«Εύχομαι έστω και τώρα ο Νίκος Ρωμανός όποια και αν είναι η στόχευσή του για το μέλλον, ότι και αν θέλει να κάνει, ακόμα και αν περάσει τα χρόνια της ζωής του μισώντας το κράτος και εμένα τον ίδιο, να συνειδητοποιήσει ότι αυτά μπορεί να τα κάνει μόνο ζωντανός και υγιής». Με αυτά τα λόγια ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, ζήτησε από τον Νίκο Ρωμανό να αναθεωρήσει την απόφασή του και να σταματήσει την απεργία πείνας που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του.

Μιλώντας από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια συζήτησης του προϋπολογισμού, ο υπουργός έκανε εκτενή αναφορά στο θέμα, επαναλαμβάνοντας ότι με βάση τον σωφρονιστικό κώδικα αρμόδιοι να κρίνουν το κατά πόσο μπορεί ο κρατούμενος να λάβει εκπαιδευτική άδεια είναι το δικαστικό συμβούλιο και ο εισαγγελέας.

Ο κ. Αθανασίου, απάντησε στους επικριτές του, λέγοντας ότι ο ίδιος δεν μπορεί να παρέμβει και ότι ακόμα και αν το έκανε παραβαίνοντας τους θεσμούς και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, κανείς δεν θα μπορούσε να εγγυηθεί ότι θα εισακούγονταν.

«Η πολιτεία δεν στέρησε από τον Ρωμανό εκπαιδευτικές άδειες που δικαιούται αυτό πρέπει να ξεκαθαριστεί. Είναι διαφορετικό ζήτημα το τι δικαιούται και το τι θα έπρεπε να δικαιούται. Στο τομέα αυτό θα πρέπει να γίνουν και άλλα βήματα», είπε ο υπουργός και αναφέρθηκε ξανά στη τροπολογία που δίνει τη δυνατότητα σε κρατούμενους να παρακολουθούν τα μαθήματά τους στο πανεπιστήμιο με τη χρήση της τεχνολογίας. 

Π.Τ.