.

Δημοσίευση 07:02’
αρθρο-newpost

Στο γήπεδο της τρόικας βρίσκεται πλέον η μπάλα των διαπραγματεύσεων αφού ολοκληρώθηκαν τα 90 λεπτά του αγώνα και η ημίωρη παράταση.

Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς 

Στο γήπεδο της τρόικας βρίσκεται πλέον η μπάλα των διαπραγματεύσεων αφού ολοκληρώθηκαν τα 90 λεπτά του αγώνα και η ημίωρη παράταση. Η…διαδικασία των πέναλτι είναι αυτή που θα κρίνει πλέον την πορεία της ελληνικής οικονομίας, το μέλλον της κυβέρνησης και της ίδια της χώρας. 

Το σφύριγμα θα δοθεί στο Eurogroup της Δευτέρας, όπου θα γίνουν αντιληπτές οι προθέσεις των τροικανών έπειτα και από το απαντητικό email που έστειλε η ελληνική κυβέρνηση αργά χθες το βράδυ. Ανυποχώρητη από τις αρχικές της θέσεις, η Αθήνα απλά συμπεριέλαβε στην γραπτή της απάντηση προς τους δανειστές περισσότερα ποσοτικά στοιχεία προς ενίσχυση των επιχειρημάτων της. 

Καταρχήν η ελληνική πλευρά ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει στη ρύθμιση των 100 δόσεων για χρέη προς το Δημόσιο, δεν δέχεται άλλα μέτρα και δηλώνει ότι δεσμεύεται σε περίπτωση που τον Ιούνιο αποτύχει στους δημοσιονομικούς στόχους, να προχωρήσει σε μια σειρά διορθωτικών παρεμβάσεων, τις οποίες όμως δεν θα νομοθετήσει τώρα. 

Στις παρεμβάσεις αυτές περιλαμβάνονται:

  • αύξηση του ειδικού φόρου στα τσιγάρα και τα ποτά
  • μείωση της έκπτωσης στην έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης κατά 10% (θα φθάσει δηλαδή στο 80%, από το 70% που ισχύει φέτος σε σχέση με πέρυσι)
  • αύξηση του χρόνου ασφάλισης από 15 σε 20 χρόνια για πρόωρη συνταξιοδότηση. 

Παράλληλα η Ελλάδα προτίθεται να ζητήσει στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης της Δευτέρα, παράταση «λίγων εβδομάδων» του υφιστάμενου προγράμματος, προκειμένου να καταστεί δυνατό να ρυθμιστούν οι «τεχνικές» λεπτομέρειες της νέας συμφωνίας. 

Η παράταση αυτή όπως θα αναφέρεται και στο σχετικό αίτημα της Αθήνας εκτός από  μικρής διάρκειας θα είναι και χωρίς καινούρια προαπαιτούμενα πέρα από αυτά που θα συμφωνηθούν με την τρόικα μέχρι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του υπάρχοντος προγράμματος. 

Υπό τα δεδομένα αυτά η τρόικα δεν φαίνεται να επιστρέφει στην Αθήνα πριν συνεδριάσει το Eurogroup, με πηγές του οικονομικού επιτελείου να επισημαίνουν ότι το αίτημα για παράταση μπορεί να υποβληθεί τη Δευτέρα, αλλά να ισχύσει μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από τους πιστωτές. Ο στόχος για συμφωνία μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου παραμένει, όμως σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr, η κατάσταση δεν με την τρόικα δεν είναι εύκολη… 


σχετικα αρθρα