Επιμέλεια: Βαγγέλης Βιτζηλαίος και Παναγιώτης Βελισσάρης-Λυμπερίδης

Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2015, έπειτα από μία θυελλώδη συζήτηση.

Συγκεκριμένα, 155 βουλευτές (από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) ψήφισαν «ναι», μεταξύ των οποίων η ανεξάρτητη Κατερίνα Μάρκου, 134 «όχι» (από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΧΑ, ΔΗΜΑΡ, ΚΚΕ, Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς Βουλευτές και ανεξάρτητοους βουλευτές) και ο ανεξάρτητος Γρηγόρης Ψαριανός «παρών». Συνολικά ψήφισαν 290 βουλευτές.

Απουσίασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Αχμέτ Χατζηοσμάν, λόγω ασθένειας. Παρα το ότι με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής δήλωσε ότι αν ήταν παρών θα ψήφιζε «ναι», η ψήφος του δεν προσμετράται στο αποτέλεσμα.

Επίσης απουσίασαν η ανεξάρτητη βουλευτής Χρυσούλα Γιαταγάνα, οι επτά κρατούμενοι βουλευτές της ΧΑ και ο Ευστάθιος Μπούκουρας (ανεξάρτητος, προερχόμενος από την ΧΑ).

Άγρια κόντρα στη συζήτηση

«Τελειώνει η εποχή της μεγάλης λιτότητας» τόνισε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό, εξαπολύοντας σφοδρά πυρά κατά του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον ότι «υπονομεύει την έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο» κάνοντας λόγο για μεταβατική περίοδο ενός έτους.

«Ο Προϋπολογισμός είναι η θλιβερή εικόνα μιας κυβέρνησης παραδομένης» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας σημειώνοντας ότι «στην Ελλάδα παίχτηκε το μεγαλύτερο κόλπο αναδιανομής του πλούτου» ενώ τόνισε πως το «όχι» στον Προϋπολογισμό σημαίνει «όχι» στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο «φετινός προϋπολογισμός έχει μεγάλη πολιτική αξία και  συμπυκνώνει τις θυσίες του ελληνικού λαού» επεσήμανε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και τόνισε πως «απηχεί το πρωτογενές πλεόνασμα, την ενίσχυση της εθνικής ανταγωνιστικότητας».

Για «προϋπολογισμό εικονικής πραγματικότητας» έκανε λόγο ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ σημείωσε πως τα «”μαξιλάρια” είναι η μεγαλύτερη προσβολή  προς τους έλληνες βουλευτές» ενώ σημείωσε πως «ο κ. Σαμαράς προσπαθεί να ανατρέψει την αντιπολίτευση».

Κατά την τοποθέτησή του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης επεσήμανε η κυβέρνηση «υποτίμησε το γεγονός ότι η ύφεση και η λιτότητα θα έκανε δυσχερέστερη την ανάκαμψη».

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ δεν θα ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ότι το κρίσιμο είναι να τεθεί το αίτημα της ανάκτησης των απωλειών για τον λαό. «Δεν φοβόμαστε, ούτε απευχόμαστε της εκλογές, είπε ακόμη».

«Η Ελλάδα έγινε παράδειγμα δημοσιονομικής εξυγίανσης» επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης και προσέθεσε πως «όλοι είμαστε δεμένοι στην ίδια βάρκα, με το μέλλον του τόπου».

Καθ' όλη τη διάρκεια της πενταήμερης συζήτησης κυριάρχησαν οι κόντρες της κυβέρνησης με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για μία σειρά από θέματα, όπως η απεργία πείνας του Νίκου Ρωμανού, τα επεισόδια στα Εξάρχεια χθες, Σάββατο αλλά και η προεδρική εκλογή. 

Διαβάστε το live blogging του newpost: