«Ο Προϋπολογισμός είναι η θλιβερή εικόνα μιας κυβέρνησης παραδομένης» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής τονίζοντας ότι «στην Ελλάδα παίχτηκε το μεγαλύτερο κόλπο αναδιανομής του πλούτου».

«Ο Προϋπολογισμός του 2015 σφραγίζει μία πενταετία λιτότητας, της πιο σκληρής οικονομικής πολιτικής που επιβλήθηκε με τη βία. Αποτελεί φωτογραφία της πενταετίας αυτής» ανέφερε ο κ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι η κρίση έγινε ευκαιρία για τους λίγους και εκλεκτούς.

«Έλαχε στην Ελλάδα να είναι ο τόπος που θα εφαρμοζόταν το πιο ακραίο οικονομικό πείραμα» σημείωσε. «Δεχτήκατε προγράμματα λιτότητας, που δεν θα γίνονταν αποδεκτά σε καμία άλλη Δημοκρατία στην Ευρώπη» είπε ακόμα. «Ό,τι και να προσπαθείτε να κρύψετε δε μπορείτε να αποφύγετε την αλήθεια: Εσείς είστε η πολιτική αστάθεια. Εσείς είστε η κρίση» επισήμανε.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι «ο Προϋπολογισμός του 2015 θα αναθεωρηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ» ενώ προέβλεψε οτι είναι πολύ πιθανό να βρεθούμε σε τρίτο επεισόδιο κρίσης και ύφεσης.

«Προειδοποιούσαμε ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Μόνο εσείς το λέτε πλέον σε όλη την Ευρώπη. Αντί να μειωθει εκτινάχθηκε. Διερωτάται ο πολίτης "αφού το χρέος είναι βιώσιμο, τι ακριβώς διαπραγματεύεστε;"» αναρωτήθηκε.

Για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας είπε:

«Εκλογοπροεδρολογία και κείμενα προς υπογραφή. Τι θελετε να κρύψετε; Τι θέλετε ο κόσμος να ξεχάσει; Την πρόβλεψη του πρωθυπουργού τον Σεπτέμβρη ότι θα απογειωθούμε. Θέλετε να κρύψετε το success story και ότι η χώρα έχει αναπτυξιακή προοπτική. Θέλετε να κρύψετε όλα όσα μας λέγατε για το ΔΝΤ που φεύγει. Μολις πριν από μια εβδομάδα αναγκαστήκατε να μας πειτε ότι η χώρα μένει στο βαθύ σκοτάδι».

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό σημείωσε: «πιστεύετε ότι αυτό που νοιάζει τους συμπολίτες μας που θα βγουν στην σύνταξη, τις μητέρες με ανήλικα είναι αν θα τους κόψετε τα συντάξιμα χρόνια με πιστωτική γραμμή ή με μνημόνιο; Αυτό που ετοιμάζεστε να κόψετε το ΕΚΑΣ είναι με ποιόν τρόπο θα το κόψετε; Τους συμπολίτες μας στα νησιά αν θα αυξήσετε τον ΦΠΑ είναι με παράταση έξι μηνών ή ενός μήνα; Δεν τον απασχολεί το παιχνίδι με τις λέξεις αλλά με τις ζωές του».

«Ο δρόμος για την ανάπτυξη είναι η  προστασία και η κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων. Η κατάργηση της πρόσφατης αντεργατικής νομοθεσίας» πρόσθεσε.

«Το Μνημόνιο δεν είναι κάτι από το οποίο μπορεί να μπαινοβγαίνει. Όποιος υπηρετεί το μνημόνιο, δύσκολα βρίσκει την πόρτα της εξόδου» είπε.

«Ακόμα κι αν όλοι οι ανεξάρτητοι βουλευτές ψήφιζαν για Πρόεδρο, πάλι δεν θα σας έβγαιναν τα κουκιά. Μπορείς να ζητάς παραίτηση της κυβέρνησης τον Δεκέμβριο, αλλά παράταση της θητείας της τον Γενάρη και μάλιστα για άλλο ενάμιση χρόνο; Όσοι απορρίπτουν σήμερα τον Προϋπολογισμό ζητούν άλλη πολιτική, άρα εκλογές, άρα λένε "όχι" και στον Πρόεδρο Δημοκρατίας» τόνισε και σημείωσε: «Όποιος θέλει να εκλέξει ΠτΔ, να βγει και να το πει καθαρά και δημόσια».

«Το Σύνταγμα χρειάζεται αλλαγές για την εμβάθυνση της δημοκρατίας. Όχι για τη συνταγματοποίηση του Μνημονιακού καθεστώτος» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ελάτε να συμφωνήσουμε την ημερομηνία των εκλογών εάν δεν συγκεντρωθούν 180 βουλευτές. Μην επιλέγετε την αποσταθεροποίηση. Επιλέξτε το δημοκρατικό δρόμο» κατέληξε.