current views are: 5

8 Δεκεμβρίου 2014
Δημοσίευση05:31

Ενισχύεται η οχύρωση των νησιών μας, που συνορεύουν με την Τουρκία (Βίντεο και φωτό)

Το «πάντρεμα» δύο αυτόνομων έως τώρα ρωσικών οπλικών συστημάτων, αποφασίστηκε  από τον αρχηγό ΓΕΣ αντιστράτηγο Χρήστο Μανωλά προκειμένου να προκύψει ένα νέο όπλο πολύ ισχυρό, πολλά υποσχόμενο και με ελάχιστο κόστος λειτουργίας.

Δημοσίευση 05:31’
αρθρο-newpost

Το «πάντρεμα» δύο αυτόνομων έως τώρα ρωσικών οπλικών συστημάτων, αποφασίστηκε  από τον αρχηγό ΓΕΣ αντιστράτηγο Χρήστο Μανωλά προκειμένου να προκύψει ένα νέο όπλο πολύ ισχυρό, πολλά υποσχόμενο και με ελάχιστο κόστος λειτουργίας.

Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης

Το «πάντρεμα» δύο αυτόνομων έως τώρα ρωσικών οπλικών συστημάτων, αποφασίστηκε  από τον αρχηγό ΓΕΣ αντιστράτηγο Χρήστο Μανωλά προκειμένου να προκύψει ένα νέο όπλο πολύ ισχυρό, πολλά υποσχόμενο και με ελάχιστο κόστος λειτουργίας. Ο συνδυασμός τους αποδείχτηκε σε δοκιμή που έγινε στη Χίο, πριν από λίγα 24ωρα,  ότι είχαμε πολλαπλασιασμό ισχύος από την  ένωσή τους. Πρόκειται για το δίδυμο αντιαεροπορικό πυροβόλο ZU-23 που δημιουργεί ισχυρό καταιγισμό πυρός και το οποίο «φορέθηκε» στο  τεθωρακισμένο άρμα ΒΜΡ-1 που είναι ευκίνητο , το οποίο μπορεί να  μεταφέρει μία μικρή δύναμη ανδρών και μέχρι πρότινος έφερε ένα μικρό πυροβόλο.

Τα συγκεκριμένα οπλικά συστήματα ,έτσι όπως ήταν προγραμματισμένα από την κατασκευή τους να λειτουργήσουν, δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν θανάσιμη απειλή σε κάθε επιθετική ενέργεια που θα καλούνταν να αντιμετωπίσουν. Το αντιαεροπορικό πυροβόλο ZU-23  έχει εντυπωσιακή ταχυβολία και μπορεί να τινάξει στον αέρα από επιθετικά και μεταγωγικά ελικόπτερα έως και μαχητικά αεροσκάφη αν κάνουν το λάθος να πλησιάσουν. Επίσης το ZU-23 μπορεί να βυθίσει μικρά και μεσαίου μεγέθους αποβατικά σκάφη πολύ πριν φτάσουν στην ακτή. Ωστόσο το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα είχε ένα μειονέκτημα. Ήταν σταθερό, οπότε μόλις άρχιζε να ρίχνει φανερώνονταν η θέση του και  γίνονταν στόχος από τα εχθρικά πυρά. Για να λειτουργήσει απαιτούσε έως τώρα έξι άτομα, τα βλήματά του φτάνουν τα δύο χιλιόμετρα και μπορεί να ρίξει ακόμα και  αντιαρματικά βλήματα! Άρα εύκολα μπορεί να βυθίσει και ένα μικρό έως και μεσαίο αποβατικό σκάφος πέρα από την κατάρριψη των εναέριων στόχων.

