Γράφει ο Φαίδωνας Παλαιολόγος 

«Σχέδιο αποστασίας» χαρακτηρίζουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τη συντονισμένη κίνηση των ανεξάρτητων βουλευτών και βουλευτών της ΔΗΜΑΡ, να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. Στην Κουμουνδούρου η ερμηνεία των κινήσεων αυτών δείχνει ένα ενιαίο κέντρο προέλευσης το οποίο δεν είναι άλλο από το Μέγαρο Μαξίμου. Ο σχεδιασμός του στιλ «ψήφος - ψήφος» δημιουργεί τη βεβαιότητα ότι ο Α. Σαμαράς συνεπικουρούμενος από τον Ευαγ. Βενιζέλο «δοκιμάζουν τις αντοχές όχι συντεταγμένων κομμάτων, αλλά βουλευτών με ελαστική συνείδηση».

Και θέτουν το ερώτημα «βουλευτές που στο πρόσφατο παρελθόν διέρρηξαν τις σχέσεις τους με την πολιτική της κυβέρνησης, σήμερα εμφανίζονται να τη στηρίζουν δια της πλαγίας οδού, αν αυτό δεν οδηγεί σε πολιτική ανωμαλία τότε πως αλλιώς μπορεί να ερμηνευθεί». 

Ουσιαστικά αυτό που ισχυρίζονται στελέχη του κόμματος είναι ότι η κυβέρνηση ευρισκόμενη μεταξύ «σφύρας και άκμονα» επιχειρεί για λόγους «εσωτερικής κατανάλωσης» να εμφανιστεί ότι επιδιώκει να λειτουργήσει ως «δύναμη σταθερότητας» η οποία μπορεί και επιβάλλει κανόνες του πολιτικού παιχνιδιού. Όμως ανακύπτει το ερώτημα «μια κυβέρνηση που έχει χάσει την πολιτική και κοινωνική νομιμοποίηση πως μπορεί να εκβιάζει;» 

Συνεργάτες του Α. Τσίπρα επιμένουν ότι «ο σχεδιασμός μας δεν θα αλλάξει, αν η κυβέρνηση επιμένει στο σχέδιο της αποσταθεροποίησης που βάζει σιγά - σιγά σε εφαρμογή τότε ο ίδιος ο λαός θα αντιδράσει». 

Δεν περνάει βέβαια απαρατήρητη η παρέμβαση της Ντ. Μπακογιάννη, για την οποία εκτιμούν ότι «μάλλον δεν ενδιαφέρεται για την ΠτΔ, αλλά επι της ουσίας η πρότασή της δεν διευκολύνει τους σχεδιασμούς του πρωθυπουργού». 

Όσο δε αφορά την «πρόταση για εθνική συμφωνία» αυτή προκαλεί τουλάχιστον θυμηδία στο ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό γιατί όπως λένε  «πρόταση από βουλευτές που άλλα λένε σήμερα και άλλα αύριο στερείται και της στοιχειώδους σοβαρότητας». Το κρίσιμο ερώτημα με το οποίο επι της ουσίας αναμετρώνται οι «πειθήνιοι» είναι ένα και απαιτεί μία απάντηση «στο κείμενό τους γιατί απουσιάζει η όποια κριτική προς την κυβέρνηση;» 

Στελέχη του κόμματος εκτιμούν ότι η «ένταση και η πόλωση στην οποία επενδύει η κυβέρνηση, είναι το τελευταίο της χαρτί για να ανακοπεί ο δρόμος προς τις εκλογές», εκφράζοντας παράλληλα τους φόβους τους «για οργανωμένο κυβερνητικό σχέδιο ώστε να αμαυρωθεί η επέτειος του θανάτου του Ν. Γρηγορόπουλου και να χρεωθούν στο ΣΥΡΙΖΑ τυχόν επεισόδια». Γι αυτό και καλούν τη κυβέρνηση να δείξει την απαιτούμενη ψυχραιμία. Βέβαια ουδείς παραβλέπει ότι μια επανάληψη παλιών σκηνικών στο κέντρο της Αθήνας θα καταστήσει απολογούμενο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να επαναφέρει σκηνικό του 2008. 

Εν κατακλείδι στην Κουμουνδούρου «βλέπουν» ταχύτατες πολιτικές εξελίξεις, και η συχνή αναφορά του Ευαγ. Βενιζέλου για «λύση απο το λαό» δημιουργούν την πεποίθηση ότι αφενός οι σχέσεις Σαμαρά - Βενιζέλου δεν βρίσκονται και στο καλύτερο σημείο τους και αφετέρου η προσφυγή στις κάλπες μπορεί και να «βολεύει» τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Εξάλλου οι οκτώ υπογραφές που συγκεντρώθηκαν κάτω απο το κείμενο της «Εθνικής Συμφωνίας» μάλλον δείχνει ότι το συγκεκριμένο εγχείρημα τελείωσε πρι καν αρχίσει να διαγράφει τον κύκλο του...