Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος

Ατμόσφαιρα αβεβαιότητας για το μέλλον επικρατεί επί του παρόντος τουλάχιστον, λόγω της μη συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας.

Μετά την αποστολή αργά το βράδυ της Παρασκευής του απαντητικού e-mail της κυβέρνησης προς την τρόικαη κυβέρνηση αναμένεται να ζητήσει στο Eurogroup τεχνική παράταση λίγων εβδομάδων ώστε να προλάβει τις προθεσμίες για συμφωνία για την πιστοληπτική γραμμή και το χρέος.

Αν και υπάρχει χαραμάδα αισιοδοξίας, σύμφωνα με ανώτατα κυβερνητικά στελέχη, η βραδύτητα με την οποία εξελίσσονται οι διαβουλεύσεις είναι πολύ πιθανό να πάνε όλα πίσω και να φθάσουμε στον Ιανουάριο, λίγο πριν την έναρξη των διαδικασιών εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, χωρίς συμφωνία.

Αλλά και πέραν αυτού αν δεν έλθει εγκαίρως η τρόικα στην Αθήνα, κάτι που φαίνεται πολύ δύσκολο μέχρι στιγμής, όλες οι προθεσμίες θα υπονομευθούν. Ήδη, το ορόσημο της 8ης Δεκεμβρίου όπου θα συνεδριάσει το Eurogroup και θα έχει στην ατζέντα του την τεχνική παράταση του μνημονίου χάθηκε και πάμε για τη Σύνοδο Κορυφής της 18ης του μηνός.

Δεν είναι τυχαίο ότι στην κυβέρνηση έχουν αρχίσει να μιλάνε για συμφωνία πακέτο (αξιολόγηση και προληπτική γραμμή στήριξης) εντός του Ιανουαρίου. Οι δυο πολιτικοί αρχηγοί, Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος, απεύχονται να παραπεμφθεί για το απώτερο μέλλον η συμφωνία για την προληπτική πιστωτική γραμμή και άρα και να βραδύνει και κατ’ επέκταση και η όποια νέα ρύθμιση του χρέους.

Και οι δυο αναγνωρίζουν ότι στην περίπτωση αυτή όλο το σχέδιο, πολιτικό και οικονομικό, θα τιναχθεί στον αέρα, οι προσδοκίες θα καταρρεύσουν, η αβεβαιότητα θα επικρατήσει, το ελληνικό πρόβλημα θα επανέλθει δριμύτερο και οι αγορές θα το αποτιμήσουν αναλόγως, με ότι αυτό συνεπάγεται για την γενικότερη πορεία της οικονομίας και της χώρας.

Κυρίαρχη άποψη στο πρωθυπουργικό επιτελείο και στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης, είναι ότι η διατήρηση της περιπλοκής δεν ευνοεί τα γενικότερα συμφέροντα της χώρας και θέλουν να επέλθει συμφωνία με την τρόικα, που ως γνωστόν αποτελεί προϋπόθεση για τις υπόλοιπες εκκρεμότητες.

Οι διαφορές διατηρούνται, οι ξένοι θεωρούν το νέο προϋπολογισμό γεμάτο αβεβαιότητες, μιλούν για δημοσιονομικό κενό και ζητούν πλήθος διαρθρωτικών μέτρων, ικανών να διαμορφώσουν περιβάλλον σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας, της μόνης που, κατ' αυτούς, μπορεί να εγγυηθεί ότι θα πάρουν πίσω τα δανεικά που προσέφεραν για τη διάσωσή μας.

Έτσι απαιτούν διαβεβαιώσεις και χρονοδιαγράμματα ότι το 2015 θα προωθηθούν αλλαγές στη δημόσια διοίκηση,

ότι θα υιοθετηθούν σχήματα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων και θα αρθούν οι αδικίες του συνταξιοδοτικού συστήματος που επιτρέπουν καταβολή ίσων συντάξεων σε συνταξιούχους που εργάστηκαν είτε 15, είτε 30 χρόνια.

Και διάφορες άλλες πολιτικές μικρότερης έντασης, αλλά ικανές να φορτώσουν επιπρόσθετο κόστος στους Αντ. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλο σε περίοδο που αναζητούσαν επιτυχίες και σχεδίαζαν απεμπλοκή από το μνημόνιο και τις σκληρές εκδοχές του.

Τα προσεχή εικοσιτετράωρα είναι πολύ κρίσιμα, όχι μόνο για τη χώρα, αλλά και για το πολιτικό μέλλον της συγκυβέρνησης.