.Από την άλλη τα ρωσικά Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης τα ΒΜΡ-1  που βρίσκονται στα ελληνικά νησιά διέθεταν ένα πυροβόλο που δεν αποτελούσε σοβαρή απειλή. Βέβαια τα ΒΜΡ-1 μπορούν να λειτουργήσουν ως Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού και να μεταφέρουν  μία μικρή  δύναμη ανδρών (έξι ατόμων) σε καίριες θέσεις. Μπορούν να κινηθούν πολύ γρήγορα και να αναπτύξουν ταχύτητα μέχρι 80χλμ την ώρα. Έχουν αυτονομία (καύσιμα) μέχρι 430χλμ. Μπορούν να ξεπεράσουν μία τάφρο 2,2 μέτρα ενώ δεν έχουν πρόβλημα να κινηθούν ακόμα και μέσα στο νερό.

 

Ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Χρίστος Μανωλάς σκέφτηκε ότι αν «παντρευόντουσαν» τα δύο αυτά συστήματα θα γεννιόνταν ένα ισχυρό όπλο με μηδαμινό κόστος για τη χώρα μας και χωρίς να χρειαστεί να υλοποιηθεί κάποιο νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα. Αμέσως  έδωσε εντολή να γίνει η συγκεκριμένη «πατέντα» που είναι  πρωτοπόρα σε παγκόσμιο επίπεδο και την οποία ούτε οι Ρώσοι –οι κατασκευαστές των όπλων- δεν την  είχαν σκεφτεί. Τα αντιαεροπορικά πυροβόλα ZU-23 τοποθετήθηκαν πάνω στα ΒΜΡ-1.  Μπορούν να δημιουργούν μία «κουρτίνα» πυρών και αμέσως να  αλλάζουν θέση ώστε να μην γίνονται στόχος και να ξαναρίχνουν.  Τα ZU-23 μπορούν να βάλλουν πολλές φορές το λεπτό και να εξολοθρεύουν την απειλή που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν. Να χτυπήσουν σε αέρα και θάλασσα την όποια προσπάθεια «προγεφυρώματος» επιχειρηθεί από τυχόν εισβολείς στα νησιά μας .

Για τη νέα φιλοσοφία με την οποία λειτουργεί πλέον το Πεντάγωνο την ώρα που η χώρα αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα είχαν αναφερθεί οι ανώτεροι αξιωματικοί στην άσκηση «Λεωνίδας ο Ρόδιος» που είχε γίνει πριν από λίγες μέρες στη Ρόδο και στην οποία παραβρέθηκε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας. Κανείς δεν είχε αντιληφθεί ,όμως, τι εννοούσαν τότε οι αξιωματικοί ότι η κρίση τους οδήγησε σε νέες φιλοσοφίες προκειμένου να αξιοποιηθούν στο έπακρον τα οπλικά συστήματα που διαθέτουμε και να ενδυναμωθεί η αποτρεπτική ισχύς της Ελλάδος.

Το ΓΕΣ επισημαίνει ότι ο  συγκερασμός των δύο συστημάτων ρωσικής προέλευσης θα επιφέρει σημαντική αύξηση της ισχύς πυρός στα νησιά χωρίς επιπλέον κόστος λόγω εκμετάλλευσης υπαρχόντων μέσων, ανταλλακτικών και πυρομαχικών. Η ρόλος τους, όπως επισημάναμε,  θα είναι η εν είδει «κινητού πυροβολείου», ανάληψη αποστολών για αντι-αποβατικές  επιχειρήσεις  και απόκρουση και εξουδετέρωση αντι-αεραποβατικών «γεφυρωμάτων» στα νησιά.

Το «πάντρεμα» των δύο οπλικών συστημάτων (μελέτες, εργασίες  συνδυαστικής μετατροπής με υπάρχοντα μέσα) πραγματοποιήθηκε στο «308 Προκεχωρημένο Εργοστάσιο Βάσης στην Θεσσαλονίκη» Να σημειωθεί ότι έχουμε αρκετές εκατοντάδες ΒΜΡ-1 στα νησιά και θα σταλούν επίσης και Μ-113 που ήρθαν πρόσφατα από τις ΗΠΑ

 

 


σχετικα αρθρα