Γράφει ο Παναγιώτης Τζαννετάτος

Σε ένα ατέλειωτο και παρασκηνιακό πολιτικό παιχνίδι νεύρων που στόχο έχει να διαμορφώσει τους συσχετισμούς που θα οδηγήσουν ή θα αποτρέψουν την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, έχει μετατραπεί η πενθήμερη συζήτηση για το προϋπολογισμό.

Το ενδιαφέρον για τις προβλέψεις των βασικών δημοσιονομικών μεγεθών του 2015, καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης ήταν κάτι παραπάνω από υποτονικό, καθώς τα βλέμματα στράφηκαν αμέσως στις ζυμώσεις και τις τοποθετήσεις των ανεξάρτητων κυρίως βουλευτών για τη στάση που θα ακολουθήσουν την κρίσιμη ώρα της ψηφοφορία για το νέο Πρόεδρο .

Συνέβαλαν σε αυτό, η επίσκεψη του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στον Κάρολο Παπούλια, οι συναντήσεις του Αλ. Τσίπρα με τους Βουδούρη, Παραστατίδη και κυρίως η επιστολή που διακινήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης από ομάδα κεντροαριστερών ανεξάρτητων βουλευτών, με την οποία κατέθεσαν τις προτάσεις του για μια συναινετική εκλογή Προέδρου με παράλληλη συμφωνία για το χρόνο των εκλογών. Ωστόσο η έντονη δημοσιότητα που πήρε το θέμα, προκάλεσε σύγχυση, με αποτέλεσμα πολλοί βουλευτές να αποσύρουν- σύμφωνα με πληροφορίες- την υπογραφή τους. Βουλευτές που αρχικά εμφανίζονταν να συνυπογράφουν το κείμενο, δήλωσαν ότι ουδεμία σχέση έχουν με αυτή.

Χαρακτηριστικές είναι περιπτώσεις των Μουτσινά, Κασαπίδη, Κουράκου που ενώ αρχικά ακούστηκαν διέψευσαν κατηγορηματικά κάθε σχέση. Ακόμα όμως και οι Τσούκαλης, Φούντα, Ψύρρας που συνυπέγραψαν έκαναν διευκρινιστική δήλωση, εξηγώντας πως η πρόταση τους είναι ενιαία και δεν συνδέεται με την επιλογή και την ψήφο του καθενός στην Προεδρική εκλογή.

Την ίδια ώρα, ως παράπλευρη συνέπεια η συζήτηση ξέφυγε από τους «κουμπαράδες» και τους «αργυρώνητους» εθνοπατέρες που θα πουλούσαν τη ψήφο τους με αντάλλαγμα είτε την παράταση της βουλευτικής περιόδου είτε ακόμα και χρήματα.

Ωστόσο, η όλη διαδικασία στη Βουλή, επιβεβαίωσε και την εκτίμηση που επικρατούσε εδώ και καιρό ανάμεσα στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ του εντευκτηρίου της Βουλής αναφορικά με τα σοβαρά προβλήματα συνοχής που αντιμετωπίζουν ΔΗΜΑΡ και τους ΑΝΕΛ. Η αναφορά από το βήμα του Παύλου Χαϊκάλη για κυβέρνηση εθνικής ενότητας προκάλεσε ίλιγγο, στον Πάνο Κάμμενο και χρειάστηκε η άμεση «διευκρίνηση» με δελτίο τύπου, περί άμεση προκήρυξη εκλογών.

Τα στρατόπεδα

Σε κάθε περίπτωση η έντονη κινητικότητα επιβεβαιώνει το θολό πολιτικό κλίμα και την αβεβαιότητα που κυριαρχεί στο σύνολο του πολιτικού συστήματος. Από τις τοποθετήσεις και τις ενέργειες ωστόσο ορισμένων βουλευτών έχει δημιουργηθεί η κατάλληλη μαγιά που θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει το τοπίο. Αυτό που φαίνεται είναι να επιβεβαιώνεται ότι από τους ανεξάρτητους βουλευτές οι πέντε της κεντροαριστεράς (Λυκούδης, Οικονόμου, Αηδόνης, Ψαριανός και Τατσόπουλος είναι αναφανδόν με το κυβερνητικό πλοκ.

Ο τελευταίος μάλιστα, διαφοροποιείται ανοιχτά πλέον σε σχέση με προηγούμενες τοποθετήσεις του, που είχε πει ορθά κοφτά ότι θα σταθεί στο πλευρό των πρώην συντρόφων του ΣΥΡΙΖΑ. Από κοντά και οι τρεις της ΔΗΜΑΡ, Τσούκαλης, Ψύρρας και Φούντα που από την πρώτη στιγμή που ετέθη το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης, είδαν θετικά το εγχείρημα, λέγοντας πως θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Στη λογική της συνέχισης της κοινοβουλευτικής περιόδου, κινείται, αν και μακριά από τέτοιες ομαδοποιήσεις, η Κ. Μάρκου, ενώ στη λογική «εκλογές τώρα», συνεχίζει να κινείται η Ραχήλ Μακρή, η οποία δεν έχει κάνει όμως καμία περεταίρω συζήτηση με τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και οι Θ. Παραστατίδης και Οδ. Βουδούρη και η Χ. Γιαταγάνα (οι πληροφορίες λένε ότι συμφώνησε να μπει στις εσωκομματικές διαδικασίες για την τοποθέτησή της στο ψηφοδέλτιο) που «ανανέωσαν» τη συμμαχία τους με την Κουμουνδούρου.

Αινιγματική είναι η στάση του Μ. Ανδρουλάκη που με την ομιλία του άφησε ερωτηματικά, καθώς και εκείνη του Π. Μουτσινά, ενώ δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένος ο Μάρκος Μπόλαρης, ο οποίος χαρακτήρισε θετική τη προσπάθεια των οκτώ για εκλογή προέδρου και συμφωνία στο χρόνο των εκλογών.