Φόρμουλα που θα επιτρέψει την απόσυρση του ερευνητικού σκάφους Barbaros από την ΑΟΖ της Κύπρου επεξεργάζονται η Ελλάδα και η Τουρκία, τονίζει ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου.

Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής σημειώνει πως η εν λόγω φόρμουλα θα σχηματοποιεί ένα πλαίσιο που θα διασφαλίζει ότι η τουρκοκυπριακή κοινότητα θα επωφεληθεί από την αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων που υπάρχουν στις θαλάσσιες ζώνες του νησιού. 

Μιλώντας αμέσως μετά την ολοκλήρωση των επαφών που είχε με τον Ελληνα ομόλογό του, Αντώνη Σαμαρά, στο πλαίσιο του τρίτου Ανώτατου συμβουλίου Συνεργασίας στην Αθήνα, ο κ. Νταβούτογλου αναφέρθηκε στην παρουσία του Barbaros στην κυπριακή ΑΟΖ υποστηρίζοντας πως: 

«Δεν είναι θέμα Barbaros, είναι θέμα ενέργειας. Δεν στείλαμε ξαφνικά ένα πλοίο στην περιοχή. Υπάρχει ένα σκεπτικό στο πλαίσιο του οποίου το κάναμε. Πάντα λέγαμε ότι η ενέργεια είναι κίνητρο για την ειρήνη, για τη λύση, και ότι οι πηγές ενέργειας ανήκουν σε όλους τους Κύπριους».

«Προτείνουμε και συζητήσαμε θετικά ίσως να αποσύρουμε το Barbaros, αλλά πρέπει ταυτόχρονα να συμφωνηθεί ένα νέο πλαίσιο για το πώς θα αξιοποιηθούν αυτές οι πηγές ενέργειες. Όχι μονομερώς, αλλά με τη συγκατάθεση και των δυο πλευρών. Δεν θέλουμε τη δημιουργία κρίσης», τονίζει και διευκρινίζει πως η Τουρκία δεν θα αναγνωρίσει καμία συμφωνία για ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

«Όλες οι συμφωνίες για τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες πρέπει να γίνονται αντικείμενο διαπραγμάτευσης από όλους. Εάν δυο ή τρία μέρη ανακηρρύσσουν ΑΟΖ χωρίς να διαβουλεύονται με άλλα εμπλεκόμενα μέρη αυτό είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο γιατί και το άλλο μέρος έχει τα δικά του δικαιώματα. Αν υπάρξει συμφωνία για ΑΟΖ που θα επηρεάζει τα δικά μας συμφέροντα χωρίς εμείς να είμαστε μέρος αυτής, αν πχ. η Ελλάδα υπογράψει συμφωνία ΑΟΖ με την Αίγυπτο που θα επηρεάζει και θα περιορίζει τη δική μας ΑΟΖ, δεν θα την αποδεχθούμε και θα τη θεωρήσουμε ως μη γενόμενη» καταλήγει.