Γράφει ο Φαίδωνας Παλαιολόγος

Οι «διάδρομοι» και οι «διαδρομολογιστές» δεν είναι ένα φαινόμενο που ενδημεί εν Ελλάδι. Συμβαίνει και στις Βρυξέλλες όπου τα λόμπυ του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιου και την ευρωπαϊκή γραφειοκρατία δημιουργούν τις δικές τους... (παρα)πολιτικές.

Μια πρόσφατη επίσκεψη ήταν αποκαλυπτική για το πως «βλέπει» η Εσπερία τα της Ελλάδας, και τι προβλέπει για το εγγύς μέλλον. Σε συνομιλία με Γερμανούς ευρωβουλευτές μας ξεκαθάρισαν σε πολύ απλή και κατανοητή γλώσσα «το νέο μνημόνιο θα έχει διάρκεια τουλάχιστον ένα χρόνο, ο προϋπολογισμός σας είναι μάλλον υπεραισιόδοξος, δεν μας ενδιαφέρουν οι εσωτερικές σας εξελίξεις, και λύστε μας την απορία: πως μια χώρα όπως εσείς μπορεί να έχει ανάπτυξη όταν η Ευρώπη είναι σε ύφεση».

Σκληρή μεν αλλά αληθινή η γλώσσα των συνομιλητών και αν νομίζετε ότι μόνο αυτοί μιλάνε σκληρά τότε τι να πούμε για τους Γάλλους οι οποίοι επέμεναν «η κυβέρνησή σας έκανε τραγικά λάθη, ο πρωθυπουργός σας ήθελε να εμφανιστεί ως επαναστάτης σε μια Ευρώπη που τον αντιμετωπίζει ως εκτελεστή εντολών», η γαλατική ευγένεια «πάει περίπατο» όταν τους ρωτάς για το ΠΑΣΟΚ «ποιό; Α! οι σοσιαλιστές που συνεργάζονται με μια δεξιά κυβέρνηση, τέλεια...». Όσο δε για τις «σκληρές» διαπραγματεύσεις με την τρόικα το σχόλιο ήταν αφοπλιστικό «εσείς οι Έλληνες συνήθως βαπτίζεται τις ήττες νίκες, έτσι και τώρα η κυβέρνησή σας προσπαθεί να εμφανίσει την ΄ήττα της ως νίκη για να δείξει ότι πετυχαίνει...».

Οι πιο συμπαθείς απέναντι στην Ελλάδα όπως ήταν αναμενόμενο ήταν οι Ιταλοί και οι Ισπανοί επιμένοντας ότι «ο Νότος πρέπει να αντιδράσει, μια κυβέρνηση της Αριστεράς στην Ελλάδα θα δημιουργήσει ένα νέο ευρωπαϊκό στάτους, το οποίο μπορεί να ανατρέψει εν μέρει την γερμανική ηγεμονία στην Ευρώπη».

Στους διαδρόμους του Ευρωκοινοβουλίου το όνομα που παίζει είναι αυτό του Α. Τσίπρα. Το πρόσωπο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει μια μεγάλη γκάμα αισθημάτων, από απόλυτη παραδοχή μέχρι αγωνία για το τι και πως «θα κυβερνήσει την επόμενη ημέρα».

Οι Γερμανοί και οι Γάλλοι ευρωβουλευτές επιμένουν ότι «ο νεαρός αρχηγός μπορεί να δημιουργήσει νέα δεδομένα το ζήτημα είναι πόσο θα αντέξει». Εύλογη η διαπίστωση και η απορία αφού στο «πόσο αντέξει» δίνουν τη δική τους ερμηνεία. «Αν κάνει αλλαγές που δεν έχουν οικονομικό κόστος δηλαδή κοινωνικού χαρακτήρα αλλαγές και πετύχει έστω και το 1/3 των εξαγγελιών του στη Θεσσαλονίκη, τότε σίγουρα θα έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού».

Η ευρωπαϊκή γραφειοκρατία, που κινείται by book, και συνήθως εμφανίζεται σκληρή οταν αναφέρεται στην Ελλάδα δείχνει να έχει συμβιβαστεί με το νέο ενδεχόμενο. Στέλεχος της κομισιόν σημείωνε με νόημα «περιμένουμε να συζητήσουμε με τη νέα κυβέρνηση, όποια και αν ειναι, αν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουμε ότι μπορούμε να συζητήσουμε μαζί του σε βάση αμοιβαίας εμπιστοσύνης». Οχι, δεν "αγάπησαν το ΣΥΡΙΖΑ", αλλά όπως έλεγε ο ίδιος «είμαστε πραγματιστές, οι Ελληνες έχουν υποφέρει και βλέπουν στον ΣΥΡΙΖΑ την ευκαιρία να ξαναστήσουν την κοινωνία τους...».

Το πείραμα Ελλάδα τους απασχολεί έντονα, και ίσως μια εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ επιτρέψει να τεθούν εκ νέου οι όροι της Ευρωπαϊκής ενοποίησης. Το σχόλιο χριστιανοδημοκράτη Γερμανού ευρωβουλευτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία «η χώρα μου συγκεντρώνει το μίσος όλης της Ευρώπης, ίσως μια αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα μας επιτρέψει να αναθεωρήσουμε μέρος της πολιτικής μας».