Γράφουν οι Παναγιώτης Τζαννετάτος και Βαγγέλης Βιτζηλαίος 

Μπορεί η Βουλή να ψήφισε τον Κρατικό Προϋπολογισμό για το 2015, ωστόσο το φλέγον ζήτημα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας επισκίασε την διαδικασία, η οποία ήταν μάλλον υποτονική σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. 

«Μετά από πολλές δεκαετίες η χώρα μας απέκτησε φέτος τον πρώτο ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Είναι μία ιστορική στιγμή» δήλωσε εμφανώς ικανοποιημένος ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας αργά χθες βράδυ, με τα 155 «ναι» βουλευτών (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και η ανεξάρτητη Κατερίνα Μάρκου). 

«Ένας φοβισμένος πρωθυπουργός προσπάθησε ανεπιτυχώς να φοβίσει τον λαό. Όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσει ο πρωθυπουργός για να πάμε συντεταγμένα στην λαϊκή ετυμηγορία τόσο το καλύτερο για τον τόπο», σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας λέγοντας ότι «η κυβέρνηση είναι ένα βήμα από το τέλος».

Ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο ίδιο μήκος κύματος, «μονομάχησαν» στις ομιλίες τους από το βήμα της Βουλής θέτοντας διλήμματα για την προεδρική εκλογή. 

«Είτε θα εκλεξουμε Πρόεδρο είτε ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του» υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς εκφράζοντας βεβαιότητα ότι αυτό θα συμβεί. Παράλληλα, έθεσε ως διαδοχικούς στόχους την ψήφιση του Προϋπολογισμού, την προεδρική εκλογή και την συνταγματική αναθεώρηση, ενώ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για αποσταθεροποίηση και προσπάθεια υπονόμευσης της εξόσου από το Μνημόνιο. 

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαμήνυσε ότι το «όχι» στον Προύπολογισμό σημαίνει και «όχι» στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας λέγοντας προς την κυβέρνηση: «Ελάτε να συμφωνήσουμε την ημερομηνία των εκλογών εάν δεν συγκεντρωθούν 180 βουλευτές. Μην επιλέγετε την αποσταθεροποίηση. Επιλέξτε το δημοκρατικό δρόμο».

Το κλίμα σε κυβέρνηση - αντιπολίτευση και οι… αναποφάσιστοι

Μετά και τη χθεσινοβραδινή ψηφοφορία οι κυβερνητικοί βουλευτές είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι οι «180» είναι κοντά, ανάλογα πάντα και με τις εξελίξεις και στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και το τι μέλλει γενέσθαι με το εάν θα κληθούν να ψηφίσουν νέα μέτρα.

Στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ανησυχία, εξ ου και το δίλημμα που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας. Στην αξιωματική αντιπολίτευσης, πάντως, θεωρούν ότι και να βρει η κυβέρνηση τους 180 για την προεδρική εκλογή, «δεν μπορεί να πάει πουθενά γιατί δεν έχει τη νομιμοποίηση από την κοινωνία» και ότι δεν θα αντέξει.

Πολλοί είναι πάντως οι βουλευτές που είναι πολύ πιθανό να αλλάξουν στάση με βάση το καλύτερο για τη χώρα. «Αν κρίνουμε ότι η επόμενη μέρα με τον Τσίπρα θα είναι χειρότερη…» λένε με νόημα δείχνοντας τη ρευστότητα που επικρατεί.

Κομβικό ρόλο φαίνεται να παίζει πάντως και το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης, αφού όπως έχει διαμηνύσει ο κ. Σαμαράς, εάν διαλυθεί η Βουλή δεν θα υπάρξει νέο Σύνταγμα τουλάχιστον μέχρι το 2021. Ο πρωθυπουργός διέψευσε τα σενάρια περί «έκπληξης» από τη Βουλή, όμως τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί στις κρίσιμες αυτές ημέρες.